Ministři váhají, daně na rok 2009 mají další zpoždění

Petr Holub
9. 6. 2008 17:41
Vláda daně odložila, nemá jistou podporu poslanců
Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda neprojednala změnu daní pro příští rok. Nemá totiž jistou podporu uvnitř ODS.

Návrh ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) byl odložen o dva týdny. Kalousek doporučil, aby se změnil scénář probíhající reformy veřejných financí. Ta předpokládá, že se sazba daně z příjmu sníží z letošních patnácti na 12,5 procenta v příštím roce.

Ministr financí chce prosadit, aby sazba zůstala i v příštím roce na 15 procentech. Namísto toho se má snížit pojistné, které platí zaměstnanci ze současných 12,5 na 11,5 procenta. To odmítá část poslaneckého klubu ODS. 

  • Čtěte dále: Daňová svoboda je tu. O čtyři dny dříve než vloni

"Dali jsme tím prostor diskusi," vysvětlil odklad premiér Mirek Topolánek.

Miroslav Kalousek, ministr financí
Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Ondřej Besperát

Proti Tlustý i ideová konference

Kalousek prosazuje svůj návrh s tím, že bude výhodnější pro nižší příjmové skupiny a neohrozí stabilitu státního rozpočtu.

Současná verze, kdy se spolu s daňovou sazbou sníží i daňová sleva, by bez dalších úprav v příštím roce zvýšila daně dvěma třetinám zaměstnanců.

Kalouskův plán odmítá vlivný poslanec Vlastimil Tlustý. "Na mém názoru se nic nemění," potvrdil na dotaz Aktuálně.cz Tlustý. Za pravdu mu dala i dubnová ideová konference ODS v Hradci Králové. Podle občanských demokratů je nutné zachovat sazbu daně z příjmu na 12,5 procentech a zvýšit daňové slevy.

  • Čtěte dále: Stát vybere na daních o osm procent víc než vloni

Hradecká konference schválila také kompromisní návrh, podle něhož by bylo možné daňovou sazbu opět zvýšit, pojistné by se však muselo snížit o víc, aspoň na 10 procent.

Kalousek má podporu u Topolánka

Premiér Mirek Topolánek naopak podporuje Kalouskovu variantu. Spor mezi Kalouskem a částí občanských demokratů měla urovnat odborná komise složená z poslanců ODS, ta však zatím k žádným závěrům nedošla.

  • Čtěte dále: Nová rebelie na obzoru. ODS se nelíbí Kalouskovy daně

"ODS bude prosazovat větší snížení celkové daňové a odvodové zátěže, než navrhuje ministr financí," vysvětlil další postup šéf komise Michal Doktor.

Kalousek nižší sazby neodmítá přímo. "Chtěl bych ale tuto diskusi spojit s jednáním o výdajových limitech pro ministerstva na rok 2009. Výdaje bude nutné snížit o tu částku, o kterou rozpočet přijde snížením sazeb," vysvětlil novinářům, jak využije čtrnáctidenní odklad..

Rozpočet podle neexistujícího zákona

Projednávání zákona, kterým se mění daňové povinnosti na příští rok, má už dnes velké zpoždění. Předem je jisté, že ho sněmovna nestihne schválit do konce září, kdy se začne jednat o rozpočtu.

Bude se tak opakovat praxe z roku 2006, kdy byl sestaven rozpočet podle dosud neschválených zákonů.

Topolánek navíc připouští, že dohoda uvnitř koalice nebude bez problémů. "Když se nezmění vůbec nic, lidé přijdou o peníze a bude nutné identifikovat toho, kdo to zavinil. A nebude to vláda," varoval opozici ve své straně.  

 

Právě se děje

Další zprávy