První sečtenou obcí jsou Pavlovice

Red, čtk
21. 10. 2006 14:00
On line - K volbám přišlo méně lidí, než se čekalo. První odhady účasti hovoří o 30 až 40 procentech. ČSÚ začíná počítat výsledky. Uvnitř: přímý přenos
Foto: Ludvík Hradilek

Úderem 14. hodiny se uzavřely volební místnosti a výběr komunálních politiků a 27 nových senátorů skončil.

Konečné výsledky se  očekávají až v neděli nad ránem, jejich průběžné počítání můžete sledovat i na Aktuálně.cz.

První obcí, v níž už jsou sečtené výsledky, jsou Moravecké Pavlovice u Ždáru nad Sázavou, kde hlasovalo 22 lidí. Sto procent hlasů zde získalo jediné kandidující sdružení.

"Jenom? To je málo," zklamaně prohlásil prezident Václav Klaus o volební účasti, když dnes dopoledne odvolil ve "svých" Kobylisích v osmém pražském obvodu. Komise tu odhaduje účast na třicet procent.

Ve většině krajů přišlo podle ČTK volit právě kolem 30 procent voličů. Vyšší účast byla například v Jihočeském a Jihomoravském kraji, kde hlasovalo kolem 40 procent občanů.

O přízeň 8,3 milionu voličů se ucházelo přes 201 tisíc kandidátů. Ti si rozeberou na 63 tisíc křesel v obecních a městských zastupitelstvech. Nově se přeskupí síly ve 13 krajských městech, z nichž v deseti zatím vládne ODS.

Foto: Aktuálně.cz

První den voleb: přímý přenos Aktuálně.cz ZDE
Zpravodajové Aktuálně.cz se včera hlásili z celé České republiky

ON LINE PŘENOS Z DRUHÉHO DNE VOLEB

Foto: Aktuálně.cz
8.00 - Policisté mohou odejít, hlídání končí

Otevřely se volební místnosti, před nimiž celou noc hlídkovali policisté. Hlasy voličů byly po tu dobu uzavřeny v zapečetěných schránách.

Volby skončí dnes přesně s úderem 14:00. Poté se členové volebních komisí dají do počítání hlasů.

Zatím z žádného volebního okrsku nepřišla zpráva, že by už během pátku odhlasovalo 100 procent voličů - jen v tom případě by bylo možné začít v takovém okrsku s počítáním výsledků dříve než ve dvě hodiny odpoledne.

Volební účast zřejmě ani ve druhý den nebude nijak překvapivě velká - protože už první den přišla v průměru jen čtvrtina lidí oprávněných vybírat komunální politiky a nové senátory, dá se čekat celkově nízké číslo.

Ani počasí volbám "nepřeje" - meteorologové předpovídají pěkné podzimní počasí vhodné pro víkendové výlety.

Foto: Aktuálně.cz
   8.31 - Oficiální předpověď: výsledky nad ránem

Český rozhlas odvysílal opakovanou předpověď šéfa Českého statistického úřadu, že výsledky voleb lze očekávat až v noci ze soboty na neděli. Komunální volby jsou z tohoto pohledu zpracovatelsky nejnáročnějším manévrem, náročnější než sněmovní volby, uvedl Jan Fischer.  

Foto: Aktuálně.cz
   9.10 - V Praze 9 volí po ránu málokdo

Před volebními místnostmi v devátém pražském obvodu je klidno. Například v městské části Vinoř, kde se volí v místní sokolovně, stojí jen pár automobilů patřících komisařům. Městský policista z balkonu sokolovny, v jejímž hlavním sále jsou umístěny stolky pro volební komisi, shlíží jen na lidi zodpovědné za průběh voleb. Volič žádný.

V pražské obci, která se od okolní záplavy bašt ODS odlišuje tím, že v ní  už léta vládne lidovecký starosta, neočekávají žádnou rekordní účast.

Foto: Aktuálně.cz
   9.29 - Velká Ohrada, zpravodaj Aktuálně.cz Josef Tuček 
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ulice pražského sídliště Velká Ohrada teprve teď ožívají.

A to se projevuje i ve volebních místnostech umístěných ve dvou zdejších školách - trousí se tu jen pár voličů. "Teď je ještě brzy, zatím se tu spíš zastavují lidé, kteří vyběhli na nákup nebo vyvenčit pejska," shodují se členové jedné z volebních komisí. (Psi ovšem zůstávají čekat před školou.)

