Špičky ODS vyzvaly regiony: Řešte rebelství svých lidí

Kateřina Eliášová
25. 8. 2008 19:30
Pětice poslanců za ODS hlasovala s opozicí
Spolu s opozicí hlasoval i poslanec Juraj Raninec
Spolu s opozicí hlasoval i poslanec Juraj Raninec | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Špičky občanských demokratů dnes vpodvečer řešily páteční rebelii pětice poslanců za ODS. Ti hlasovali s opozicí.

Jan Schwippel, Juraj Raninec, Vlastimil Tlustý, Jan Klas a Alena Páralová spolu s opozicí prosadili návrh Páralové platit rodičovský příspěvek dětem do 15 let, které jsou vážně dlouhodobě nemocné.

Čtěte více: Koalice rozladěna. Rebelové zase hlasují se socialisty

Podle ministra práce a sociálních věcí je to ale drahý nápad. Podle něj by znamenal ukrojit z rozpočtu dalších přibližně 5 miliard korun.

"Výkonná rada zásadně nesouhlasí s opakovaným hlasováním několika poslanců zvolených za ODS s komunisty a socialisty proti vlastnímu poslaneckému klubu proti základním programovým prioritám ODS," zní usnesení výkonné rady.

O poslancích rozhodnou oblasti

Výkonná rada ale sama nemůže řešit personální otázky, proto vyzvala oblastní sdružení, za která byli dotyční poslanci zvoleni, ať situaci vyřeší.

"Výkonná rada vyzývá představitele regionů, za které byli tito poslanci zvoleni, aby se touto situací se vší vážností zabývali," stojí v usnesení rady.

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek neuvedl přímo, že by dotyční poslanci měli být vyloučeni ze strany. Řekl pouze, že nástroje k "řešení této situace" mají v rukou oblastní sdružení.

Dále čtěte: Nižší daně za benzín mají šanci. Tlustý slibuje podporu

Poslanci: Rebelie to nebyla

Poslanci se ale brání. Tvrdí, že neporušili stanovy klubu. Ten totiž nepřijal žádné usnesení, jak v tomto konkrétním případě hlasovat.

"Nikdo nám neřekl, jak máme v tomto případě hlasovat. Řídili jsme se podle vlastního svědomí. To přece není žádné hlasování s komunisty a socialicty," hájí se poslanec Juraj Raninec.

Stejně to vidí i Alena Páralová. "Jsem loajální poslanec. V tomto případě jsem jen chtěla pomoci nemocným dětem. Jsem překvapena, že tato nepolitická maličkost může vyvolat takové reakce," řekla Aktuálně.cz.

Přiznala ovšem, že v regionu bude mít se svým hlasováním možná problém. "Myslím, že mi podporu nevysloví," přemýšlí Páralová. Opačně to vidí Juraj Raninec. "Vysvětlím to stejně, jak jsem to vysvětlil vám. Každý rozumný člověk to přece musí pochopit," řekl.

Oba ale pochybují, že by je odlišné hlasování stálo místo v ODS. "Jen nám přijde divné, že se jednalo o nás bez nás. Nikdo nás na jednání výkonné rady nepozval. Jistě bychom rádi náš postoj měli možnost vysvětlit," shodují se oba oslovení poslanci.

 

Právě se děje

Další zprávy