Prohlášení poslanců za ODS k usnesení výkonné rady

26. 8. 2008 18:19

Prohlášení skupiny poslanců Aleny Páralové, Jana Klase, Juraje Ranince, Jana Schwippela a Vlastimila Tlustého, k usnesení Výkonné rady ODS ze dne 25.8.2008

Dnešní události nás nutí k reakci na včerejší oficiální vyjádření Výkonné rady ODS, která byla vyvolána naším pátečním hlasováním pro pozměňovací návrh kolegyně Aleny Páralové na podporu rodin s těžce nemocnými dětmi. Na základě schválení tohoto návrhu dojde k prodloužení vyplácení rodičovského příspěvku u těchto rodin namísto do sedmi
až do patnácti let věku dítěte.

Usnesení Výkonné rady ODS považujeme za nepřiměřenou reakci na schválení tohoto návrhu, neboť jsou doložitelné následující skutečnosti:
 

  • 1.Tento návrh podala poslankyně Páralová již na červnové schůzi výboru pro sociální politiku dne 26. června 2008, výbor ho schválil naprostou většinou včetně všech přítomných poslanců ODS s výjimkou jednoho. Tento návrh se stal jako jediný součástí přijatého Usnesení č. 96;
  • 2.Od přijetí pozměňovacího návrhu v červnu až do pátečního hlasování ve sněmovně dne 22. srpna 2008 nikdo z vedení ODS, poslaneckého klubu ani členů vlády tento návrh nezpochybnil;
  • 3.Poslanecký klub ODS nepřijal k tomuto návrhu žádné stanovisko ani k němu nebylo přijato žádné usnesení;
  • 4.V rozporu s jednacím řádem klubu ODS, nebylo zpracováno ani písemné stanovisko zpravodaje k hlasování o pozměňovacích návrzích. A proto v souladu s jednacím řádem byla hlasování o pozměňovacích návrzích volná.

Sám ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas na jednání poslaneckého klubu v přestávce mezi hlasováními výslovně uvedl, že podobné řešení této problematiky je ministerstvem a vládou připravováno v rámci tzv. rodinného balíčku. Vzhledem k tomuto faktu
je jeho vyjádření, že jde z naší strany „o lehký podraz za pět miliard korun ročně", přinejmenším velmi zarážející. Navíc z podkladů ministerstva práce a sociálních věcí jednoznačně vyplývá, že finanční dopad tohoto návrhu se pohybuje od jedné do pěti miliard korun.

Zásadně rovněž odmítáme nařčení, že se jedná o levicový návrh. Pomoc nejpostiženějším naopak plně odpovídá zásadám pravicové politiky, kterou ODS vždy prosazovala.
Ve volebním programu ODS byla podpora rodin, které se v důsledku ošetřování těžce zdravotně postiženého člena ocitnou ve složité situaci, výslovně obsažena.
To, že jsme touto cestou pomohli řešit závažný problém rodin s dětmi s těžkým zdravotním postižením, který si ostatně uvědomovalo a proto se chystalo řešit i MPSV a pan ministr osobně, přece nelze takto znehodnocovat.

Dále bychom rádi uvedli, že i v tomto konkrétním případě se znovu v plném rozsahu projevila přetrvávající nekomunikace vedení ODS se svými poslanci. Dokladem je i včerejší jednání Výkonné rady ODS, které se opět neslo v duchu hesla: o nás bez nás. Domníváme se, že nátlak a zastrašování nemohou nahradit demokratickou diskusi.

Závěrem bychom rádi uvedli, že zahájení debaty v regionech vítáme. Doufáme, že nakonec tento zbytečný incident povede k zahájení normální diskuse a komunikace o věcných problémech, která bývala v ODS nejenom běžná, ale i vítaná.

 

V Praze dne 26. srpna 2008

 

Právě se děje

Další zprávy