Odpor k olympiádě sílí, proti jsou vládní poslanci

Jakub Antoš
13. 10. 2007 20:44
Starostové chtějí referendum. Primátor Prahy ne
Primátor Pavel Bém a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek odhalují logo Prahy, kandidáta na olympiádu v roce 2016. V pozadí autor loga Eduard Kauba.
Primátor Pavel Bém a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek odhalují logo Prahy, kandidáta na olympiádu v roce 2016. V pozadí autor loga Eduard Kauba. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sdružení téměř čtrnácti set starostů pokračuje v odporu k pražské olympiádě. Příští týden předá magistrátu petici s návrhem zákona, podle něhož by se o pořádání OH v Praze konalo celostátní referendum.

Návrh je sepsán tak, že by jej mělo zákonodárcům podat samo zastupitelstvo. Pokud jej pražští poslanci odmítnou, hodlá sdružení starostů oslovit přímo zákonodárce.

Olympiáda je podle starostů další nespravedlností, která se na malé obce chystá. Původně protestovali proti daňovému zvýhodňování velkých měst. Nakonec uspěli, vláda minulý týden schválila návrh zákona o rozpočtovém určení daní, který je pro malé obce mnohem výhodnější.

Kdo to zvedne?

V pražském zastupitelstvu má většinu členů ODS a její 1. místopředseda, primátor Pavel Bém je jedním z předních zastánců uspořádání letní olympiády.

Pražští lidovci se na svém sobotním jednání postavili proti současným plánům na uspořádání olympiády. Bojí se, že by ohrozily rozpočet města i státu.

"Vyčkáme, jak se k petici zastupitelé postaví. Kdyby ji neschválili, budeme se snažit podat návrh zákona na referendum přes některého z poslanců," řekla Aktuálně.cz představitelka sdružení Nezávislí starostové pro kraj, senátorka Jana Juřenčáková.

"Jsou to koaliční poslanci. A je jich víc," uvedla a další lídr starostenského sdružení Petr Gazdík přidal: "Jsou to poslanci menších koaličních stran."

On ani Juřenčáková však nechtějí jmenovitě říci, o jaké poslance jde.

Zelení: My o ničem nevíme

Důvod, proč poslance tají, je podle senátorky Juřenčákové taktický. "Zatím je na to brzy. Vrhla by se na ně ta většina, aby je umlčela," řekla.

Aktuálně.cz proto oslovilo tři poslance zelených, polovinu jejich poslaneckého klubu. K iniciativě se žádný nehlásí, ale zároveň všichni uvedli, že s referendem obecně souhlasí.  

"Nikdo mě neoslovil, ale problém bych s tím neměla," říká poslankyně Věra Jakubková. Stejně reagují i poslankyně Olga Zubová a poslanec Přemysl Rabas.

Shodují se také v tom, že je třeba připravit zákon o referendu jako takový, aby nebylo nutné vždy znovu přijímat zákon o referendu ad hoc. 

Proti olympiádě se zvedli také lidovci, především jejich pražská ogranizace.

ČTĚTE VÍCE:
Lidovci vystoupili proti olympiádě

Starostové: Řiďme se vůlí většiny

Starostové mají obavy, že olympiáda v Praze by finančě postihla i jejich obce.

"Vzhledem k tomu, že by se olympiáda dotkla všech, souhlasíme s panem Bémem, že by o ní měli rozhodnout všichni občané v referendu," připomíná senátorka primátorova slova, že je olympiáda olympiádou celé republiky a nejen Prahy.

"My nechceme bojovat proti olympiádě jako takové, my chceme, aby se k pořádání olympiády mohli vyjádřit všichni občané, protože se to dotkne všech. Pokud se občané rozhodnou, že olympiádu chtějí, pak by to byla vůle většiny," řekla ve čtvrtečním rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz Juřenčáková.

 

Právě se děje

Další zprávy