Podle zkušeností členů volební komise tady vždycky bývá větší volební účast v pátek než v sobotu. "Ale i tak čekáme, že do dvou hodin nám sem ještě dost lidí přijde," předpokládají volební komisaři.

Foto: Aktuálně.cz
   9.59 - Šumpersko, zpravodaj Aktuálně.cz Dušan Klimeš
Foto: Ondřej Besperát

Straník na zapřenou, tak mnohým voličům může připadat senátor Adolf Jílek, který svůj mandát obhajuje na Šumpersku. Přestože je předsedou klubu senátorů KDU-ČSL, z jeho plakátů, billboardů a tiskových materiálů se jeho stranickou příslušnost nikdo nedozví - o křesťanských demokratech ani slovo, dokonce ani logo strany.

Většina voličů se o jeho spojení s lidovci dozví až z volebních lístků.

Foto: Aktuálně.cz
   10.10 - Prezident Klaus volil, je překvapen, že další lidé to nedělají

Prezidenta Václava Klause, který tradičně volil v základní škole v pražských Kobylisích, překvapila nízká účast v tomto okrsku.

Volí se zde hned třikrát: do Senátu, na pražský magistrát i místní zastupitelé. Podle volební komise zde zatím přišlo vyjádřit svůj názor kolem třiceti procent oprávněných voličů.

"Jenom? To je velmi málo," podivil se Klaus.

Nynější volby podle něj zásadním způsobem neovlivní jednání o vládě. "Musel by to být v nějakém smyslu radikální výsledek, a ten já neočekávám," řekl Klaus.

Intenzivní vyjednávání o budoucím kabinetu podle něj začnou až po druhém kole senátních voleb příští týden. "Všichni předpokládají, že taková ta horká chvíle podstatnějšího zahájení bude 30. (října) v pondělí," dodal prezident.

Většina politiků volila již v pátek, Klaus byl na summitu EU ve Finsku, a proto odevzdal svůj hlas až dnes.

Foto: Aktuálně.cz
   11.50 - Praha 3, zpravodaj Aktuálně.cz Zdeněk Mihalco
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle členů volební komise v místnosti na náměstí Jiřího z Lobkovic je dnešní volební účast o něco vyšší než včera, celkově je však stále velmi nízká. Komisaři zatím odhadují účast na 40 procent.

Foto: Aktuálně.cz
  12.15 - Senice (Poděbradsko), zpravodajka Aktuálně.cz Eliška Bártová
Foto: Ondřej Besperát

Ve vsi Senice na Poděbradsku je 149 voličů a volit přišla necelá polovina. Podle místní volební komise je to horší účast, než byla v minulých komunálních volbách. O pět míst v zastupitelstvu zde bojuje šest kandidátů, každý z nich na samostatné kanidátce. 

Foto: Aktuálně.cz
  12.15 - Praha 6, zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

Člen volební komise, která funguje v Základní škole Bělohorská v Praze 6, potvrzuje informace o spíš slabší volební účasti při letošních podzimních volbách: "Kolik přišlo lidí? Málo, ani ne polovina," říká.

Foto: Aktuálně.cz
   12.20 - Bludov, zpravodaj Aktuálně.cz Dušan Klimeš
Foto: Ondřej Besperát

V moravské obci Bludov je očekávána relativně dobrá volební účast mezi 50 a 60 procenty voličů, stejně jako před čtyřmi lety. Již tradičně je zde silné zastoupení Strany zelených, která v minulých komunálních volbách získala přes 22 procent. Vítěznou stranou v roce 2002 byla ODS s 24 procenty. Většina voličů, kteří se chtěli dostavit k volbám, tak učinila již včera.

Foto: Aktuálně.cz
   12.20 - Kopidlno, zpravodajka Aktuálně.cz Eliška Bártová
Foto: Ondřej Besperát

V Kopidlně na Jičínsku se volební účast pohybuje kolem čtyřiceti procent. Město má jednu volební zajímavost -  v roce 2002 při parlamentních volbách zdejší výsledky přesně kopírovaly zisky, jež dostaly velké strany v celkovém celostátním součtu. Komunální volby zde běží jakoby z povinnosti, voliči netají zkalmání, že nikdo z kandidátů nepřišel se zajímavým nápadem, který by je oslovil. ""Vybírala jsem z toho špatného menší zlo," řekla otevřena místní obyvatelka Helena Sedláčková. "Ale milý příjemný člověk kandidovat nemůže, mezi dravci by se neprosadil."

