Volby on line: Voličů přišla čtvrtina

Reportéři Aktuálně.cz a ČTK
20. 10. 2006 22:05
On-line - Podzimní volby jsou za polovinou. Už jen do dvou hodin odpoledne mohou lidé určit, kdo další čtyři roky bezprostředně ovlivní dění v jejich obcích. A: kdo doplní Senát. Uvnitř: ON-LINE PŘENOS
Foto: Ludvík Hradilek

Zatím se podle zpráv volebních komisí lidem do rozhodování o nových zastupitelích příliš nechce. Zpravodajové Aktuálně.cz, kteří volby sledují na mnoha místech republiky, hlásí: Účast je nižší než před čtyřmi roky.

ČTK odhaduje, že svůj hlas přišla odevzdat zhruba čtvrtina z více než 8,3 milionů oprávněných voličů.

O přízeň 8,3 milionu voličů se přitom uchází přes 201 tisíc kandidátů. Ti si rozeberou na 63 tisíc křesel v obecních a městských zastupitelstvech. Nově se přeskupí síly ve 13 krajských městech, z nichž v deseti zatím vládne ODS.

Na klíčové rozhodnutí čeká Praha - nynější volby do magistrátu jsou totiž zároveň krajskými volbami. Lidé v nich řeknou, zda si primátorské křeslo udrží Pavel Bém (ODS), nebo zda se politického comebacku dočká exministryně školství Petra Buzková (ČSSD), která letos volby do sněmovny vzdala a teď se uchází o přízeň Pražanů.

Třetina země pak rozhoduje v prvním kole o doplnění Senátu. Po kole druhém kole (příští týden) už bude zjevné, zda má nynější prezident Václav Klaus natolik silnou podporu v obou komorách parlamentu, aby mohl pomýšlet na znovuzvolení.

Volby zatím neprovází žádné vážné incidenty. Pouze v Brně - Králově Poli - část lidí odevzdala hlasy v obálkách, které před tím komise opomněla označit razítky. Takto odevzdané hlasy nejsou platné.

A co se dělo dál?

Projděte si on-line reportáž, v níž reportéři Aktuálně.cz i jejich spolupracovníci sledovali na mnoha místech České republiky volby v přímém přenosu. On-line vstupy budou pokračovat i po celou sobotu.

Takto vypadal první volební den:

Foto: Aktuálně.cz
V Roudnici čekají voliče v sobotu
Foto: Ondřej Besperát

21:46 - V centrálním okrsku v Roudnici nad Labem doufají, že voliči dorazí zítra. "Dnes jich přišlo něco přes 22 procent. Chodí mladí i staří, je to přibližně vyvážené," říká zapisovatelka volební komise. K výsledkům se v komisi vyjadřovat nechtějí. "To by bylo věštění z křištálové koule. Může to být pan Vondra nebo pan Bárta. Možná ale taky paní Jeriová. Vážně nevíme." Jednoznačnější pohled mají na komunální volby. "Současný starosta podle mne zvovu zvolený nebude. Pro Roudnici skoro nic neudělal," říká asi třicetiletý muž. Jeho kolegové, napříč stranami, mlčí a nic nenamítají. "Ale znovu platí: těžko říct, jak to dopadne."

Foto: Aktuálně.cz
Kdo vyhraje? Jasno už mají ve 45 obcích
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji | Foto: Ondřej Besperát

21:29 - V Olomouckém kraji mnohde nejsou volby žádnou detektivkou s překvapivým koncem. V 45 obcích totiž znali vítěze už včera. Právě v tolika vsích totiž lidé sestavili pouze jedinou kandidátku. Vítěz je teda jasný, ať je jakákoliv volební účast. Jednu kandidátku mají například lidé v Ústíně na Olomoucku, v obci Čechy nebo v Dolních Těšicích na Přerovsku.

Foto: Aktuálně.cz
Chotiněves - Bárta tu byl farářem, přesto vyhrává Vondra
Foto: Ondřej Besperát

21:03 - V Chotiněvsi na Ústecku zatím volí hlavně Alexandra Vondru. A to přesto, že Zdeněk Bárta tady začínal farářskou kariéru. Ve vesnici ho dodnes všichni znají. "Chodili jsme za ním jako mladé holky na faru. Byl docela fešák. Jenom rodiče mu říkali mužik, protože měl dlouhé vlasy," vzpomíná asi pětačtyřicetiletá členka volební komise. Přesto volila Vondru.

Vondrovi dala hlas i další členka komise. "Bárta si to u mně rozházel tím, co řekl o sudetských Němcích. Omlouvat je a ještě navíc v Terezíně, to je pro mně moc. Vždyť oni nás taky odsouvali," myslí si. Její mladší kolegyně Bártu hájí. "Vždyť jenom srovnal utrpení německých dětí a židovských dětí. Mrtví byli na obou stranách. A zvlášť děti za to nemohly."

Starší rozhodně nesouhlasí. "Omlouvat se prostě není na místě."

Kdybych se dostal do druhého kola s komunistou Duškem, tak vyhraju, říká senátor Bárta.
Kdybych se dostal do druhého kola s komunistou Duškem, tak vyhraju, říká senátor Bárta. | Foto: Ludvík Hradilek

Je vidět, že odsun je v Chotiněvsi hodně živé téma. Není divu. Před válkou se obec jmenovala Kuttendorf a po Češích tu nebylo ani stopy. Bohatá a rozlehlá stavení kolem návsi připomínají Bavorsko. Češi přišli do Chotiněvsi po válce. Naštěstí ne jen tak ledajací. Jako svůj domvo si jí vybrali volyňští Češi z Boratína, kteří bojovali ve Svobodově východní armádě. Ve vlně obsazování po odsunu byli do jisté míry elitou. Chotiněves i díky tomu dnes vypadá k světu, sudetský syndrom ji nepotkal.

Názory na Němce jsou tu ale možná ještě ostřejší než jinde. Místní muži ze starší generace s nimi většinou bojovali přímo na frontě. "Hodně našich tátů a dědů je stále ve Svazu bojovníků za svobodu, takže Bártu určitě volit nebudou. Šance tu má i Anděla Dvořáková, která svazu předsedala," vrací se k volbám opět starší z žen. "Svaz tu vždycky hrál velkou roli. Měl totiž docela velká privilegia. Dokonce se tady už za komunistů, v padesátém prvním, mohl postavit kostel," vysvětluje.

Chotiněves ale nežije jen starou volyňskou slávou. "Za posledních patnáct let se tady hodně změnilo. Máme komplet novou kanalizaci, elektriku, osvětlení, chodníky. Vesnice hodně prokoukla," říká mladší žena. "No, musíme se pochlubit - letos jsme se stali vesnicí roku v Ústeckém kraji," ukazuje na plaketu na stěně.

Starosta Milan Klepsa má proto znovuzvolení jisté. Volby do zastupitelstva jsou ostatně spíše formalitou. O sedm míst usiluje sedm kandidátů.

Foto: Aktuálně.cz
Olomoučané mohou vybírat i podle primátora
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji | Foto: Ondřej Besperát

20:56 - Nejen podle předvolebních slibů, ale i podle toho, jakou soobnost nabízí strany, mohou voliči v Olomouci vybrat tu pravou kandidátku. Současný primátor Martin Tesařík (ČSSD) totiž svoji pozici neobhajuje. Sociální demokraté nabízí dlouholetého radního, právníka Svatopluka Ščudlíka, ODS mladého náměstka primátora Martina Novotného, lidovci pak Ladislava Šnevajse, který je vedoucím kontrolního oddělení městské akciovky Správa nemovitostí. Svého kandidáta na nejvyšší post ve městě nabídla i koalice SNK ED, SOS a hnutí Zelení - je jím kardioložka Eliška Sovová, která není členem žádné strany. Právě nestraníci převažují mezi kandidáty do obecních zastupitelstvev i v Olomouckém kraji. Je jich celkem 5 636 z více než 14 tisíc kandidátů. Straníků nabízí nejvíce KDU-ČSL - před dva tisíce.

