Univerzita hrozí Julínkovi, že ukončí výuku mediků

Red Dom
23. 5. 2008 19:20
Je to vydírání, myslí si ministerstvo
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jeden z nejostřejších protestů proti reformě zdravotnictví z pera ministra Tomáše Julínka zazněl z Akademického senátu Univerzity Karlovy.

Pokud projde Julínkův plán na transformaci fakultních nemocnic na akciové společnosti, univerzita ukončí na svých lékařských a farmaceutických fakultách klinickou výuku mediků. Důsledkem toho by bylo, že by lékařské fakulty přestali opouštět absolventi.

"K tomuto následku povede postoj ministerstva zdravotnictví, které opakovaně odmítá zásadní připomínky univerzit. Jeho vinou tak hrozí, že vysoké školy ztratí možnost nést odpovědnost za klinickou výuku a výzkum," tlumočil stanovisko senátu mluvčí UK Václav Hájek.

Akademický senát podpořil i rektor nejstarší tuzemské univerzity Václav Hampl. Pohrůžku označil za oprávněnou.

"Pokud se opravdu naplní transformační plán ministerstva...., přestanou se na uskutečňování klinické výuky vztahovat stávající právní předpisy. V situaci, která tak vznikne, se vynucené ukončení této výuky stane zcela reálnou hrozbou," napsal rektor UK v prohlášení, které má redakce k dispozici.

Cikrt: Je to vydírání. Jednáme

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta je jednání univerzity vydíráním. "Je to neadekvátní krok, o zákoně se jedná," citovaly jej České noviny.

"Naše stanovisko je, že jde o hluboké selhání vedení univerzity a osobně pana rektora, který ví, že obě strany se dohodly na dialogu. Zákony se připravují, nic není hotovo, paragrafové znění ještě nebylo dáno do připomínkového řízení," dodal Cikrt.

Podle člena akademického senátu Jana Bruthanse jsou podmínky v připravovaném zákoně pro fakulty velmi nevýhodné. "Pokud se s námi majitel akciové společnosti na výuce mediků nedohodne, máme smůlu my. Budeme si muset hledat jinou nemocnici," říká Bruthans. Taková situace může podle něj nastat třeba v případě, pokud by si majitel akciové společnosti řekl za výuku medika sumu, kterou by fakulta nemohla zaplatit.

"Nikde není garantováno, že majitelem bude vždy stát. Tato vláda třeba akcie neprodá. Ale co ty další?," ptá se Bruthans.

Člen senátu: Ministerstvo jednání jen předstírá

K radikálnímu kroku prý dohnal senát postoj ministerstva. "Oni s námi nejednají. Jen se tváří, aby to tak vypadlo, ale nejsou ochotni ze svým plánu v nejmenším ustoupit."

Ministr školství Ondřej Liška souhlasí s názorem univerzity, ale ne se zvoleným postupem.

"Ministr školství rozhodně nepodporuje ta paragrafovaná znění, které ministerstvo zdravotnictví připravuje. Podle něj to není chytré řešení. Mělo by se spíše vyjednávat. Základ je zachovat tu výuku, aby mohla pokračovat, ne ji rušit," řekla Liškova mluvčí Kateřina Böhmová.

Akademický senát podle tiskové zprávy žádá vládu o urychlenou nápravu situace.

Příležitosti se okamžitě chopila opozice.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek vyzval premiéra, ať okamžitě situaci ve zdravotnictví řeší: "A to okamžitým vyhazovem ministra Julínka z vlády pro neschopnost a destrukci svěřeného resortu."

 

Právě se děje

Další zprávy