Masarykova univerzita jde proti Julínkovi. Jako Karlova

Lenka Smyčková
3. 6. 2008 12:40
Proti reformě už jsou dvě největší univerzity
Masarykova univerzita kritizuje návrh zákona o univerzitních nemocnicích
Masarykova univerzita kritizuje návrh zákona o univerzitních nemocnicích | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Masarykova univerzita v Brně se postavila proti reformním plánům ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. V úterý se přidala k pražské Univerzitě Karlově, která hrozí, že kvůli Julínkovu záměru měnit fakultní nemocnice dokonce přestane klinicky vzdělávat mediky.

Vedení brněnské školy v úterý oficiálně řeklo, že odmítá poslední návrh zákona o univerzitních nemocnicích, který obdržela v pátek poštou.

"Přijetí takové podoby zákona by znamenalo vyjmutí lékařského výzkumu z kompetencí univerzit a jeho převod pod nemocnice, ve kterých univerzity nebudou mít rozhodující vliv," uvedl rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala.

Protože nesouhlas vedle Karlovy a Masarykovy univerzity vyjádřila i Univerzita Palackého v Olomouci, proti plánům ministerstva teď stojí všechny školy, kterých se transformace fakultních nemocnic týká.

Akciovky nechceme

Univerzity odmítají plán na transformaci fakultních nemocnic na akciové společnosti. Odpor brněnských je přitom o něco mírnější: "Masarykova univerzita zatím ničím podobným (jako je konec výuky mediků, pozn. red.) nehrozí. Je si vědoma svých povinností vůči veřejnosti a studentům," řekl Fiala. Koncem výuky nechtějí zatím hrozit ani v Olomouci.

Čtěte více: Univerzita hrozí Julínkovi, že ukončí výuku mediků

Pro zajištění výzkumu a výuky mediků je podle Akademického senátu brněnské univerzity potřeba, aby zákon o univerzitních nemocnicích splnil tři podmínky: odpovědnost univerzit za výuku a výzkum, rovnocenný podíl na rozhodování a na majetku.

"Přivítali jsme myšlenku transformace a chtěli se na ní aktivně podílet. Dovedli jsme si dokonce představit univerzitní nemocnice jako akciové společnosti. Jednání s ministerstvem zdravotnictví se ovšem dostala do slepé uličky," tvrdí Fiala.

"Doufám, že se dočkáme reakce ministerstva a přehodnocení jeho postoje. Že si řeknou: Tak už i konstruktivní Masarykova univerzita má připomínky?" dodal rektor.

Nejprv transformace, potom zákon

„Jedním ze zásadních důvodů, proč s transformací nemůžeme souhlasit, je to, že převod na akciové společnosti se má uskutečnit ještě před přijetím zákona o univerzitních nemocnicích," upřesnil Fiala.

Rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala:
Rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala: | Foto: Jan Langer

„Na jedné straně s námi ministerstvo jedná o detailech připravovaného zákona, na straně druhé už chystá transformaci v překvapivé rychlosti," dodal Fiala.

Stejné výhrady má i Akademický senát Univerzity Palackého v Olomouci. Ten dokonce ministerstva školství, zdravotnictví a vládu vyzval, aby do nabytí účinnosti zákona zastavila transformaci stávajících fakultních nemocnic.

„Chceme nejprve veřejnou, plodnou a otevřenou diskuzi. Vždyť tady v nemocnici už se počítá majetek tak, abychom od prvního října mohli být akciovkou," popsala lékařka Fakultní nemocnice Univerzity Palackého Eliška Sovová.

Lékařská věda a výzkum v ohrožení?

„Vinou ministerstva hrozí, že vysoké školy ztratí možnost nést odpovědnost za klinickou výuku a výzkum," tlumočil minulý týden stanovisko Akademického senátu Karlovy univerzity její mluvčí Václav Hájek.

Univerzitám vadí především to, že výzkum mají mít v gesci nemocnice. „Všude ve světě jsou přirozeným zázemím vědy a výzkumu univerzity. Výzkum organizovaný nemocnicí je krok zpátky," říká prorektor Masarykovy univerzity pro rozvoj Ivan Rektor.

Univerzity také po transformaci budou muset s nemocnicemi sepsat smlouvu o výuce. Bojí se, že nemocnice jim nastaví nerealizovatelné podmínky.

„Současné ředitele nemocnic v Brně znám. Jsme schopni se dohodnout. Ale netuším, kdo bude v nových správních radách. Jestliže nám například dá správní rada k dispozici méně hodin, než kolik budou studenti potřebovat, bude problém," nastínil děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Jan Žaloudík. Ze stejného důvodu pohrozila právě Karlova univerzita pozastavením klinické výuky mediků.

Připravujeme podrobnosti

 

Právě se děje

Další zprávy