Foto: Aktuálně.cz
Prostějov moc nevolí. Snad zítra, doufají na komisích
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji | Foto: Ondřej Besperát

20:18 - V Prostějově zatím lidé volit moc nechodí. K urnám zatím přišlo podle odhadů volebních komisí asi deset až patnáct procent lidí. Členové komisí doufají, že voliči přijdou a nelichotivou bilanci městu zvýší.

Foto: Ludvík Hradilek

Nízká volební účast nahrává podle politologů spíš stranám s rozhodnutými voliči jako bývají příznivci ODS či KSČM. V Prostějově kandiduje sedm stran - ODS, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM SZ, ale i koalice SNK ED s Nezávislými a také Pravý blok. Křeslo starosty obhajuje Jan Tesař z ODS, který je opět jedničkou kandidátky občanských demokratů. ODS byla na radnici v koalici s ČSSD. Také její kandidátku vede muž z radnice - místostarosta Miroslav Pišťák. Jeho radniční kolegyně, místostarostka Božena Sekaninová, usiluje o křeslo senátora. Přesto je na 7. místě kandidátky ČSSD.

Foto: Aktuálně.cz
Horská Kvilda: Programy netřeba, přeci se tu známe
Foto: Ondřej Besperát

20:13 - Zapadlou šumavskou obec se 43 obyvateli vedla uplynulé volební období rodina původních německých obyvatel. Honesovi obsadili pět ze sedmi zastupitelských postů. Letos v Horské Kvilně není žádná strana ani sdružení, dvanáct lidí kandiduje každý sám za sebe. Honesovi jsou mezi nimi už pouze tři. Zato přibyl vlivný přistěhovalec, bývalý ministr životního prostředí František Benda.

Toho členky komise tipují na vítěze. "Program nikdo z nich neměl," říká zapisovatelka volební komise Alena Ryplová. "Každý ví, jaký kdo je a podle toho volí."

K volbám už přišlo na 70% všech voličů. "Co bych dělal jako starosta? Nic," říká jeden z kandidátů Karel Tittl, který přišel se psem pozdravit svoji manželku zasedající v komisi. "Tady už je všechno hotové. Snad jen zlepšit vztahy mezi lidmi." Dřív se tu prý místní každý týden scházeli u sudu piva. "To už teď není," říká Tittl. ""dyž má někdo traktor, tak soused hned chce mít lepší. Ale zas tak hrozné to tu není."

Foto: Aktuálně.cz
Klíč Olomoučanů? Do sněmovny strany, do obce lidi
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji | Foto: Ondřej Besperát

19:59 - Někteří Olomoučané volí podle jiného klíče do parlamentu a jinak na radnici. "Do sněmovny volím podle stran, i když mi třeba její politici odtud nejsou dvakrát sympatičtí. Ve volbách na radnici, ale vybírám podle lidí, takže si vhodím do urny i pro neolomoučany zcela neznámé seskupení," řekl Aktuálně.cz například Václav Burian, Olomoučan a také redaktor časopisu pro politickou kulturu a občanský dialog Listy. "Vybíral jsem podle lidí, je to logické. Chci, aby radnici vedli ti, které znám," řekl Aktuálně také důchodce Jan Dvořák.

Foto: Aktuálně.cz
Plzeň - zpravodaj Aktuálně.cz Michal Pavec
Foto: Ondřej Besperát

19:51 - Do 14. základní školy v Plzni-Doubravce míří už jen ojedinělí voliči. V hlasovacích místnostech vládne klid - nejvíce lidí přišlo zvolit své zastupitele hned po otevření místností a kolem šesté hodiny, kdy se vraceli z práce.

Foto: Michal Pavec

"Chodí hlavně starší voliči. Je to ale hlavně složením obyvatelstva, v Doubravce žijí spíše starší lidé," říká Jiří Srb, který zastává funkci předsedy jednoho z místních volebních komisí. "Všechno zatím probíhá bez problémů," dodává. Aby také ne, Doubravka platí za jednu z nejklidnějších plzeňských čtvrtí.

Vhodit hlas do urny přišlo podle komise zatím 24 % voličů, což je podle komise o něco méně než v předešlých komunálních volbách.

Foto: Aktuálně.cz
ČT: Máme důkazy o skupování hlasů v Havířově

19:45 - Zpravodajové České televizi natočili skrytou kamerou skupinu, která skupovala hlasy v Havířově. Podle ČT se kupovat hlasy pokoušela skupina kolem vlivného podnikatele Kelovského, někdejšího člena ODS. V hospodě, kterou vlastní Kelovského známý, natočili reportéři, jak tu lidem nabízejí dvě stě korun, pokud dají hlas pravici.

Foto: Aktuálně.cz
Méně zastupitelů? V Ústíně na Olomoucku nevadí!
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji | Foto: Ondřej Besperát

19:37 - V obci Ustín na Olomoucku kandiduje pouze šest samostatných kandidátů ačkoliv obec by měla mít sedmičlenné zastupitelstvo. Zákon říká: Nevadí. "Neznamená to, že by volby byly neplatné, když chybí jeden zastupitel. Zákon říká, že volby se nekonají v případě, že kandiduje méně než polovina kandidátů, kteří odpovídají počtu budoucích zastupitelů. Takže v Ustíně by mohlo být pouze pět kandidátů a volby by se konaly," vysvětlil Peter Garláthy z olomouckého krajského úřadu. Pod pět ale počet kandidátů ani zastupitelů nesmí klesnout v žádné obci. V takovém případě by se musely konat nové volby.

Foto: Aktuálně.cz
Litoměřice: Pět komisí, pět okrsku, čtyři tisíce voličů
Foto: Ondřej Besperát

19:08 - Na třiceti metrech čtverečních v základní škole v Ladově ulici v Litoměřicích se tísní pět okrsků pro více než 4.000 voličů. Tři komise sedí ve třídách, dvě na chodbě. Ač jsou pár metrů od sebe, panuje v každé úplně jiná atmosféra. V první komisi na chodbě se ujímá slova nejstarší žena. Ve volebních komisích prý sedí už od konce sedmdesátých let. "Dříve byla účast podstatně lepší. Třeba v osmdesátých letech chodili úplně všichni," říká. Vzápětí se ale opravuje."Vlastně ne všichni. Třeba šest, osm lidí nepřišlo. To je pravda. Ale dnes? Lidi nechodí, protože jsou znechucení." Své sympatie ke KSČM neskrývá, jméno ale prozradit nechce. Lucie Klokočníková, která zastupuje ODS, nemá se zveřejněním jména problém. S výsledky je zatím spokojená. Do Senátu volila Vondru, na radnici Chlupáče. Sedět v komisi s radikální paní z KSČM jí nevadí. Na její slova o tom, že senát by bylo třeba zrušit, se jenom usmívá.

Foto: Ondřej Besperát

Ani radikální komunistka nemá se svými kolegyněmi problém. "My se tady dole shodneme. To jenom nahoře se musí hádat. O obyčejný lidi se nijak nezajímaj," uzavírá debatu. O pár metrů vedle panuje nesdílná atmosféra. "Nic vám neřekneme. Nemáme povoleno s kýmkoliv ve volební komisi mluvit," sděluje úředním tónem předsedkyně komise. Po chvíli přeci jenom jednu informaci upustí. "Zatím tady volilo asi sto lidí ze sedmi set," sděluje stručně. "Teď už ale běžte." Za rohem, v okrsku 24, se tomu diví. "Jaké že nařízení? Aha, tak to nám taky říkali. Ale vždyť my tady nemáme žádné státní tajemství. Co byste potřeboval vědět," směje se mladá zapisovatelka. "Účast je zatím docela dobrá. Asi kolem dvaceti procent. Konflikty zatím žádné." Z druhé strany se hlásí o slovo žena v zeleném šátku. "Konflikty žádné, ale problémy máme. V Litoměřících je nouze o pořádné chlapy. To napište do novin. Třeba sem za mnou nějací přijdou," směje se. Mezi kandidáty si vybrat uměla. Jako členka ODS měla volbu jasnou: do Senátu Vondru, na radnici Chlupáče. Ostatní členové komise se při druhém jménu trochu podiví. Paní se zeleným šátkem rychle odhaluje, proč. "Jmenuju se taky Chlupáčová a se současným starostou toho mám docela dost společného. Byla jsme jeho manželkou. Před pěti lety jsme se rozešli," vysvětluje. Bývalého muže ale stále volí. "Jako člověka si ho vážím. Nemám důvod, proč ho nevolit."

Foto: Aktuálně.cz
V části Brna možná volili neplatně

19:07 - V brněnské městské části Královo Pole dnes vkládali voliči hlasovací lístky do úředně neoznačených obálek. Chybělo kulaté razítko úřadu městské části, bez kterého nelze považovat obálku za úřední, a odevzdaný hlas bude podle zákona neplatný, řekla ČTK Eva Sychrová z jihomoravského krajského úřadu. Neoznačené obálky používali voliči zhruba dvě hodiny v jednom z 22 volební okrsků městské části. "Za tu dobu odvolilo 79 lidí," řekl ČTK Pavel Štěpán z úřadu Králova Pole.

Podle něj šlo o nedopatření. Volební komisaři obálky zapomněli zkontrolovat. Na chybu upozornil jeden z voličů. Ihned poté byla sjednána náprava, dodal. Podle Sychrové bude nyní záležet na tom, zda se kvůli chybě někdo obrátí na krajský soud s žádostí o přezkoumání platnosti voleb. "Takové právo má každý občan, o platnosti voleb v městské části pak rozhodne soud," upřesnila Sychrová.

Foto: Aktuálně.cz
Litoměřické sídliště pro Vondru
Foto: Ondřej Besperát

18:55 - V největším volebním obvodu v Litoměřicích na sídlišti Severozápad zatím odvolilo přes 15 procent voličů. Podle členů okrskových komisí chodí hlavně starší lidé, mladých je kolem 20 procent. Zatím u většiny voličů vyhrává kandidát ODS Alexandr Vondra. Jsou mezi nimi třeba i starší manželé podnikatelé s dcerou. Pro Vondru jsou proto, že je zklamal Bárta. Ani Vondrovi ale příliš nevěří. "Není odsud, takže nevíme, jestli se tu po volbách objeví," myslí si. Další manželský pár je pro Vondru bez výhrad. "My jsme asi ohavní pravičáci, ale volíme vždy ODS. Takže i pana Vondru. Ale Zdeněk Bárta je nám taky sympatický. Bylo to těžký výběr."

Jednoznačně pro Bártu je naopak starý pán se slovenským přízvukem. Jméno prozradit nechce. Řekne jenom, že je mu 86 let, pracoval čtyřicet let v JZD a je katolík. Pro Bártu se prý nemusel dlouho rozmýšlet. Za poslední čtyři roky se prý v Senátu osvědčil. Z třicítky lidí, které jsme oslovili před volební místnosti v Ladově ulici, dalo Vondrovi hlas čtrnáct voličů. Pro Zdeňka Bártu bylo deset obyvatel sídliště, pro Zdeňka Duška (KSČM) čtyři. Květa Pecková-Jeriová získala v improvizovaném průzkumu 2 hlasy.

Foto: Aktuálně.cz
Praha 5: Voliči se s hlasovacími lístky k urnám nehrnou
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

18:52 - Ve volební místnosti si členové pročítají časopisy. Vybavili se pěknou hromádkou tiskovin. Voličů nepřichází mnoho. "Já chodím ke každým volbám, chyběla jsem jen v roce 1998, to jsem ležela v nemocnici po operaci žlučníku," říká důchodkyně Marie. "Po celou dobu zůstávám věrna jedné straně," prozradila. Po chvíli přichází osmnáctiletý Martin. Volí poprvé a několikrát se musí přeptat volební komise, jak splnit všechny podmínky pro úspěšnou volbu. "Byl jsem trošku zmatený," přiznal.

Foto: Aktuálně.cz
Praha: Komisaři zahání nudu, jak to jde
Foto: Ondřej Besperát

18:43 - Lidé se do volebních místností příliš nehrnou. Členové komisí si nejčastěji krátí čas čtením, jídlem, posíláním SMS zpráv nebo povídáním se známými a sousedy, kteří přišli odevzdat svůj hlas některému z kandidátů.

Foto: Aktuálně.cz
V Jiřetíně se zatím volí bez problémů
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně | Foto: Ondřej Besperát

18:34 - Volby v Horním Jiřetíně zatím podle slov dosavadního starosty Branko Glavici probíhají bez problémů. "Žádné stížnosti jsem nezaznamenal," říká Glavica. Ten věří, že ve volbách zvítězí jeho sdružení, které je ostře proti zbourání obcí Horní Jiřetín a Černice kvůli těžbě uhlí.

Foto: Aktuálně.cz
Stará Červená Voda: Šest kilometrů od hranice
Foto: Ondřej Besperát

18:33 - Vesnice, šest kilometrů od polských hranic, kde se průměrná nezaměstnanost pohybuje kolem 23%. Právě sem, týden před volbami přestěhovala vsetínská radnice 15 Romů.

"Bylo to jako v poválečných letech," říká Josef Podlaha, starosta obce. "Vysadili je tu po půlnoci, nastěhovali je do nejhoršího domu ve vesnici. Není tam ani pitná voda, je neobyvatelný. Úplně je to odrovná."

Starosta považuje krok Vsetína za podpásovku. "Obávám se, že to ovlivní volby," říká. "Těžko mi lidé uvěří, že jsem o tom nevěděl.".

Foto: Ondřej Besperát

Podle předsedkyně komise se ale zdá, že lidé starostovi věří. "Rozkřiklo se rychle, jak k tomu došlo," říká Helena Šarmanová. "Myslím, že starosta nepřijde o hlasy."

Ve Staré Červené Vodě sestavili místní pět kandidátek. Kromě KSČM všechny Sdružení nezávislých. "Nikdy tady tolik lidí nekandidovalo," říká paní Šarmanová. "Někteří ale nechtějí dělat politiku, spíš chtějí práci. Je tu velká nezaměstnanost, vědí, že některé funkce jsou placené, tak je chtějí získat."

Foto: Aktuálně.cz
Ostrava - poprvé u voleb
Foto: Ondřej Besperát

18:31 - V červnu mu bylo osmnáct a parlamentní volby ještě nestihnul. Dnes byl volit poprvé. Studuje septimu víceletého gymnázia ve Volgogradské ulici a volil ODS. "Kampaň mi nic neříkala, spíše program. Ale hlavně už nechci, aby tu vládli zkorumpovaní socialisté." Sociologové obvykle uvádějí, že rozhodování mladých voličů často ovlivňuje rodina. "Rozhodoval jsem se sám. Rodiče na to vliv neměli," tvrdí student.

Foto: Aktuálně.cz
Borová Lada: Mají mladí šajnu o životě?
Foto: Ondřej Besperát

18:21 - "Čest práci," pan Vladimír Kočí ještě zadýchaný z cesty po schodech zdraví volební komisi. Komunistům ale tady svůj hlas dát nemůže. V Borové Ladě, vesnici s 260 obyvateli nesestavila kandidátku jediná parlamentní strana.

Foto: Ludvík Hradilek
Foto: Ludvík Hradilek

Zato nezávislí mají tři, o hlasy se kromě nich uchází už jen SNK Evropští demokraté. V jejich čele je současná starostka Stanislava Barantálová.

"Volil jsem ji, už tam je dlouho, rozumí tomu," říká pan Kočí. "Ti mladí, kteří teď kandidují nemají ani šajnu o životě." Mladí ale ví své. "Není špatná, potřebuje ale zdravou pozici," říká s úsměvem Radek Juřík ze Sdružení nezávislých II. "Chceme zlepšit komunikaci s občany a postavit hřiště pro děti."

Národní park, na jehož území leží většina vesnice letos prý místním tolik netrápí. "Lidi spíš chtějí rozvoj obce, aby se dělalo něco pro místní," říká Marie Rašková, předsedkyně volební komise. "Asi vyhraje starostka, slíbila, že se tu postaví bazén, hřiště i kurty a už na to má stavební povolení."

