ODS chce na Hrad dodat jméno premiéra

Petr Holub
30. 10. 2006 12:50
Praha - ODS zahájila nové kolo jednání se všemi parlamentními stranami o novém kabinetu. Za výsledek bude odpovídat odstupující premiér a šéf strany Mirek Topolánek. Uvnitř: VÝSLEDKY VOLEB
Stane se Pavel Bém novým premiérem?
Stane se Pavel Bém novým premiérem? | Foto: Ludvík Hradilek

Prezident Václav Klaus už neuvažuje o nestranickém předsedovi vlády, po dalším vítězství ODS ve volbách znovu svěří odpovědnost největší straně. Podle jeho poradce Ladislava Jakla to může být během několika hodin.

ODS už dnes zahájila další kolo konzultací s dalšími stranami - se zelenými například probrala návrh zákona o zkrácení volebního období. Vydala také prohlášení, v němž říká, že garantem jednání je nadále Mirek Topolánek a že na Hrad brzy přinese návrh, jak ven ze současné zablokované situace.

Občanský demokrat přijatelný pro ČSSD

ODS je připravena na to, že Václav Klaus opět pověří ji hledáním východiska. "Pokud nás osloví, budeme o kandidátovi na premiéra uvažovat," potvrdil zájem své strany místopředseda Petr Bendl. Nechtěl však spekulovat o tom, na jakém jméně se dohodnou.

Foto: Ondřej Besperát

Podle neoficiálního vyjádření jednoho z vlivných občanských demokratů může být vybrán straník, musí však být přijatelný pro ostatní partnery.

Zatím je znám pouze jeden z členů vedení ODS, který má dobré vztahy s ČSSD, a tím je pražský primátor Pavel Bém. V komunálních volbách byl opět zvolen většinou 54 procent hlasů.

Sám Bém se k tomu přímo vyjadřovat nechce. "Takovou situaci si obtížně dokáži představit. Právě skončily komunální volby v Praze a já mám úplně jinou práci. Dávám dohromady radu a programové prohlášení. Je to poměrně dost práce," reagoval Bém na dotazy deníku Aktuálně.cz.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Pokud by za ODS jednal Bém, