Reformy: Debata pokračuje, bez odkladu

Martina Macková, Petr Holub
6. 6. 2007 18:02
Poslanci projednávají klíčové reformní návrhy
Mirek Topolánek hýří ve sněmovně vtipy.
Mirek Topolánek hýří ve sněmovně vtipy. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Sněmovna právě v prvním čtení rozhoduje o osudu reformního balíku, který přichystala vláda Mirka Topolánka.

Devítihodinový diskusní maratón připomíná debaty nad sestavením vedení sněmovny a pak vlády z loňského roku. A dneškem, zdá se, neskončí. Mluvit k reformám chce ještě nyní více než než 15 politiků.

Promluvit se rozhodla většina poslanců opozice, příspěvky nejsou kratší než dvacet minut. Na ně reagují i koaliční politici.

Podle jednacího řádu sněmovny se vždy jedná pouze do sedmé hodiny večer. Očekává se proto přerušení diskuse a bodu s tím, že se k problému politici vrátí zítra ráno, kdy by debatu vedli namísto písemných interpelací.

Odložme to, pro nezájem

Tradiční projednávání plné útoků a bonmotů přerušil nyní návrh sociálních demokratů. Jejich poslanec David Rath po několika hodinách jednání navrhl, aby se debata o reformě odložila o třicet dní. Jeho plán však nebyl přijat.

Sociální demokraté kritizují nezájem poslanců o diskusi k reformě. "Premiér není věčně v sále, musí se na něj čekat, ministři chybí, lavice poslanců koalice jsou prakticky prázdné, znamená to, že debata o reformním balíku nikho nezajímá. Navrhli jsme proto odložit projednávání reforem o měsíc," vysvětlil František Bublan, proč byl návrh na odložení reformy podán.

Lucie Talmannová (ODS), která tuto část schůze jako místopředsedkyně řídí, několikrát svolávala kolegy dokonce pomocí zvonku. Ten se obvykle používá jen v případě, kdy jsou poslanci upozorňováni, že se bude hlasovat.

První čtení vypadá jasně 

Premiér po včerejšku ví, že se kromě poslanců vládních stran může spolehnout i na hlasy dvou bývalých poslanců sociální demokracie - Michala Pohanky a Miloše Melčáka. Ti umožní prozatím alespoň to, aby se o návrzích jednalo ve sněmovních výborech.

Pro dnešek by tedy měla mít reforma o hlasy postaráno - a Topolánek se netají dobrou náladou.

Schůzi poslanců zahájil vtipem o Leninovi, Stalinovi a Brežněvovi ve vlaku. Někdo zatáhne za záchranou brzdu, vlak zastaví. Lenin chce střílet, Stalin zavírat, Brežněv zatáhnout záclony a dělat, že vlak jede. "Před námi je černý tunel a my chceme zatáhnout za záchrannou brzdu," řekl Topolánek.

Poslanci Melčák a Pohanka v parlamentu
Poslanci Melčák a Pohanka v parlamentu | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Bonmot o tunelu - rozpočtových schodcích veřejných financí - nenechal bez povšimnutí šéf opozice Jiří Paroubek. "Před námi je spíše v tomto případě temno, pokud půjdeme touto cestou. Pokud se zatáhne za záchrannou brzdu, zejména pokud je kluzko, tak hrozí smyk a havárie," kontroval.

Ve zhruba půlhodinovém projevu zopakoval předseda ČSSD odmítavé stanovisko sociální demokracie. I když i pozice jeho strany byly předem známy, další lidé se hlásí do rozpravy. Zpravodajové Aktuálně.cz z místa hlásí, že se debata o reformě protáhne přinejmenším do odpoledních hodin.

Opatrná reforma vyvolá tvrdý boj poslanců

Kromě vlády už své představy o změnách daní a dávek představily i další strany. Experti ovšem neočekávají od žádné - z dnes už čtyř verzí reformy veřejných financí - velké zlepšení.Všichni chtějí šetřit státní peníze, nikdo ale nechce, aby to občany příliš bolelo.

Ještě nejlepší ohlas má vládní návrh, který slibuje, že sníží deficit veřejných rozpočtů na tři procenta už v roce 2008.