Foto: Aktuálně.cz
Nová Oleška na Děčínsku: Volby v obýváku

18:15 - Jiří Hriník volil 20. října jako první v komunálních volbách ve volební místnosti, kterou se již tradičně v obci Nová Oleška na Děčínsku stal obývací pokoj v jeho rodinném domku. Přihlížejí členky volební komise Alena Kovařičová (vpravo) a Marta Janů.

Foto: Aktuálně.cz
Chebští Romové mohou volit "svoji" stranu

18:12 - Poprvé mohou chebští Romové dát v komunálních volbách hlas straně, která si jako hlavní cíl dala právě zastupování Romů. K volebním urnám se tak dnes vydali i obyvatelé problematické Wolkerovy ulice, kde žije silná komunita Romů. Lídr kandidátky Romské demokratické sociální strany Václav Červeňák i některé z nich k volební místnosti svážel autem. Část z romských voličů, kteří dnes přišli v chebském volebním okrsku č. 4, kam spadá i Wolkerova ulice, přitom šlo letos volit vůbec poprvé. "Zatím jsem nikdy k volbám nešel. A je mi čtyřicet," usmíval se jeden z Romů, kteří přišli volit. Další asi pětačtyřicetiletá Romka sice k volbám chodí, ale letos poprvé dala hlas romské straně. "Potřebovali bychom hlavně pomoc s bydlením," svěřila se ČTK.

Foto: Aktuálně.cz
Volební pátek: Rozdíly jsou i v oblečení
Foto: Ondřej Besperát

18:11 - Zajímavý, i když ne překvapivý je rozdíl, mezi tím, jak se v Praze na cestu k urně obléknou mladší lidé a jak ti starší. Zatímco mladší vyráží ve svetru a v džínách, například starší muži chodí téměř bez výjimky v obleku.

Foto: Aktuálně.cz
Ruch ustává, čeká se na lidi, kteří jdou z práce
Foto: Ondřej Besperát

17:49 - Ruch v okolí volební místnosti v ZŠ Plamínkové prozatím ustává. Čeká se na ty, kteří přijdou po práci. Do půl šesté odvolilo ve 189. okrsku 123 lidí, to je něco málo přes 15 %.

Foto: Aktuálně.cz
Mladecko pod Jeseníky: Jasná vítězství

17:45 - V Mladecku pod Jeseníky kandiduje do svého druhého volebního období také nezávislý starosta Vojtěch Brhel. Už teď si může být jist, že v zastupitelstvu bude, stejně jako čtyři další kandidáti. Vesnice má 168 obyvatel, zastupitelstvo pět členů a kandidátů stejný počet. Takže všichni budou zvoleni. Přesto si starosta dnes není jistý, jestli si ho kolegové po volbách za starostou znovu vyberou. "Chci dokončit svou práci. Za čtyři roky se toho v obci moc stihnout nedá," říká starosta. Úřad zastává při svém podnikání, stejně jako další čtyři zastupitelé. Vesnice má v pokladně 1,2 milionu na rok, opravuje školu a staví kanalizaci.

Foto: Aktuálně.cz
Prostějovská otázka: Přibudou v Senátu nové tváře?
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji | Foto: Ondřej Besperát

17:40 - V Prostějově a v části Přerovska vybírají lidé senátora z naprosto nových kandidátů, protože jejich stávající zástupce - Robert Kolář (ODS), znovu nekandiduje. Za černého koně obvodu je považován antikomunista a bývalý důstojník BIS Vladimír Hučín, kterého v kampani přijeli podpořit například senátoři Štětina či Schwarzenberk nebo herec Ondřej Vetchý. Kampaň nezávislému kandidátovi za Konzervativní stranu zaplatili také jeho příznivci. On sám věří, že postoupí do druhého kola a v něm by se přál utkat s místostarostkou Prostějova Boženou Sekaninovou (ČSSD). "Byl bych raději, protože kdyby postoupila kandidátka ODS, třístily by se hlasy pro pravici," míní Hučín. Dnes nezaměstnaný muž ví, že si nevybral právě nejlehčí obvod.

Kandidát Vladimír Hučín během své kampaně.
Kandidát Vladimír Hučín během své kampaně. | Foto: čtk

"Kdybych kandidoval v Praze, která je velmi pravicová, neměl bych problém postoupit, ale tady lidé smýšlejí víc levicově. I když i v tradičních baštách levice jako je třeba Kojetín, se ke mě lidé v kampani chovali velmi vstřícně," řekl Aktuálně.cz Hučín, který se v předvolební kampani potýkal nejen se strženými plakáty, ale i s roztržkou v krajské ODS, kde někteří členové dali najevo, že jej podporují více než vlastní kandidátku. Na posledním mítinku včera v Kojetíně dokonce nabídl lidem k přečtení spis Jiřího Paroubka. "Šel jsem do toho naostro," dodal.

Foto: Aktuálně.cz
Černice: Volby nad hospodou
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně | Foto: Ondřej Besperát

17:35 - V Černicích je volební místnost v prvním patře místního pohostinství U Jezeří, kde je normálně bar. Když si šla jedna členka volební komise pro pití, narazila v lokále na "své" voliče. "Všichni, co odvolili, sedí dole v hospodě," hlásila pak mladá žena. Hostinská ovšem tvrdí, že se tržby nijak zvlášť nezvýšily. "Možná jo, tak o jedno pivo," řekla. Provozovatel restaurace Jiří Hyneš celé odpoleden pozoruje, jak se v Černicích střídají novináři. "Tolik novinářů tady v životě nebylo, to jsou u nás asi nejdůležitější volby," pokřikoval v lokále.

Foto: Aktuálně.cz
Jak hlasoval "zelený" Bursík?

17:30 - Předseda Strany zelených Martin Bursík hovoří s novináři před budovou Poslanecké sněmovny v Praze, kde odevzdal svůj hlas v komunálních volbách.

Foto: Aktuálně.cz
O volby zatím není velký zájem

17:28 - Začátek voleb do obecních zastupitelstev a prvního kola voleb senátních provázel v hlavním městě, ale i v některých krajích poměrně malý zájem voličů. Informuje o tom ČTK. Podle volebních komisařů přišlo k urnám zhruba deset až 15 procent voličů. Mezi první voliče patřili politici. Volební odpoledne mělo klidný průběh; nebyl oznámen žádný incident. V Praze volilo v průměru kolem 12 procent voličů. V obvodech, v nichž se volí obecní zastupitelé i senátoři, lidé většinou hlasovali do zastupitelstev i do horní parlamentní komory. Nízká volební účast je zatím na Benešovsku, Kutnohorsku a Kolínsku ve Středočeském kraji. Například v Kutné Hoře v okrscích se zhruba tisícem voličů přišlo zhruba do 16:00 odvolit jen několik desítek lidí. V Berouně volilo od tří do 13 procent voličů, v Kladně asi desetina.

Foto: Aktuálně.cz
Komise trápí roztržití voliči
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji | Foto: Ondřej Besperát

17:19 - Volební komise v Olomouci se také potýkají s roztržitými voliči. Její členové ve volební místnosti v budově Slovanského gymnázia si například na poslední chvíli všimli, že jedna volička, která odchází ze dveří si s sebou domů nese i obálku s lístkem, který před chvílí pracně za pletnou vyplňovala. "Upozornili jsme ji na to, ale chvilku se s námi ještě dohadovala, že přece udělala vše správně. Pak uviděla obálku ve své ruce," řekla Aktuálně.cz členka volební komise.

Foto: Aktuálně.cz
V Černicích už odvolila třetina
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně | Foto: Ondřej Besperát

17:17 - Za první 3 hodiny přišla v Černicích volit více než třetina z 220 tamních voličů. Volební komise čeká další nápor až s večerním autobusem, který přiveze lidi ze zaměstnání, a pak zítra dopoledne.

