Julínek se rozhodl uspíšit převod fakultních nemocnic

Petr Holub
15. 5. 2008 11:41
Ministru školství se nový plán nelíbí
Ministr zdravotnictví Julínek na lavici Ústavního soudu.
Ministr zdravotnictví Julínek na lavici Ústavního soudu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek oznámil ředitelům státních nemocnic plán, jak se jejich ústavy změní na akciové společnosti.

Jde o jeden ze zásadních kroků ve druhé etapě zdravotnických reforem, které vláda zahájila loni, když zavedla například poplatky za lékařské služby.

Zdroj z vedení jedné pražské nemocnice, která patří do kategorie státních, Aktuálně.cz řekl, že podle Julínkova plánu mají 31. července nemocnice dokončit soupis majetku a audit účetnictví.

Do 1. října pak budou nemocnice převedeny na akciové společnosti, k čemuž chce ministr zdravotnictví využít zákon o hospodaření se státním majetkem z roku 2001.

Julínek tak změnil svůj dosavadní plán, kdy chtěl nemocnice transformovat podle zákona o velké privatizaci z roku 1991.

Ministr školství Ondřej Liška Aktuálně.cz sdělil, že o takovém záměru Julínka neví, neboť nic takového na vládě diskutováno nebylo. Pokud by však takto chtěl Julínek opravdu postupovat, považoval by to Liška za matení veřejnosti.

"Já bych to viděl jako zvláštní trik: na jednu stranu dlouhé měsíce připravovat transformaci podle zákona o univerzitních nemocnicích a potom to udělat podle zákona úplně jiného. To je dost neseriózní  Znamenalo by to rozhodně důvod pro svolání koaličního jednání na nejvyšší úrovni," prohlásil Liška.

Mezi státní nemocnice patří devět fakultních nemocnic a specializované ústavy, jako je například nemocnice na Homolce, IKEM, Ústav hematologie a krevní transfúze a Masarykův onkologický ústav.

Příští týden má o reformách ve zdravotnictví jednat komise koaličních politiků a expertů, na níž se koaliční strany kvůli neshodám nad reformami dohodli. Komise se měla sejít už tento týden, ale jednání bylo posunuto.
 
Příští týden také studenti lékařských fakult Univerzity Karlovy chystají proti převodu fakultních nemocnic demonstraci.

Dalším zásadním krokem reforem má být transformace zdravotních pojišťoven. Přesný postup jejich převedení na akciové společnosti a privatizaci zatím ministr nezveřejnil.

 

Právě se děje

Další zprávy