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma ocenil návrh Topolánkova kabinetu s tím, že v zásadě plní kritéria úspěšných rozpočtových reforem. "Ze 70 procent spočívají na snížení výdajů, ze 30 procent na zvýšení příjmů," vysvětlil na konferenci v Senátu.

Vládní reforma dokonce se zvýšením daní vůbec nepočítá, ve třetím roce by se měly dokonce snížit až o padesát miliard.

Ministr financí Miroslav Kalouse a vládní
Ministr financí Miroslav Kalouse a vládní | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Při úspěšné reformě se na úsporách obvykle z 60 procent podílejí sociální výdaje a mzdy státních zaměstnanců. Tady už je vláda opatrnější, když škrty v dávkách a mzdách nepřekročí 55 procent.

Pětinu úspor mají podle zahraničních vzorů zajistit investice, s tím ovšem ministr financí Miroslav Kalousek vůbec nepočítá. Tím se zvětšuje riziko pro výkon státních institucí, jako jsou například armáda a školy. Ušetřit se musí na nich.

Nesnižovat, zmrazit

Dobrý ohlas mezi ekonomy má kritika, kterou stíhá vládní návrh exministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten považuje za nesmyslné, když se při úsporné reformě škrtají daně podnikům. Stát tím v roce 2010 přijde až o 30 miliard.

Sociálním demokratům vadí i to, že stát ztratí deset miliard na daních, které sníží lépe vydělávajícím občanům.

Jak hlasují "přeběhlíci"
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Jak hlasují "přeběhlíci"

Melčák a Pohanka pustí reformu do druhého čtení

Vládní reforma veřejných financí má velkou šanci projít ve sněmovně do druhého čtení. Bývalý poslanec ČSSD Miloš Melčák Aktuálně.cz těsně před jednáním s premiérem řekl, že s Michalem Pohankou návrhy podpoří.

"Pustíme to asi do druhého čtení. Pak se bude jednat," řekl exkluzivně pro Aktuálně.cz Melčák. Znamená to tedy, že "přeběhlíci" se zachovají stejně jako rebelové z řad vládní koalice - v prvním kole dají reformě šanci.

Poslanci nejsilnější strany vládní koalice dohodli postup, jak by mohli všichni hlasovat pro reformní zákony, které jsou klíčové pro existenci Topolánkovy vlády.

Reformní balík bude sněmovna v prvním čtení projednávat zítra. Poslanci schválili úpravu programu.

První část tohoto plánu spočívá ve slibu, že všichni poslanci zákony při prvním projednávání podpoří. Slib dali těsně před dnešním zahájením sněmovní schůze, na které se začne reforma projednávat, i ti, jimž se reforma ne zcela líbí.

Druhá část plánu přijde po prvním čtení. "Ve straně sestavíme tři skupiny. Jednu pro daně a veřejné finance, další pro zdravotnictví a třetí pro změny v sociální oblasti," řekl předseda klubu Petr Tluchoř. 

Odtud by měl podle něj vzejít jasný názor ODS k jednáním v koalici a ke konstruktivním jednání s ČSSD, v něž ODS prý stále věří.

Další podrobnosti čtěte ZDE

Speciál

Blog Petra Holuba

Proto navrhli alternativu, která umožní snížit schodek stejně, jako vládní návrh, přitom se však může škrtat méně a nesnižovat přerozdělování od bohatých k chudým. Podle jejich návrhu se tedy nemusí snižovat rodičovské příspěvky, dětské přídavky ani nemocenská - stačí zmrazit jejich sazby.

Také mzdy státních zaměstnanců (zvláště učitelů) by se daly omezit méně než na hubený růst 1,5 procenta za rok.

Sobotkův alternativní návrh se tak ještě víc vzdaluje představám o ideální reformě. Sociální dávky a mzdy zaberou ještě menší část úspor než ve vládním návrhu. I když chce Sobotka de facto zrušit investiční programy státu a nahradit je evropskými dotacemi, přesto by musel nejvíc uspořit na běžném provozu institucí včetně škol a armády.

Věrnost principům roku 2006

Bude řeč ještě o dalších dvou alternativách. Obě jsou dědictvím předvolební atmosféry. Komunisté jsou od kritéria úspěšných reforem nejdále. Jako jediní trvají na tom, že je třeba zachovat bez nejmenší změny štědrý sociální systém, nastolený všemi stranami na jaře 2006.

