Koalice rozladěna. Rebelové zase hlasují se socialisty

22. 8. 2008 11:56
Část ODS zvedla ruku pro vlastní návrhy
Poslankyně ODS Alena Páralová.
Poslankyně ODS Alena Páralová. | Foto: Osobní stránky

Praha - Mimořádné jednání sněmovny, kde se probírají zákony ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase, se neobešlo bez rebelie.

Část ODS se nečekaně spojila s opozicí, která se rozhodla podpořit návrh poslankyně ODS Aleny Páralové.

Páralová se v rámci pozměňovacího zákona pokusila změnit systém vyplácení rodičovských dávek pro dlouhodobě zdravotně postižené děti.

Koalici se ale její návrh nelíbil, ministerstvo práce vypočítalo, že by taková změna stála 5 miliard korun.

Vyplácet až do 15 let

Páralová připravila návrh, podle kterého by děti, které nemají nárok na sociální dávku podle zákona o sociálních službách, pobíraly mimořádně rodičovský přípěvek do 15ti let, namísto do sedmi, jak je tomu nyní.

Podpořila ji opozice a také čtyři její kolegové: Juraj Raninec, Jan Schwippel, Vlastimil Tlustý a Jan Klas.

Právě tato skupinka je známa tím, že hlasuje občas v rozporu s koalicí. Bylo tomu tak například i u církevních restitucí.

"V podstatě jsem udělala panu ministrovi trochu podraz. Ministerstvo sice vypracovalo vlastní návrhy, ale dodalo mi je pozdě. Proto jsem se rozhodla podat takhle narychlo svůj pozměňovací návrh," vysvětlovala Páralová.

Spraví to Senát

Podle ministerstva vyjdou změny navržené poslankyní Páralovou na 5 miliard korun, ona sama odhaduje náklady v hodnotě jedné miliardy.

Rebelové, hlasující v rozporu s koalicí, museli svůj postoj vysvětlovat na mimořádném jednání K100, tedy všech koaličních poslanců.

"Dětem, které jsou dlouhodobě postižené a nemají nárok na dávku podle zákona o sociálních službách, bychom měli pomoci. Proto jsme se rozhodli kolegyni Páralovou podpořit navzdory nesouhlasu koalice," hájil svůj postoj poslanec Raninec.

Problém i s kartami

Svůj postoj musel vysvětlovat i lidovec Ludvík Hovorka, který odmítá podpořit novelu zákona o zaměstnanosti, který zavádí tzv. zelené karty.

"Pan Hovorka nám sdělil, že s tím má problém, zavedení karet by do Česka podle něj přivedlo více nekvalifikovaných pracovníků," řekl novinářům šéf klubu KDU-ČSL Pavel Severa.

 

Právě se děje

Další zprávy