Foto: Aktuálně.cz
Politikům vadí, že jsou na rubu
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji | Foto: Ondřej Besperát

17:10 - Otočte lístek, i na druhé straně jsou politici. Někteří kandidáti si v Olomouckém kraji neoficiálně stěžovali na to, že jejich jména nejsou na první straně volebního lístku. Zákon totiž umožňuje oboustrannáý potisk a tak se v mnoha případech stalo, že se na jednu stranu všichni nedostali. "Volali nám, že se bojí, aby voliči lístek vůbec otočili. Ale tisk na obou stranách není to v rozporu se zákonem," řekl Aktuálně.cz Peter Garláthy z krajského úřadu v Olomouci.

Foto: Aktuálně.cz

V Jiřetíně a Černicích možná hlasují lidé i o osudu svých vesnic

Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně | Foto: Ondřej Besperát

17:05 - Jana Vandírková žije na okraji Černic pokud by se těžba uhlí rozšířila, byla by první na ráně. Přesto řekla, že bude volit sdružení Dialog, které je ochotné jako jediné vyjednávat s Mosteckou uhelnou o případném odškodnění obyvatel Horního Jiřetína a Černic. Vandírkové vadí, že se současné zastupitelstvo zaseklo a není ochotné s Mosteckou uhelnou vůbec jednat "Diskuse je přece základ, stěhovat se nechceme, ale chceme vědět na čem jsme," uvedla. Podle svých slov byla jedinou obyvatelkou z Černic, která nedávno využila nabídky sdružení Dialog podívat se v německé obci, jež musela přesídlit kvůli těžbě uhlí. "Byla jsem nadšená," řekla Vandírková. Dozvěděla se například, že v nových bytech dostali přestěhovaní lidé nejnižší možné nájemné se zárukou, že se jim nebude 15 let zvyšovat. Lidem starším sedmdesáti let se už nájemné nebude zvyšovat nikdy.

Foto: Aktuálně.cz
Jižní Morava: Cizinci si stěžují

16:57 - Na jihu Moravy si během první hodiny po otevření volebních místnosti nejvíce stěžují cizinci. Na krajském úřadě již zaznamenali tři stížnosti od cizinců, kteří chtěli volit, ale nemohli. Volit obecní zastupitele mohou v Česku občané států EU s trvalým pobytem v České republice, pokud se ale včas nechali zapsat do Dodatku stálého seznamu voličů. Mnozí to ale nevěděli, a teď jsou překvapeni, řekla dnes ČTK Eva Sychrová z jihomoravského krajského úřadu. Čeští občané jsou do seznamu voličů zapisováni automaticky. Cizinci o to ale museli požádat nejpozději do 48 hodin před volbami. Pokud tak neučinili, volit nemohou, doplnila Sychrová. O této podmínce ale cizinci většinou nevědí. "Možná se měla uskutečnit nějaká informační kampaň," míní Sychrová.

Foto: Aktuálně.cz
Znechucení ve Staré peci
Foto: Ondřej Besperát

16:52 - V této obci leží 80% území v Národním Parku. Letos ale Novou Pecí hýbe něco jiného než averze vůči Parku.

Foto: Ludvík Hradilek

Během uplynulého volebního období se zde vystřídali čtyři starostové a s 22 miliony korun byla obec nejzadluženější z celého kraje. Místní jsou znechuceni. Kandiduje zde každý desátý. Kromě KSČM letos sestavilo čtyři kandidátky Sdružení nezávislých. "Nechtějí tam, ale chtějí, aby se tam nedostali ti, co chtějí," říká na jejich adresu členka volební komise Helena Kopecká. Tři ze čtyř bývalých mužů číslo jedna chtějí získat hlasy i letos. Volit bývalé starosty prý už ale nikdo nebude. "Lidé jsou znechuceni," říká Kopecká. "Ty neustálé výměny starostů přitáhnou lidi k volbám, ale volit je nebudou."

Foto: Aktuálně.cz
Kontroloři jezdí Moravskoslezským krajem

16:50 - Jenom namátkově si kontrolní skupina moravskoslezského hejtmanství vybírá volební okrsky, kam se vypraví na inspekci. Úředníci dávají pozor především na to, aby ve volebních místnostech bylo vše podle zákona. "Zatím nikde žádný problém," uvedl Radek Drong z krajského úřadu v Ostravě. Kontroloři zatím ještě ani nedokáží odhadnout, kolik lidí dosud přišlo volit. "Takové postřehy budeme mít až k večeru," řekl Drong.

Foto: Aktuálně.cz
V Poděbradech se už protestovalo

16:45 - Sdružení nezávislých kandidátů Poděbradské fórum podalo stížnost proti dnešní volební agitaci Občanské demokratické strany v městském rozhlase v Poděbradech na Nymbursku. Podle nich je to v rozporu se zákonem. Lídr ODS a nynější starosta Jozef Ďurčanský v tom ale problém nevidí.  Miloš Mikolanda, který je dvojkou na kandidátce sdružení Poděbradské fórum, řekl ČTK, že dnes od 09:00 do 12:00 vysílala ODS v městském rozhlasu relaci, jejíž součástí byla i výzva k účasti obyvatel ve volbách. Mikolanda dodal, že podle názoru právníků je to v rozporu se zákonem, protože v den voleb se v bezprostřední blízkosti volební místnosti nesmí agitace provádět. Sdružení na to upozornilo poděbradskou radnici i krajský úřad.  Podle Ďurčanského ale byla zmíněná rozhlasová relace placenou komerční záležitostí. Radnice by podle něj podobné vysílání umožnila i jiným subjektům, které by o to projevily zájem. Problém starosta vidí spíš ve výkladu zákona. Otázkou podle něj je, co se chápe bezprostřední blízkostí volební místnosti. Relace navíc skončila ještě před jejich otevřením, upozornil Ďurčanský.

Foto: Aktuálně.cz
Na Přerovsku je při volbách veselo
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji | Foto: Ondřej Besperát

16:41 - Lidé v malých obcích na Přerovsku projevili smysl pro humor i při sestavování kandidátek. Jinak by se například v Beňově nemohlo vybírat z kandidátek "Za lepší zítřky" nebo "Hnutí mladých a pokrokových", kterým konkuruje kandidátní listina Nezávislí zahrádkáři. V Grymově se zase voliči musí rozhodnout naprosto jasně. Na výběr mají kandidátky s názvem "Za obec krásnější" a "Za obec bohatší". Zato v Býškovicích se mezi sebou o křesla na radnici poperou všechna zájmová sdružení. Kandidují tam totiž "Hasiči", "Myslivci", "Sportovci", "Ženy Býškovic", "Místní organizace rybářského svazu" a jediná politická strana - KSČM.

Foto: Aktuálně.cz
Začínají volit i mladší

16:40 - Teď, dvě a půl hodiny poté, co se otevřely volební místnosti, se začíná měnit složení lidí, kteří přicházejí volit. Seniory a maminky s kočárky teď střídají podle zjištění našich zpravodajů i lidé středního a mladšího věku.

Foto: Aktuálně.cz
Olomouc - trochu kuriózní volby
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji | Foto: Ondřej Besperát

16:38 - V Olomouci se už několik let volí poněkud kuriózním způsobem. Přestože stotisícové město nemá tzv. malé radnice, lidé tady přesto volí v obvodech. Voliči tak mají na výběr pouze z části kandidátů té které strany do 45 členného zastupitelstva a menší strany to znevýhodňuje. Zákon tento postup však umožňuje. "Nelíbí se mi to, nemohu si vybrat ze všech kandidátů na jednu radnici," říká Miluše Jungová. Také Jan Dvořák se nad tím pozastavuje. "Je to nevýhodné. Chtěl bych vybrat lidi, které znám, ale takto jsou na kandidátkách v jiných obvodech a třeba i jiných stran než volím dnes. To není dobře," míní muž. Lidé se zamýšlí i nad tím, jestli by nebylo dobré volit speciálně starosty a primátory. "Byla bych raději, protože se mi nelíbí kandidát na primátora ze strany, kterou jsem volila. Kdyby se volilo zvlášť, mohla bych výběr ovlivnit," míní žena, která vhodila lístek kandidátům ODS. Právě jednička kandidátky, dnes náměstek primátora Martin Novotný, je považován na horkého favorita na nového primátora Olomouce. Nynější hlava města - sociální demokrat Martin Tesařík, se stal nedávno poslancem a ČSSD nominuje na primátora jiného straníka. "Já ODS věřím, že vybrala dobře, je to skvělý ekonom a už to na radnici zná, druhý by se musel vše teprve učit," míní dvě důchodkyně, které také zvolili ODS..

