Přeběhlíci rozhodli: Reforma projde do druhého čtení

Martina Macková
5. 6. 2007 17:23
Poslanci Melčák a Pohanka chtějí zítra hlasovat pro
Premiér může být prozatím klidný: V prvním kole mu reformní balík projde.
Premiér může být prozatím klidný: V prvním kole mu reformní balík projde. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vládní reforma veřejných financí má velkou šanci projít ve sněmovně do druhého čtení. Bývalý poslanec ČSSD Miloš Melčák Aktuálně.cz těsně před jednáním s premiérem řekl, že s Michalem Pohankou budou hlasovat pro.

"Pustíme to asi do druhého čtení. Pak se bude jednat," řekl exkluzivně pro Aktuálně.cz Melčák. Znamená to tedy, že "přeběhlíci" se zachovají stejně jako rebelové z řad vládní koalice - v prvním kole dají reformě šanci.

Poslanci nejsilnější strany vládní koalice dohodli postup, jak by mohli všichni hlasovat pro reformní zákony, které jsou klíčové pro existenci Topolánkovy vlády.

Reformní balík bude sněmovna v prvním čtení projednávat zítra. Poslanci schválili úpravu programu.

První část tohoto plánu spočívá ve slibu, že všichni poslanci zákony při prvním projednávání podpoří. Slib dali těsně před dnešním zahájením sněmovní schůze, na které se začne reforma projednávat, i ti, jimž se reforma ne zcela líbí.

Druhá část plánu přijde po prvním čtení. "Ve straně sestavíme tři skupiny. Jednu pro daně a veřejné finance, další pro zdravotnictví a třetí pro změny v sociální oblasti," řekl předseda klubu Petr Tluchoř. 

Odtud by měl podle něj vzejít jasný názor ODS k jednáním v koalici a ke konstruktivním jednání s ČSSD, v něž ODS prý stále věří.

Sociální demokraté dnes ovšem zopakovali, že reforma je pro ně nepřijatelná. "Pokud reforma hlasy přeběhlíků projde sněmovnou, schválí jí modrý senát a podepíše prezident v myšlence na své znovuzvolení, ČSSD hned druhý den podá v této věci ústavní stížnost," řekl předseda poslaneckého klubu strany Michal Hašek. 

Útok ve druhém kole?

Tluchoř míní, že se díky jednáním v expetních skupinách ODS vyhne mnoha jednotlivým pozměňovacím návrhům, které by jinak její poslanci podávali.  Změny jsou podle předsedy klubu možné, ale za dvou podmínek. "Musí být přijatelné pro koalici a nesmí narušit rozpočet," řekl.

Vůdcem kritiků reformy z řad ODS je někdejší ministr financí Vlastimil Tlustý. Ten podporu v prvním čtení veřejně slíbil, zároveň však před několika dny pro Aktuálně cz. řekl, že na předložené zákony zaútočí ve druhém čtení. 

"Nedovedu si představit, že bychom začali jednat už před prvním čtením," řekl dnes ve sněmovně premiér Mirek Topolánek, který počítá s podporou všech poslanců ODS.

Hovorka slíbil také

Ruku pro reformu v prvním čtení zvedne také lidovecký "rebel" Ludvík Hovorka. Dnes to na dotaz akutálně.cz potvrdil, ale zároveň zopakoval, že jeho výhrady trvají.

"A jsou vážné. Zda budu při konečném hlasování pro, bude záležet na tom, jak moje návrhy sněmovna přijme," řekl Hovorka.

Levice je proti

S hlasy sociálních demokratů koaliční balík zatím rozhodně nemůže počítat.

"Chystáme se hlasovat pro zamítnutí vládního návrhu," oznámil první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka postoj své strany k reformě veřejných financí. Sociální demokraté se nesnaží přemluvit oba "odpadlické" poslance Melčáka a Pohanku. "Pouze jsme je veřejně vyzvali, ať reformu nepodporují," upřesnil Sobotka. To potvrzuje i další místopředseda Zdeněk Škromach. "Nevidím důvod, proč s nimi jednat, podobně jako není důvod jednat s lidovci," řekl na dotaz Aktuálně.cz.

Zdrženlivost sociálních demokratů ukazují i úvahy o tom, jestli vůbec podávat při druhém čtení reformního zákona pozměňovací návrhy. "Zatím není rozhodnuto," vysvětluje Škromach.

Projděte si infografiku: Co plánuje vláda změnit a jak?


 

Právě se děje

Další zprávy