Volby: Tak budou vypadat výsledky

Zdeněk John
21. 10. 2006 0:00
Podzimní volby - Aktuálně.cz pro vás bude dnes i zítra průběžně sčítat volební výsledky. Uvnitř: Ukázka interaktivních grafů

Ve 27 obvodech si lidé zvolí nového senátora, ve více než šesti tisících obcí nové zastupitele.

Po týdnech kampaně přichází rozuzlení: volební víkend.

V tomto článku vám předem ukážeme dvě interaktivní animace voleb - takto na Aktuálně.cz uvidíte on line výsledky. ČTĚTE A PODÍVEJTE SE NÍŽE

Sčítání hlasů začíná v sobotu ve 14:00 - nejen v Českém statistickém úřadu, ale také u nás. Až do jeho ukončení - a volební komisaři předpokládají, že úplně poslední údaje (z Prahy) dorazí v noci ze soboty na neděli - pro vás budeme sledovat průběžné výsledky.

Senát: všichni v jedné mapě

Ve stejný čas jako na oficiálním volebním webu budete mít na Aktuálně.cz k dispozici průběžné výsledky ze všech 27 senátorských obvodů. Dokonce vám budeme ukazovat, kdo v danou chvíli vede a zda by za takového konečného výsledku postoupil do druhého kola, či přímo do Senátu.

Podívejte se zde, jak náš graf bude vypadat, a vyzkoušejte si, jak bude fungovat.

Pod grafem najdete informaci o obecních volbách.

Obce: sledujeme souboj gigantů

V obecních volbách budete moci na Aktuálně.cz živě sledovat souboj ODS a ČSSD o velká města. Přineseme vám v přehledné mapě průběžný stav souboje o radnice ve 30 největších městech České republiky.

Skutečný výsledek komunálních voleb to samozřejmě není, ale nejen politický analytik Aktuálně.cz Petr Holub se přimlouval právě za tento výběr. Nejvíc totiž pomůže simulovat pomyslné referendum o tom, kdo je po nerozhodných sněmovních volbách v červnu nejsilnější - zda Mirek Topolánek, nebo Jiří Paroubek.

"Ve vztahu k velké politice nemají komunální volby žádnou vypovídací hodnotu - kromě největších měst," shodl se s naší volbou politolog Karlovy univerzity Petr Jüptner, citovaný v posledním vydání časopisu Respekt.

Podívejte se zde, jak naši mapu velkých měst budou postupně vybarvovat oranžová (tam, kde uspěje ČSSD), nebo modrá (kde bude vítězit ODS).

Pod grafem najdete další informace o volebním zpravodajství.

Sledujte volby v sobotu a v neděli. Živě. S námi na Aktuálně.cz.

A co vás čeká kromě výsledků:

  • - CO BUDE S VLÁDOU? Samozřejmě připravíme rychlé analýzy, které by měly odhalit, zda výsledky pohnout patovou situací ve velké politice
  • - CO BUDE S KLAUSEM? Odhadneme pro vás výsledky druhého kola senátních voleb, což bude mimo jiné důležité pro zjištění, zda ODS a ČSSD nedají dohromady ústavní většinu v obou komorách parlamentu, nebo zda bude mít Václav Klaus dostatek volitelů v roce 2008, aby obhájil svůj post na Hradě.
  • - CO BUDOU ŘÍKAT? Zeptáme se ve volebních štábech, kdo se cítí vítězem a kdo poraženým

Internetový deník Aktuálně.cz vám už několik týdnů nabízí kompletní a přehledné informace, které potřebujete k tomu, abyste si dobře vybrali.

 

Právě se děje

Další zprávy