Úspory se omezí na provoz institucí, zvláště armády, jejíž podíl na HDP se nesníží na 1,3 procenta HDP, jak plánuje vláda, ale dvojnásobným tempem až na 0,9 procenta.

Vysoké sociální výdaje si vynutí vyšší dědickou daň, vyšší daně z příjmu pro bohaté a novou daň z přepychu za šperky, za auta s cenou nad 800 tisíc korun a za drahé nemovitosti.

Přesto KSČM připouští, že pod hranici tří procent HDP klesne deficit až v roce 2010.

Zachránit předvolební sliby ODS se snaží Vlastimil Tlustý, když chce změnit vládní návrh daňových změn. Trvá na nižších sazbách daně z příjmu i DPH, výpadek chce nahradit dobrodružným škrtáním daňových výjimek a důvěrou v osmi až devítiprocentní hospodářský růst. Nepřekvapí, že Tlustý nechce mluvit o dopadech reformy na rozpočet v příštím roce.

Nejčastější kritika od expertů zní: v případě Vlastimila Tlustého nejde vůbec o úspornou reformu. Jeho dramatické snížení všech daňových sazeb může být ještě větší překážkou k dosažení stabilního rozpočtu než opatrný pokles daní pro podniky, jak navrhuje vláda.

Někde chybí zákon

Nejvážnější výtka vládní reformě od Zdeňka Tůmy zní: jen část škrtů ve státních výdajích předepisuje navržený zákon. Pokud tedy vládní politici zapomenou v předvolebním období na relativní přísnost, přestanou reformní plán plnit.

Například platy státních zaměstnanců se mají škrtat jen podle nařízení vlády. Nikdo také nemůže vládě zabránit, aby zvýšila důchody rychleji, než nařizuje zákon.

"Je to ale pořád rozumný návrh a dobrý první krok ke stabilizaci veřejných financí," řekl Tůma. Připomněl ovšem, že úplně stejnými slovy hodnotil Sobotkovu reformu v roce 2003.

Při ní ale politici začali zvyšovat důchody rychlejším tempem už druhý rok, třetí rok zapomněli na škrty v platech státních zaměstnanců.

Minulé sociálnědemokratické vlády také odsunuly další kroky reformy, které by dostaly pod kontrolu výdaje v penzích a zdravotnictví. Také na vládu Mirka Topolánka se v tomto směru ještě čeká. "Proto reforma nezaručuje udržitelnost veřejných financí v delším horizontu," podotkl guvernér.

Reforma veřejných financí ve čtyřech verzích

TÉMA VLÁDA TLUSTÝ ČSSD KSČM
Schodek rozpočtu 2008
(%HDP)
3,0 ? 3,0 ?
Schodek rozpočtu 2010
(% HDP)
2,3 max. 2,3 2,3 max. 3,0
Rovná sazba daně
z příjmu občanů 
Ano Ano Ne Ne
Sazba daně
z příjmu občanů (v %) 
23 12 12-17-25-32  9-19-25-32-40
Sazba daně
z příjmu podniků (v %)
19 12 24 24
Rušení daňových výjimek  Postupně Ihned Postupně Postupně
Sazba DPH (v %) 9 a 19 9 a 17 5 a 19 5 a 19
Dědická daň Snížit Snížit Neměnit Zvýšit
Ekologická daňová reforma Ano Ano Ano Ano
Strop pojistného Ano - Ano Ne
Zrušit valorizaci dávek  Úplně - Částečně Nerušit
Nezvyšovat mandatorní výdaje Ano - Ano Ne
Sazba nemocenské Tvrdě snížit - Mírně snížit Nesnižovat
Penzijní věk 65 let  Ano - Ano Zatím ne
Před penzí odpracovat 35 let Ano - Ne Ne
Zvýšit mzdy úředníků
(v % ročně) 
1,5 - Víc než 1,5 Nejméně 4
Poplatky za pobyt v nemocnici Ano - Ano Ne
Poplatky za prohlídku a recept Ano - Ne Ne
 

Právě se děje

Další zprávy