Tlustý proti vůli vlády zablokoval církevní restituce

Martina Macková
3. 6. 2008 15:35
Když vám někdo vyhlásí válku, musíte to jen přijmout, říká
Rebelující poslanci Vlastimil Tlustý a Juraj Raninec z ODS
Rebelující poslanci Vlastimil Tlustý a Juraj Raninec z ODS | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Skupina rebelujících poslanců z ODS v čele s Vlastimilem Tlustým chce až na další rok odložit schvalování zákona o vyrovnání státu a církví.

Poslanci skutečně vyřadili bod z této schůze. O vzniku nové komise se také nakonec bude jednat.

Všechny návrhy rebelů našly mezi poslanci přesně potřebný počet hlasů. "Dnes se ukázalo, že vláda nemá zájem jednat. Vyhlásili mi válku a já se jsem to přijal. Nic jiného nezbývá, oni chtějí vše převálcovat a moje návrhy k jednání považují za slabost. Tak bojuji," řekl Tlustý.

Poslanci se navíc podařilo prosadit, aby se sněmovna zabývala vznikem dočasné komise. Ta se měla věnovat právě vyrovnání a především vysvětlení částky, kterou stát vyjednal jako náhradu za komunisty zabavený církevní majetek.

Čtěte také: Rebelové z ODS: Zákon o církvích vláda nezvládla

"Je evidentní, že vládní předloha je neprůchodná při požadavku doložení výše náhrady a také souladu s jinými zákony," řekl Tlustý při zdůvodnění svého návrhu. Míní tím například zemědělské restituce.

Foto: Aktuálně.cz

Čtěte více:
Blog Vlastimila Tlustého na Aktuálně.cz

Mirek Topolánek a Martin Bursík mohou mít těžkou hlavu: Zásadní bod koaličního programu jde k ledu.
Mirek Topolánek a Martin Bursík mohou mít těžkou hlavu: Zásadní bod koaličního programu jde k ledu. | Foto: Ondřej Besperát

"Mým zájmem je to, aby se ve sněmovně našla cesta pro přijetí zákona, proto navrhuji komisi," řekl Tlustý.

Původně chtěli rebelové odložit vyrovnání na zářijovou schůzi, nyní termín posunuli. Na příští rok.

Komise by totiž podle představ Tlustého, jak je představil poslancům, měla pracovat do konce roku. A do tohoto termínu předložit návrhy na změny nebo vysvětlení. "Prázdniny a Vánoce zkracují tuto dobu, komise proto bude mít na práci jen tak dva tři měsíce," dodal.

Čunek: Dáme ODS čas

"Je to špatná zpráva. Pro nás, co bojujeme za obce a kraje, se tato norma zpolitizovala a o věcné řešení tady, jak je vidět, nikomu nejde," řekl v reakci předseda KDU-ČSL a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.

"Je to boj uvnitř ODS. Těžko s tím něco dělat, když jde o problém v partnerské straně. Já pevně věřím, že to ODS a kolega Topolánek dobře zvládnou. Dáme jim k tomu čas," dodal Čunek, který odmítá rychlá řešení typu rozpuštění koalice.

"Je to určitě zklamání pro celou vládu, nejen pro nás. Dohoda sedmnácti církví jde vniveč," říká jen.

Vládní komise spolu s církvemi dojednala navrácení části majetku řádům a náhrady ve výši 83 miliard korun. Podle vládního návrhu zákona by stát měl částku splácet dvacet let, což znamená, že v součtu by nakonec zaplatil 270 miliard korun.

Tlustý a další poslanci ODS chtějí, aby ministři vysvětlili, jak přesně došli k dohodnuté sumě a které pozemky a budovy se církvím mají vydat.

Jiří Čunek a Mirek Topolánek se však už o přestávce smáli, až se to rozléhalo prázdnou sněmovnou.
Jiří Čunek a Mirek Topolánek se však už o přestávce smáli, až se to rozléhalo prázdnou sněmovnou. | Foto: Ondřej Besperát

Premiér: Odklad nemusí být konec

Premiér Mirek Topolánek soudí, že ani mnohaměsíční odklad zákona, který plánují rebelové, nemusí znamenat konec normy. "Odklad nemusí znamenat pád. Budeme se snažit v komisi připravit takové argumenty, abychom zákon dostali do druhého čtení," řekl.

Topolánek míní, že by se měl zachovat princip vyrovnání, který je součástí současného zákona. "Nikdo lepší nevymyslel. Poslanec Tlustý svým postojem říká, že žádné vyrovnání nebude. A bude to muset vysvětlovat všem těm starostům, kteří nebudou moci rozvíjet obce," dodal.

Podle něj může vládní koalice stále počítat se 102 hlasy. "Nevím, proč by tomu mělo být i dnes jinak," řekl.

Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) je stále optimista. "Zdržení nemusí nic znamenat. Když už se na zákon čekalo 14 let, respektive dokonce od roku 1948, tak se nic neděje. Samozřejmě obce a také věřící budou tímto zklamaní," řekl Jehlička.

 

Právě se děje

Další zprávy