Kopidlnští voliči přicházejí ještě hodinu před uzavřením volebních místností.

Foto: Aktuálně.cz
   13.10 - Valdice, zpravodajka Aktuálně.cz Eliška Bártová
Foto: Ondřej Besperát

Ve Valdicích, obci známé velkou věznicí, kde si odpykává trest například Jiří Kajínek, je volební účast kolem 45 procent. Proti minulým volbám kandiduje do zastupitelstva zhruba o třetinu kandidátů více. Žádná z velkých sněmovních stran tu kandidátku nepostavila. Favoritem voleb je současný starosta Vladislav Kraus.

Foto: Aktuálně.cz
   13.15 - Horní Jiřetín, zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

V Horním Jiřetíně už odvolil i Petr Leichner, představitel sdružení Dialog, které je chce jednat s Mosteckou uhelnou o odškodnění obyvatel obce, pokud bude kvůli těžbě uhlí srovnána se zemí. "Svou šanci, že se do zastupitelstva dostanu, nevidím až tak špatně," řekl Lecihner. Dodal, že lidé v Jiřetíně a přilehlých Černicích nejsou tak jednoznačně proti vyjednávání s těžaři. "Jednota už tady dávno není. Atmosféra je zkreslená oficiálními stanovisky současného vedení obce," tvrdí Leichner. Uvedl, že během voleb nevyzvídal, kdo jeho združení volil. "O tom, kdo nám dá hlas, jsem věděl už dříve," tvrdí Lechner, který bez potíží získal dostatečný počet podpisů, aby se vůbec mohl komunálních voleb zúčastnit.

Foto: Aktuálně.cz
   13.17 - Sušice, zpravodajka Aktuálně.cz Pavla Skurovcová
Foto: Ondřej Besperát

Jako zcela poklidný hodnotí průběh voleb v centru Sušice, městě pod Svatoborem, jeden z členů volební komise. Zdá se, že obyvatelé města nenechali vše na poslední chvíli a většina z nich využila prvního volebního dne. V sobotu kolem 11 hodiny do volební místnosti ještě pár lidí vchází. Modrou obálku dali do nákupní tašky a spojili obě činnosti dohromady. Členové volební komise zaznamenali jen ojedinělé dotazy na vyplňování volebních lístků. Zdá se, že lidé neměli s pochopopením výběru kandidátů potíže. "Ale to opravdu uvidíme, až ty obálky otevřeme," dodává člen komise. Volební účast odhaduje mezi 30 a 40 procenty. Téměř všichni, kteří do volební místnosti dorazili, využili též možnost vybrat svého zástupce do senátu. Bude zajímavé sledovat, jak si v senátních volbách povede rodačka ze Šumavy, Čechoameričanka Eliška Hašková Coolidge, která léta pracovala v Bílém domě.

Foto: Aktuálně.cz
13.20 - Prostějov, zpravodajka Aktuálně.cz Martina Macková
Foto: Ondřej Besperát

Voliče v Prostějově, kteří rozhodují nejen o nové radnici, ale také o svém zástupci v Senátu, přilákala k urnám až sobota. Volební komise v Prostějově odhaduje hodinu před uzavřením volebních místností, že účast by mohla být až 36,5 procenta. Přitom ještě včera se k volbám trousilo jen kolem 15 procent lidí. "Odhadujeme, že to bude více než u minulých voleb," řekla Aktuálně.cz Marie Javůrková z prostějovské radnice. Minule přišlo rozhodnout o obsazení radnice 33,88 procent, ovšem svého senátora volilo 39,98 procent lidí v obvodu, který zahrnuje i část Přerovska.

Foto: Aktuálně.cz
13.26 - Prostějov, zpravodajka Aktuálně.cz Martina Macková
Foto: Ondřej Besperát

V Olomouci zatím také odhadují vysokou účast. Dokonce někde mezi 35 až 40 procenty. "Už včera byly odhady vysoké," potvrdili Aktuálně.cz členové volebního štábu na olomouckém magistrátě. U minulých voleb se k urnám rozhodlo vydat pouze 30 procent voličů. Nyní už volební místnosti ve městě zejí prázdnotou. Olomoučané zřejmě dali přednost obědu a rodinným výletům, protože počsí přineslo teploty kolem dvaceti stupňů. "Volají nám už členové komisí kvůli zápisům, takže se už nyní připravují na sčítání a jen si upřesňují všechny náležitosti," uvedl člen štábu.

Foto: Aktuálně.cz
13:30 - V Dubí jsou problémy s obálkami

V Dubí na Teplicku přišli v pátek večer do volební místnosti manželé, kteří již měli své volební lístky v obálce s kulatým razítkem. Tyto obálky přitom mohou dostat voliči až ve volební místnosti. Policie proto nyní zkoumá, odkud manželé orazítkované obálky získali. Informovala mluvčí severočeské policejní správy Jarmila Hrubešová. Starostka Dubí Ilona Smítková ČTK řekla, že to údajně měla být obálka pro senátní volby. Na Teplicku se kromě obecních a městských zastupitelstev volí i senátor. V Ústeckém kraji se policisté zabývají i údajným kupováním hlasů pro komunistické kandidáty v Blažimi na Lounsku. Členka volební komise Milena Šedivá čelí podezření, že lidem nabízela 2000 korun, pokud vhodí do urny lístek, na němž předem zaškrtla KSČM. V souvislosti s volbami vyšetřují policisté také případ v Louce u Litvínova. Ve čtvrtek tam neznámý pachatel rozvěsil plakáty, které obviňují obecní zastupitelstvo z rozkrádání obecních peněz. Starostka podle Hrubešové podala trestní oznámení.

Foto: Aktuálně.cz
13:45 - Litoměřize: zpravodaj Aktuálně.cz Jakub Jareš

V litoměřických okrscích se pohybovala účast mezi 30 a 35 procenty. Velmi nízká účast byla v jednom z obvodů - ze 79 voličů přišlo pouhých devatenáct a i toto číslo se podařilo dosáhnout jen díky tomu, že zapisovtelka volební komise přivolala k urně celou rodinu. V Litoměřicích se kromě komunálních politiků volí i senátoři. Někteří, zejména starší občané však odmítali pro zastupitele hlasovat a volili pouze své favority do horní komory parlamentu.

Foto: Aktuálně.cz
   13.10 - Lomnice nad Popelkou, zpravodajka Aktuálně.cz Eliška Bártová
Foto: Ondřej Besperát

Do volební místnosti v sokolovně přichází na poslední chvíli ještě desítky lidí. Přesto komise hodnotí volební účast jako nízkou. K urnám zatím přišlo na 50 % obyvatel. Kandidují zde všechny parlamentní strany, kromě KDU-ČSL. Největším favoritem je ODS. Ta, aby si svůj postup pojistila, sestavila také kandidátku nezávislých se svými příznivci. ODS sem před dvěma týdny přijel podpořit i prezident Václav Klaus. Podobně jako v ostatních městech i tady je druhá kandidátka Nezávislých, kterou vede bývalý starosta. Toho odvolali zástupci ODS kvůli špatně vyúčtované dotaci na sportovní halu. Bývalý starosta se ale hájí tím, že prostředky byly využity správně, jen došlo k nesprávnému vyúčtování. V Lomnici také volili do Senátu. Kandidátce kromě současné senátorky Soni Paukertové dominují sportovci, například Imrich Bugár, bývalý reprezentant v hodu diskem.

Foto: Aktuálně.cz
   13.55 - Horní Jiřetín, zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

Jiřetínský zastupitel Vladmír Buřt obvinil Mosteckou uhelnou společnost, která chce Horní Jiřetín a Černice zbourat kvůli těžbě uhlí, že se pokusila ovlivnit výsledky komunálních voleb. Buřt uvedl, že těžaři pár dní před volbami poslali některým byvatelům dopis. "Napsali, že doufají, že nové zastupitelstvo bude lepší než to současné, které s nimi odmítalo komunikovat," řekl Buřt. "Myslím, že je to velice přímé ovlivňování voleb. Ale jaký to bude mít dopad, se teprve uvidí."

Foto: Aktuálně.cz
Litomyšl, zpravodajka Aktuálně.cz Karolína Šafránková

V Litomyšli přišli k volbám hlavně starší lidé. Volili především do místního zastupitelstva, o volby do Senátu neměli takový zájem.

Často se voliči přimlouvali za zrušení horní komory.

Většina lidí oslvoených reportérkou Aktuálně.cz volila v komunálních volbách především konkrétní kandidáty, ne politickou stranu.

 

Právě se děje

Další zprávy