Foto: Aktuálně.cz
Litoměřicko - Do komise za almužnu? Ne díky!
Foto: Ondřej Besperát

16:28 - Volební komise se zatím v Litoměřicích nenudí, prací ale zavalené také nejsou. Ve volebním okrsku číslo 1 v Máchově ulici v centru zatím odvolilo 70 lidí. Členové volební komise říkají, že je podobná jako při volbách do sněmovny. Celkově ale předpovídají účast vyšší. Mohla by podle nich dosáhnout až 50 procent.

Ještě dva dny před začátkem voleb byly volební komise v Litoměřicích plně obsazené. Pak se ale mezi členy komisí rozkřiklo, že za druhé kolo dostanou pouze 200 korun hrubého a začal hromadný exodus. Na poslední chvíli tak odstoupilo uz komisí 18 lidí. Teprve dnes se je městskému úřadu podařilo plně nahradit.

Foto: Aktuálně.cz
Praha 1 - Bezdomovci o volbách čtou. Ale nevolí
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

16:26 - Voliči musí vyšplhat několik desítek schodů, aby mohli odvolit v místnosti v budově Akademie věd v Praze 1. Volební místnosti v Praze 1 jsou zatím poloprázdné.

Kateřina Bastlová přichází s hlasovacími lístky do volební místnosti v Jindřišské ulici v Praze 1, kde jako první 20. října volila v komunálních volbách.
Kateřina Bastlová přichází s hlasovacími lístky do volební místnosti v Jindřišské ulici v Praze 1, kde jako první 20. října volila v komunálních volbách. | Foto: Aktuálně.cz

U tramvajové zastávky na Národní třídě popíjejí krabicové víno tři bezdomovci. O volbách se dozvěděli z novin, které jsou v Praze rozdávány zdarma. "Čteme je každý den. Máme docela přehled," tvrdí šestačtyřicetiletý Václav. K volbám by ale v žádném případě nešli. "Stejně nám nikdo nepomůže. Nebudeme se mít ani líp, ani hůř," dodal Václav.

Foto: Aktuálně.cz
Litoměřicko - Problém s O2
Foto: Ondřej Besperát

16:24 - Volby se v Litoměřicích zatím odehrávají bez vážnějších problémů. Jedinou komplikaci způsobila společnost O2, která zajišťuje telefonické propojení volebních komisí. V Litoměřicích nestihla zapojit telefony včas. V šestnácti ze třiceti okrsků byly telefony hluché ještě ještě ve 14.00 hodin. Technici O2 začali s instalací až dnes dopoledne, takže to nestihli, uvedl pracovník Městského úřadu v Litoměřicích Jan Prokop. Nyní už je problém vyřešen.

Foto: Aktuálně.cz
Moravskoslezský kraj - Ja volim tu Pavlu
Foto: Ondřej Besperát

16:20 - Do základní školy v Ostravě - Zábřehu přicházejí zatím většinou starší voliči. S modrou obálkou v levé ruce sem kráčí také pan František, pravačkou se opírá o berli. "Volim tu Pavlu Topolankovu," říká spiklenecky. "Ale nepište tam moje meno, syn by se mi posmival." Důchodce František se přistěhoval do Ostravy ze Slovenska a žije tam už přes čtyřicet let. Celá rodina vždy volila ODS, ale jejich děda se tentokrát rozhodnul jinak.

Foto: Aktuálně.cz
Lístky může volič dostat i od komise
Foto: Ondřej Besperát

16:16 - Manželé Volfovi přišli v Praze 4 do volební místnosti bez lístků. Stěžovali si, že je nedostali. "Ale my si z toho žádný problém neděláme. To je asi sebraly děti. Ty obálky jsou moc velké a vyčuhují ze schránek," vysvětluje si vše paní Volfová. Její manžel má jiný názor: "Oni si mysleli, že jsme mezitím umřeli, tak nám je do schránky ani nedali, víte?" "Ale on kecá," okomentovala manželovu teorii paní Volfová...

Foto: Aktuálně.cz
Politici volí brzy

16:11 - Politici byli tradičně mezi prvními občany, kteří dnes přišli rozhodnout o svých obecních zastupitelích, někteří i o senátorech. Výjimkou je prezident Václav Klaus, který kvůli účasti na summitu EU ve Finsku odevzdá svůj hlas v sobotu ráno. Podzimní volby rozhodnou o vedení měst a vesnic a třetiny horní parlamentní komory, mnozí odhadují, že ovlivní také jednání o nové vládě. Hned po otevření volebních místností ve 14:00 odevzdal svůj hlas předseda ČSSD a bývalý premiér Jiří Paroubek stejně jako lídři komunistů a zelených Vojtěch Filip a Martin Bursík. Hodinu a půl po začátku hlasování dorazil úřadující šéf KDU-ČSL Jan Kasal. Jako poslední z lídrů parlamentních stran využije svého volebního práva premiér a předseda ODS Mirek Topolánek, a to v 16:30 na pražské Letné. Jeho manželka Pavla Topolánková, která kandiduje do Senátu v Ostravě za stranu Politika 21, má přijít do stejné volební místnosti jako její muž, ale až druhý den voleb.

Foto: Aktuálně.cz
Číslo 1: Bu bu bu - máme pro strach uděláno
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně | Foto: Ondřej Besperát

Předvolební agitace v Horním Jiřetíně.
Předvolební agitace v Horním Jiřetíně. | Foto: Ondřej Besperát

16:11 - Na okraji Horního Jiřetína stojí nový dům, na něm visí velká plachta s nápisem volte 1. Toto číslo má ve volbách Šance pro budoucí život v Horním Jiřetíně a Černicích. Na plotě jsou čtyři transparenty s nápisy: Volte 1 jsme vaše šance pro budoucí život nebo Bu bu bu - máme pro strach uděláno.

Foto: Aktuálně.cz
Práce v komisi nemusí být nudná
Foto: Ondřej Besperát

16:08 - Dva členové jedné z okrskových volebních komisí v Praze 4 asi mají dlouhou chvíli. Během hlasování si odešli na chodbu udělat "líbací" pauzu. Voliči na Praze 4 by je asi měli více zaměstnávat.

Foto: Aktuálně.cz
Paroubek už volil

16:06 - Předseda ČSSD Jiří Paroubek s manželkou Zuzanou přicházejí do volebního střediska v základní škole v Jánského ulici v Praze 13, kde 20. října odevzdali své hlasy v komunálních volbách.

Foto: Aktuálně.cz
Praha 2 - zpravodaj Aktuálně.cz Zdeněk Mihalco
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

16:00 - Ve volební místnosti ve škole Sv. Štěpána v Praze 2 stojí voliči frontu. Členka volební komise odhaduje, že účast je zatím podobná jako ve sněmovních volbách. "Zatím to vypadá slibně. Takhle brzy odpoledne chodí volit hlavně senioři," řekla.

Foto: Aktuálně.cz
V nejmenší vesnici na Vysočině už odvolila polovina místních

15:55 - Ve Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku hodinu a půl po otevření volební místnosti zvolila své kandidáty do obecního zastupitelstva téměř polovina voličů. Vysoká Lhota je totiž nejmenší obcí v kraji Vysočina, z 23 obyvatel je tam 22 voličů. Podle členů volební komise stačí, když přijde jedna rodina, a čtvrtina hlasů je odevzdána.

Foto: Aktuálně.cz
V Horní Plané věří starostovi
Foto: Ondřej Besperát

15:51 - "Myslím, že starosta opět vyhraje," říká Eliška Hůrková, zapisovatelka volební komise v Horní Plané.

Foto: Ludvík Hradilek

Účast není větší než při minulých volbách. "Ale starosta se v kampani chlubil, že se mu podařilo vyjmout část lesů z národního parku." Cíl vedení dvoutisícového města ležícího mezi Národním parkem, vojenským újezdem a Lipnem je už léta stejný vymani se z Parku a rozvíjet turistický ruch.  Starosta usiloval o vybudování sjezdovky na Smrčině, kopci v nejpřísněji chráněné zóně. Kromě ČSSD, KSČM kandidují v tomto městě už jen dvě strany Volba pro město a Nezávislí, v čele se starostou. Obě tato seskupení chtějí vybudovat rekreační areál a zřejmě jim to přinese politické body. "Už mají připravený plán na centrum rekreace na Zvonkové, dá to místním práci," říká Hůrková. "Proto ho lidé nejspíš budou volit."

Foto: Aktuálně.cz
V Olomouci kandiduje 10 stran

15:50 -V Olomouci postavilo své kandidátky deset stran. Kromě tradičních parlamentních, o vstup do vedení obce soupeří Moravané, Nezávislí demokraté Vl. Železného, koalice SNK ED s Stranou pro otevřenou společnost a hnutí Zelení, republikáni Miroslava Sládka a nezávislí Společně pro Olomouc.

Foto: Aktuálně.cz
Držovičtí mají premiéru, samostatná obec prvně vybírá zastupitele

15:44 - Obyvatelé Držovic, které se odtrhly od Prostějova, volí dnes a v sobotu poprvé zastupitele samostatné obce. Do volební místnosti v mateřské škole by mělo přijít 1023 voličů. V prvních minutách po jejím otevření odevzdávali hlas v komunálních i senátních volbách zejména starší obyvatelé, zjistila dnes ČTK.

Foto: Ondřej Besperát

Držovice jsou samostatnou obcí od 1. července. Lidé vybírají 36 zastupitelů ze čtyř kandidátních listin. Většina oslovených voličů doufá, že zastupitelé budou o blaho obce dbát více, než činilo město Prostějov. "Podle toho, jak nás město omezovalo o peníze, tak bych řekla, že by to mělo být lepší. Je tady fůra nedostatků. Hlavně aby bylo na školku, osvětlení, kanalizaci a chodníky. Je toho tady moc," řekla ČTK Anežka Nováková, která k volební urně přišla mezi prvními.

Foto: Aktuálně.cz
Praha 4 - Volební lístky jako plachty
Foto: Ondřej Besperát

15:35 - Asi šedesátiletý muž, který přišel volit v pražských Nuslích, si vzal volební lístek novinového formátu na chodbu před volební místnost, zde jej vyplnil a pak rovnou hodil do urny. Na otázku, proč nešel za plentu odpověděl: "Víte, co to je kroužkovat 70 kandidátů? Kdyby tam chodil každý... Ne všichni voliči, si na svých obálkách všimli, do které volební místnosti mají jít. Tři důchodkyně například chtěly volit ve volebním obvodu 189 v Praze 4 a ptaly se proč nemohou. Členové komise jim vše vysvětlili. Při odchodu jedna ze starších dam poznamenala: "Ono je to na obálce napsané a já se ptám jako husa..."

Foto: Aktuálně.cz
Horní Jiřetín - Žádné vyjednávání
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně | Foto: Ondřej Besperát

15:32 - Dosavadní zastupitelstvo zanechalo v Horním Jiřetíně svým následovníkům jasný vzkaz. Toto oznámení z pera zastupitelstva visí na úřední desce před volební místnosti, která je v Hotním Jiřetíně v budově zdravotního střediska: "Chce-li nové zastupitelstvo, které vzejde z blížících se voleb, respektovat zákony a pracovat v souladu s předvolebním slibem, pak se musí v otázce zachování Horního Jiřetína a Černic chovat v principu stejně jako nynější zastupitelstvo."

Foto: Ondřej Besperát

 Je to zjevně vzkaz hnutí Dialog, které se má šanci do zastupitelstva dostat a které je ochotné o případném odškodnění obyvatel vesnice vyjednávat.

Foto: Aktuálně.cz
Nejdéle sloužící starosta na Vysočině opět kandiduje

15:25 - Nejstarší a nejdéle sloužící starosta na Vysočině Zdeněk Bína z Krahulčí na Jihlavsku se opět uchází o hlasy v komunálních volbách. Čtyřiaosmdesátiletý doyen vysočinské samosprávy chce už ale jenom pomáhat v zastupitelstvu. Po 38 letech křeslo starosty prý přenechá někomu jinému. K nejstarším kandidátům v komunálních volbách na Vysočině patří také jeho vrstevníci ve Sněžném či v Havlíčkově Brodě.

Foto: Aktuálně.cz
Chvalíkovice (okres Nový Jičín) - Nikdo neodejde poražen

15:12 - Volby začaly teprve před hodinou, ale každý z kandidujících zastupitelů už má místo v zastupitelstvu jisté. A co víc, dokonce i s rezervou. Židlí na radnici ve Chvalíkovicích je devět, ale kandidátů je tam jenom pět. Nikdo tedy v těchto volbách neodejde poražen. Problém by naopak nastal, kdyby jeden z nich odstoupil. V té chvíli by vedení obce nebylo usnášeníschopné a zastupitelstvo by zaniklo.

Foto: Aktuálně.cz
Horní Jiřetín - Hlasy proti bourání vesnice
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně | Foto: Ondřej Besperát

14:57 - Obyvatel Horního Jiřetína Josef Mock: "Volil jsem hnutí, za které kandiduje pan starosta. Myslím, že se o obec dobře stará. Vybíral jsem lidi." Roli podle něj hrálo i to, že hnutí je proti bourání vesnice.

"Jsem starousedlík, nikam se stěhovat nechci," dodal Mock.

Foto: Aktuálně.cz
Litoměřicko - zpravodaj Aktuálně.cz Jakub Jareš
Foto: Ondřej Besperát

14:50 - Jako poslední skončil v Litoměřicích s kampaní kandidát ČSSD do Senátu Robert Kopecký. Dnes dopoledne mu ještě na litoměřickém náměstí pomáhal předseda sněmovny Vlček. "Rozdávali jsme spolu květiny," říká Kopecký. Poslední růži pak Kopecký předal potencionální voličce přesně ve 14.00 hodin v Terezíně. Za poslední týden jich údajně bylo dva tisíce.

Volební dny stráví Kopecký v Podsedicích, kde působí od roku 1990 jako starosta. Na tento post kandiduje i letos. Vítězství má téměř na sto procent jisté. V obci totiž nekandiduje nikdo jiný než ČSSD.

Nejžhavější litoměřický favorit - ministr Alexandr Vondra - uzavřel kampaň již včera. Dnes se již jako člen vlády zúčastnil otevření evropského centra v Ústí nad Labem a poté ihned odjel za pracovními povinnostmi.

Prací bude trávit volební víkend také Květa Pecková-Jeriová, možná Vondrova soupeřka pro druhé kolo. "Musím napsat zprávu ambasadora pro fair play, udělat přípravu do školy a zvládnout taky nějaké domácí práce. Zároveň ale budu rozmýšlet i strategii pro případné druhé kolo," řekla Pecková.

Zdeněk Bárta, který senátorský post obhajuje, tráví první volební den ve své kanceláři. "Odpovídám na dopisy lidí, kteří mi během kampaně napsali. Je to slušnost," říká Bárta.

Foto: Aktuálně.cz
Šumava - zpravodajka Aktuálně.cz Eliška Bártová
Foto: Ondřej Besperát

14:45 - Hlasování běží také v šumavských obcích, kde se léta táhne spor o to, zda chránit přírodu největšího Národního parku, nebo raději budovat rekreační areály. Ve Frymburku zní ve volbení místnosti hlasa Waldemara Matušky. "Nebe je modré, člun jako by stál" Čluny v tomto dvanácet tisícovém městečku zřejmě dostanou zelenou.

První volič ve Frymburku František Holát
První volič ve Frymburku František Holát | Foto: Ludvík Hradilek

Za Frymburkem má vyrůst rozsáhlý rekreační areál s přístavem. O komunální politiku je tu velký zájem. Zatímco loni bylo kandidátek pět, letos jich místní sestavili o dvě víc. Zájem je na první pohled patrný i u voličů.Během první čtvrthodiny po otevření volební místnosti dalo své hlasy na třicet lidí a neustále přicházejí další.

Ještě u zavřených dveří jako první stepoval lídr nové kandidátky YU-KU-ZA-A. "Jsme mladí, chceme změnu, víc kultury, zábavy pro mladé," říká František Holát poté, co se zvolil. "Rekreační areál není to ideální." S tím ale nesouhlasí předseda volební komise. "Dlouhá desetiletí jsme byli odříznuti, nebyl tu žádný rozvoj," říká Jiří Šuster. "Všechny strany souhlasí s tím, aby se to tu rozvíjelo a byly pracovní příležitosti."

"Nejdůležitější je, že nabízí zaměstnanost," říká pan Huňáček, podle čeho vybíral z letošních kandidátek. "Rekreační areál Marina Lipno mě zklamal, vůbec nepřinesl tolik míst, jak slibovali. Spíš bych byl proto, aby tu vznikl nějaký podnik."

Foto: Aktuálně.cz
Praha 4 - zpravodaj Aktuálně.cz Jakub Antoš
Foto: Ondřej Besperát

14:35 - Půl hodiny po otevření si do volební místnosti v Základní škole v ulici Plamínkové v Praze 4 v Nuslích přišlo vyzvednout lístky 32 lidí. "Všechny je známe," odpověděla unisono komise.

Foto: Aktuálně.cz
Karlovarský kraj: Kraj bude hlídat volby

14:25 - Ve Stanovicích na Karlovarsku se budou komunální volby odehrávat pod dohledem Krajského úřadu Karlovarského kraje. A to kvůli podnětům, které měl dostat kraj od obyvatel. Obecní úřad ve Stanovicích figuroval například v případu dvojitého hlasování během parlamentních voleb, kdy jeden z obyvatel části Hlinky dostal hned dvakrát hlasovací lístky. Stálý dozor nad komunálními volbami se rozhodl do obce vyslat ředitel Krajského úřadu Roman Rokůsek.

Foto: Aktuálně.cz
Moravskoslezský kraj - zpravodaj Aktuálně.cz Tomáš Netočný
Foto: Ondřej Besperát

14:20 - "Nechceme do žádné strany. Ale chceme na radnici." Takhle se v Moravskoslezském kraji rozhodlo více než 5000 lidí, kteří mají zájem řídit svou vesnici nebo město. Jejich jména jsou na kandidátkách různých místních sdružení, která se do dnešních voleb zaregistrovala. V nejlidnatějším kraji v Česku kandiduje takto čtvrtina všech zájemců o židli v zastupitelstvu.

Foto: Aktuálně.cz
Olomoucký kraj

14:19 - Poprvé se naopak otevřou volební místnosti v obcích Držovice na Prostějovsku a v obci Ladná na Břeclavsku. Obě obce jsou zcela nové a musely více než rok čekat na to, aby si mohly zvolit vlastní radnice. Držovice se po referendu odtrhly od Prostějova, Ladná vznikla z městské části Břeclavi. Lidé z Držovic sestavili čtyři kandidátky, z nichž jen jedna je politická - ODS. V Ladné naopak soupeří o nový úřad šest kandidátek stran ODS, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, Nezávislí a sdružení SNK ED s nezávislými kandidáty.

Foto: Aktuálně.cz
Olomoucký kraj - zpravodajka Aktuálně.cz Martina Macková
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji
Martina Macková - reportérka Aktuálně.cz v Olomouckém kraji | Foto: Ondřej Besperát

14:16 - V Olomouckém kraji se dnes ani zítra neotevře volební místnost v jediném místě - v obci Lazníčky na Přerovsku. Ve vsi se našly jen čtyři lidé, kteří byli ochotni kandidovat. Přitom obec má pětičlenné zastupitelstvo. Chyběl tedy jediný ochotný politik. "Dnes už máme pět lidí na kandidátku, ale termín, kdy se odevzdávali jsme promeškali. Brali jsme to na lehkou váhu," řekl Aktuálně.cz starosta Vladislav Kasprzyk. Ten dnes ve funkci končí. Od pondělí už bue v Lazníčkách úřadovat ministerstvo vnitra, které tam dosadí správce obce do dalších, dodatečných voleb, které se vyhlásí zřejmě na jaře. "Obcházel jsem sousedy, ale každý mi říkal: běž radši za tím, mě nechej. A teď jsme museli těsně před volbami rychle schválit alespoň investici 160 tisíc do kulturní místnosti, aby se něco udělalo," říká starosta obce s dvěma sty obyvateli. Starosta dnes předává obec, ale do dalších voleb rozhodně kandidovat bude, opět jako nezávislý. A o čem se obec už dnes horečně debatuje? Jestli je dobré, aby z jedné rodiny kandidovali dva lidé. V pětičlenném sboru by to nemuselo být k užitku.

Foto: Aktuálně.cz
Horní Jiřetín - hlas pro pana Buřta
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně | Foto: Ondřej Besperát

První voličkou se v Jiřetíně stala paní Čechová.
První voličkou se v Jiřetíně stala paní Čechová. | Foto: Ondřej Besperát

14:10 - Anna Potůčková v Jiřetíně volila mezi prvními. "Volila jsem koalici Strany zelených a KDU-ČSL, pana Buřta," řekla Aktuálně.cz.

Tento dosavadní zastupitel patří k největším odpůrcům těžby uhlí a zničení vesnice. "Jsem pro zachování Jiřetína, už jednou jsem bourání zažila. Kvůli těžbě jsem musela odejít ze severočeských Albrechtic," vysvětluje důvody své volby Anna Potůčková.

Foto: Aktuálně.cz
Horní Jiřetín - zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně
Pavel Baroch - reportér Aktuálně.cz v Horním Jiřetíně | Foto: Ondřej Besperát

14:05 - Do volební místnosti v Horním Jiřetíně přišli první voliči. Letos poprvé tu do zastupitelstva kandiduje někdo, kdo je ochoten jednat s Mosteckou uhelnou o případném odškodnění občanů, pokud by obec byla kvůli těžbě uhlí zničena.

Konkrétně jde o sdružení Dialog. Starosta Horního Jiřetína Branko Glavica odhaduje, že se zástupce Dialogu Petr Leichner do zastupitelstva kutečně dostane. V minulosti bylo zastupitelstvo Jiřetína vždy striktně proti jakémukoli jednání s těžaři. Dosavadní starosta očekává velkou volební účast. "Všichni, s kterými jsem mluvil, se volit chystají," řekl.

14:00 - Volby odstartovaly

Voliči právě začali vybírat zhruba 62 500 nových či staronových politiků. Tolik zastupitelů se totiž volí ve více než šesti tisících obcí. Mluvčí ČSÚ Roman Prokrok řekl, že konečné výsledky obecních voleb budou nejspíš známy až v neděli nad ránem.

To samé se stalo při posledních komunálních volbách před čtyřmi lety. Důvodem je systém voleb, který je pro přepočet hlasů na mandáty složitější než u sněmovních voleb.

V některých menších obcích však mohou být výsledky známy ještě před ukončením hlasování v sobotu ve 14:00. Platí to jen pro případ, když by přišli hlasovat všichni voliči z obce.

Do Senátu se volí ve 27 obvodech. Lidé vybírají z více kandidátů - dva nejúspěšnější postoupí do druhého kola (za týden). Pokud někdo získá více než 50 procent hlasů v prvním - dnešním a zítřejším - kole, stává se rovnou senátorem.

Aktuálně.cz vám bude v sobotu a v neděli přinášet sčítání výsledků v přímém přenosu (podívejte se ZDE)

 

Právě se děje

Další zprávy