Po Bushovi přijde další terč protestů: reforma

ph, zj
5. 6. 2007 15:10
Odbory potvrdily, že svolají velkou demonstraci
Šéf největší odborové centrály Milan Štěch: To není reforma, ale jen škrty
Šéf největší odborové centrály Milan Štěch: To není reforma, ale jen škrty | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Praha si za necelé tři týdny zopakuje dny, kdy kvůli prezidentu Bushovi byla vzhůru nohama - tentokrát se však bude protestovat proti vládní reformě veřejných financí.

"Lidem na ní vadí nejvíc to, jak je nespravedlivá," vysvětlil motiv protestů předseda odborové konfederace Milan Štěch.

23. května se vydá proud padesáti tisíc odborářů od sídla odborových svazů na pražském Churchillově náměstí, přetne magistrálu před Hlavním nádražím. Cestou se k nim budou přidávat další tisíce občanů a nakonec společně dorazí na Václavském náměstí.

"Sejdeme se v jednu pod koněm," zve všechny, kterým se nelíbí vládní úsporná reforma, Štěchův zástupce Jaroslav Zavadil.

Ideální scénář protestů proti vládním plánům, kterým říkají škrtforma, zveřejnili odboroví předáci v den, kdy začíná parlamentní schůze, jež má reformu veřejných financí na programu.

Foto: sh
REVOLUCE V DANÍCH A DÁVKÁCH
Projděte si krok za krokem vládní reformu

Největší odborová centrály v zemi, ČMKOS, je přitom pod tlakem svých odborových konkurentů, menší, ale radikálnější Asociace samostatných odborů. Odboráři, kteří kdysi odešli z ČMKOS, vyzvali své bývalé souputníky v boji za sociální spravedlnost, aby sáhli rovnou ke generální stávce. "To připadá v úvahu jako druhý krok. Záleží na tom, jak politici odpoví na naše protesty," glosoval tlak Asociace Štěch, který je rovněž senátorem za ČSSD.

Hlavní starostí odborových vůdců proto bude v nejbližších dnech, aby na demonstraci dostali dost účastníků. "Lidé musejí vidět, co se to všechno na ně hrne," vysvětlil marketing protestů místopředseda Zavadil.

Štěch: Ze soumarů budou otroci

ČMKOS si nechala vypracovat analýzu vládní reformy a z ní jí vyšlo konstatování: Topolánkův tým nechce ozdravit finance, ale rychle snižovat daně. Pokud by vládní záměry začaly platit, tvrdí odborová analýza, že v roce 2010 bude chybět v rozpočtu 140 miliard korun.

Šéf odborového svazu - Jaromír Dušek - online v redakci Aktuálně.cz
Šéf odborového svazu - Jaromír Dušek - online v redakci Aktuálně.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
On line s mužem, který porazil i Klause
Rozhovor čtenářů Aktuálně.cz s odborářem Duškem

Pět milionů českých zaměstnanců ale chce přesvědčit především konkrétními příklady hlavních nespravedlností. "Lidé se středními příjmy vždy byli daňovými soumary, napříště se stanou otroky daní," vysvětlil svůj hlavní dojem z reformy předseda Štěch.

Příkladem je rovná daň z příjmu, na které vydělají rodiny, jejichž příjem se blíží ke sto tisícům měsíčně případně ještě ti bohatší. Systém je navíc podle odborových expertů nastaven tak, že pro chudší občany se bude daňová sazba nepozorovaně zvyšovat.

Odbory upozorňují také na zrušení nemocenských dávek během prvních třech dnů a jejich celkové snížení. Zaměstnanec s průměrnou mzdou tak přijde za čtrnáct dnů nemoci o tisíc korun.

Co odborům nejvíc vadí v reformě


Zavadil: Poslanecké svinstvo

"Přitom poslanci, kteří budou o škrtech nemocenské hlasovat, budou mít v nemoci i nadále náhradu plného platu. To považuji za největší svinstvo," neudržel se Zavadil. Upozornil, že i když vláda na výplatách nemocenské ušetří, nesníží dávky. Ušetřených 17 miliard pak použije pro jiné účely.

Běžní občané se budou muset smířit s celou řadou nových poplatků včetně vyšší DPH za potraviny, léky a městskou dopravu, nebo ekologické daně za uhlí a elektřinu. Deset miliard korun se ušetří na dávkách pro rodiny s dětmi.

Odboroví experti dokonce ministry podezírají, že chtějí deficit udržet, aby bylo možné dále škrtat ve státních výdajích. A co je nejhorší, protože stát už nebude mít dost peněz na zdravotnictví, školství, ani výplaty penzí, začne tyto služby privatizovat a vedoucí místa v nových podnicích přidělí svým příznivcům.   

Českomoravské konfederaci navíc vadí, jak ji - podle jejich názoru - vláda přehlíží při schvalování reformních kroků. "Ta reforma byla připravená kabinetním způsobem," uvedl Štěch. Důkazem je podle něho chování menších vládních stran, které odbory vyzvaly dopisem k jednání o reformě. "Dodnes jsme nedostali odpověď," zlobí se předák.

Stávka zatím ne

Proto je demonstrace jedinou možností, jak uplatnit svůj názor.

Zatím Štěch dostal požehnání zhruba 1700 předsedů z celkem šesti tisíc různých odborových organizací z celé republiky, kteří se nedávno sjeli do pražského Kongresového centra. Na akci nazvané "Zastavte škrtformu!" se dohodli, že na plánovanou vládní reformu budou reagovat právě demonstrací. Slovo stávka padalo jen v kuloárech.

ČMKOS sdružuje 33 odborových svazů a hlásí se k ní přibližně 600 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy