Proti Julínkovi už stojí lidovci i všechny fakulty

Lenka Smyčková, Martina Macková
3. 6. 2008 21:05
Na transformaci nemocnic může ztroskotat vládní koalice
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Návrh zákona o univerzitních nemocnicích se může stát normou, na které se bude lámat koalice.

Zákon je hotový a poputuje do připomínkového řízení. Přesto, že s jeho zněním nesouhlasí jediná ze sedmi lékařských fakult v Česku, ani ministerstvo školství. A především lidovci.

Ti se dnes usnesli, že budou trvat na tom, aby ministr Tomáš Julínek zrušil nařízení, kterým přikázal nemocnicích, aby se připravovaly na transformaci. "Mám vyzvat kolegu Julínka, aby se zdržel všech kroků, které směřují k přípravě na přeměnu univerzitních nemocnic na akciové společnosti. Aby přestalo znejisťování univerzit," řekl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

Lidovci znovu varují: Pokud bude chtít ODS prosadit přeměnu nemocnic silou přes vládu, může to taky být konec koalice.

Zdravotnictví proti školství

Shodu nad několika zásadními rozpory dnes s ministerstvem zdravotnictví hledali také zástupci tří univerzit a ministerstva školství. Nenašli ji.

"Zástupci ministerstva školství uvedli, že si vyhrazují právo všechny připomínky, kterým nebylo vyhověno, v připomínkovém řízení znovu uplatnit," zprostředkoval výsledek jednání mluvčí Karlovy univerzity Václav Hájek.

"Zástupci univerzit konstatovali, že přetrvává nesouhlas univerzit s formou akciových společností a zejména kategorický nesouhlas s tím, že by mělo dojít k převodu fakultních nemocnic na akciové společnosti před schválením zákona," dodal mluvčí.

Z fakultních nemocnic se mají stát akciové společnosti s dvěma třetinami akcií v rukách státu a třetinou akcií univerzitních už na podzim.

Rektor: Jde o lidi, ne o akcie

"Od začátku jsme navrhovali řadu alternativních modelů - ať už nemocnice jako součást univerzit nebo model veřejnoprávní instituce. Nakonec jsme se smířili i s akciovými společnostmi. Jenže měli jsme představu rozhodujícího podílu a ten podle současného návrhu mít nebudeme," říká rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala.

"Nejde nám o peníze, rozhodující jsou lidé a dovednosti. My jsme ochotni vlastnit jen třetinu akcií, pokud bychom měli dostatečný vliv na personální a koncepční záležitosti. Ovšem podle obchodního zákoníku s méně než 51 procenty akcií ani na ně vliv mít nebudeme," dodává.

Jenže v rukou univerzit má být jen 34 procent akcií, zbytek bude vlastnit stát. "Argument, že my bychom neuměli hospodařit, je směšný. Naše univerzita dnes hospodaří beze ztrát a dokonce si 20 procent investičních zisků vydělá na sebe sama," tvrdí Fiala.

Krok zpět

Hlavním argumentem akademiků proti transformaci je, že v univerzitních nemocnicích klesne kvalita české lékařské vědy, výzkumu a také výuky mediků.

"Všude ve světě jsou přirozeným zázemím vědy a výzkumu univerzity. Výzkum organizovaný nemocnicí je krok zpátky," říká prorektor Masarykovy univerzity pro rozvoj Ivan Rektor.

Proti transformaci nemocnic už před ministerstvem  protestovali i studenti
Proti transformaci nemocnic už před ministerstvem protestovali i studenti | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Univerzity navíc po transformaci budou muset s nemocnicemi sepsat smlouvu o výuce. Bojí se, že nemocnice jim nastaví nerealizovatelné podmínky.

"Současné ředitele nemocnic v Brně znám. Jsme schopni se dohodnout. Ale netuším, kdo bude v nových správních radách. Jestliže nám například dá správní rada k dispozici méně hodin, než kolik budou studenti potřebovat, bude problém," nastínil děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Jan Žaloudík.

Ze stejného důvodu v minulém týdnu pohrozila Karlova univerzita zastavením klinické výuky svých studentů na všech pěti lékařských fakultách.

Čtěte více: Univerzita hrozí Julínkovi, že ukončí výuku mediků

Podle člena akademického senátu univerzity Jana Burthanse může vzniknout situace, kdy si majitel akciové společnosti řekne za výuku medika sumu, kterou fakulta nebude moct zaplatit.

Transformace bez zákona

Nejvíce univerzity protestují proti tomu, že transformace má proběhnout ještě dříve, než zákon vůbec začne platit.

"Na jedné straně s námi ministerstvo zdlouhavě jednalo o detailech připravovaného zákona, na straně druhé už chystá transformaci v překvapivé rychlosti," kroutí hlavou Fiala.

Děkan lékařské fakulty MU Jan Žaloudík se bojí o budoucnost klinické výuky mediků
Děkan lékařské fakulty MU Jan Žaloudík se bojí o budoucnost klinické výuky mediků | Foto: Jan Langer

Akademický senát Univerzity Palackého v Olomouci dokonce ministerstva školství, zdravotnictví a vládu přímo vyzval, aby do nabytí účinnosti zákona zastavila transformaci stávajících fakultních nemocnic.

"Chceme nejprve veřejnou, plodnou a otevřenou diskuzi. Vždyť tady v nemocnici už se počítá majetek tak, abychom od prvního října mohli být akciovkou," popsala lékařka Fakultní nemocnice Univerzity Palackého Eliška Sovová.

Podle Sovové je zákon už z principu špatný, protože ministerstvo ze začátku slibovalo především odstranění dvojkolejnosti fakultních nemocnic, kde přednostové klinik jsou současně podřízeni děkanovi i řediteli nemocnice.

Jenže dvojkolejnost i v univerzitních nemocnicích zůstane. "Všechny premisy ministerstva ohledně dvojí linie řízení se ukázaly jako nerealizovatelné," poukázal kancléř Masarykovy univerzity Jiří Nantl.

 

Právě se děje

Další zprávy