Rebelové z ODS musí na kobereček, vyhazov je nečeká

Kateřina Eliášová
26. 8. 2008 18:19
Poslanci se budou zodpovídat z hlasování s opozicí
Vlastimil Tlustý a Juraj Raninec. Čeká je vysvětlování
Vlastimil Tlustý a Juraj Raninec. Čeká je vysvětlování | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Už během příštího týdne půjde na kobereček pětice poslanců ODS, která minulý týden prosadila spolu s opozicí změnu zákona, která se vládní koalici příliš nelíbí.

V pondělí večer vyzvala výkonná rada ODS regiony, za které byli poslanci zvoleni, ať situaci "se vší vážností" řeší.

Čtěte více: Špičky ODS vyzvaly regiony: Řešte rebelství svých lidí

Představitelé regionu zareagovali rychle. Jednání výkonných rad plánují v nejbližších dnech.

Nečas: Je to podraz za pět miliard

Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec, Jan Schwippel, Jan Klas a Alena Páralová zvedli spolu s komunisty a sociálními demokraty ruku pro změnu zákona, díky níž by dostávaly rodičovský příspěvek těžce nemocné děti do patnácti, namísto současných sedmi let.

Pozměňovací návrh sepsala právě Páralová.

Čtěte více: Koalice rozladěna. Rebelové zase hlasují se socialisty

Ministr práce a sociálních věcí označil jednání svých kolegů jako podraz za pět miliard. Právě na tolik jimi prosazená změna zákona bude podle něj stát.

Poslanci se hájí

Pětice rebelantů v úterý odpoledne zveřejnila své stanovisko, ve kterém své páteční jednání vysvětlují. "Domníváme se, že nátlak a zastrašování nemohou nahradit demokratickou diskusi," stojí v prohlášení.

Dokument: Celé znění prohlášení pětice poslanců za ODS

Regiony vyhazov poslanců nedoporučí

Všichni tři šéfové regionů, za které byli poslanci zvoleni, se shodují v tom, že je třeba dát "neposlušným" poslancům prostor pro vysvětlení. Jejich jednání se jim ale pranic nelíbí.

"Je to nepochopení toho, jak se dělá politika. Nazval bych to podrazem. Nic dopředu neohlásili, je to zátěž do státního rozpočtu. Měli by si uvědomit, že jsou součástí koalice," nešetřil kritikou předseda Senátu Přemysl Sobotka, který zároveň šéfuje liberecké ODS.

Ta si bude chtít promluvit s poslancem Jurajem Ranincem. Není to přitom poprvé, kdy se jeho hlasování už probírali. Raninec hlasoval proti koalici například i u církevních restitucí.

Foto: Ondřej Besperát
Vzpurní poslanci ODS: Nejsme rebelové bez příčiny
Tlustý proti vůli vlády zablokoval církevní restituce
ODS vzkázala rebelům: Neblokujte zákon o církvích!
Rebelové z ODS: Zákon o církvích vláda nezvládla

K situaci se nechce příliš vyjadřovat šéf pardubické ODS a poslanec Daniel Petruška. "Nechci to moc komentovat. Nechci, aby to vypadalo, že je to moje osobní snaha paní poslankyni Páralovou poškodit a nebo "vymazat"," řekl Aktuálně.cz.

S rebely bude jednat i šéf středočeské ODS, hejtman Petr Bendl. "Vyslechneme je, pak se rozhodneme, co dál. Není ovšem otázkou dne bavit se o tom, zda vylučovat, nebo nevylučovat z ODS," uvedl. Vyloučit je navíc nemůže regionální rada, ale místní organizace, za kterou byli poslanci zvoleni.

Regiony: Budeme chtít loajalitu

Hejtman Petr Bendl bude zpovídat hned tři poslance
Hejtman Petr Bendl bude zpovídat hned tři poslance | Foto: Ludvík Hradilek

"Zlobivé" poslance tak nečeká přísný trest v podobě vyhazovu. Za své hlasování se budou muset ovšem zpovídat. A budou muset taky odpovědět jasně na otázku, jak hodlají hlasovat napříště.

"Požádáme paní poslankyni Páralovou, aby nám své postoje vysvětlila. A zeptáme se, jak hodlá do budoucna hlasovat, jestli s koalicí, nebo s opozicí," řekl Petruška.

"Pana poslance Ranince se budeme snažit přesvědčit o tom, že je dobré hrát podle stejných not a ne falešně. A těch pět zahrálo v pátek velmi falešnou tóninu," prozradil Sobotka.

ODS totiž čeká docela horký podzim, předkládá zákony, které se ne všem poslancům zamlouvají. Vlastimil Tlustý má například velký problém s úpravou daní, dalším rebelům se nelíbí například Lisabonská smlouva nebo zamýšlené změny volebního zákona.

"Pokud se úplně nezblázní, tak v těch dalších hlasováních budou spolu s koalicí," komentoval to Přemysl Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy