1350 starostů: Nechceme strádat kvůli olympiádě

Jakub Antoš
18. 9. 2007 15:01
Olympiáda nebo opravené silnice a nová kanalizace, ptají se starostové
Primátor Pavel Bém a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek odhalují logo Prahy, kandidáta na olympiádu v roce 2016. V pozadí autor loga Eduard Kauba.
Primátor Pavel Bém a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek odhalují logo Prahy, kandidáta na olympiádu v roce 2016. V pozadí autor loga Eduard Kauba. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Starostové z 1350 českých a moravských obcí sdružených ve Smlouvě obcí a měst proti daňové diskriminaci nesouhlasí s ambicí hlavního města Prahy uspořádat za devět let olympijské hry. Podle nich to není rozumné, vynaložené peníze by použili na jiné účely.

Zopakovali proto požadavek, o němž Aktuálně.cz informovalo už v pátek: o pořádání olympiády by mělo rozhodnout celostátní referendum.

Starostové se obávají, že příprava olympiády spolkne významnou část veřejných zdrojů. Náklady na pořádání olympiády budou dle jejich propočtů tak velké, že se dotknou i menších měst a obcí.

Bém: Olympiáda se netýká pouze Prahy

Starostové nemají v plánu lidem říkat, jak hlasovat, ale chtějí, aby se sami rozhodli, co je pro ně důležitější. "Ať rozhodnou občané, zda chtějí olympiádu nebo opravené silnice, nové inženýrské sítě a vyšší finanční podporu vzdělávání," říká starosta Suché Lozi Petr Gazdík.

Starostové si vzali za svá slova pražského primátora Pavla Béma, který před časem prohlásil, že olympiáda se netýká pouze Prahy, ale celé republiky.

Na primátora Béma, který je jedním z předních zastánců olympiády, se obrátili i dopisem. Nabízejí mu pomoc s přípravou návrhu zákona o celostátním referendu. "Ten dopis odešel elektronicky a pan primátor potvrdil převzetí 14. září ve 13:56," vypočítává nezávislá senátorka Jana Juřenčáková.

"Takže já předpokládám, že pan primátor Bém dodržuje zákonné termíny a odpoví do třiceti dnů," doufá Gazdík.

Jana Juřenčáková během tiskové konference.
Jana Juřenčáková během tiskové konference. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nechť ji Pražané zaplatí ze svého

V opačném případě navrhnou referendum sami. "Když se Bém svých slov o celostátním referendu zřekne, mi s tím návrhem vyjdeme i tak," oznámil předseda zlínské krajské organizace SNK-ED Stanislav Polčák. Starostové se obrátí na Poslaneckou sněmovnu.

"Využili bychom návrhu zákona o celostátním referendu prostřednictvím některých poslanců. Předpokládáme, že nebude problém, aby se tito poslanci našli," myslí si Juřenčáková.

Pokud by k vypsání referenda nedošlo, starostové doporučují, aby náklady hradilo hlavní město ze svého rozpočtu. "Ať ji Praha zaplatí sama, když tvrdí, že bude zisková. Například z půjček od finančních institucí," radí Gazdík. "A případný zisk, ať si klidně ponechá," dodává. 

 

Právě se děje

Další zprávy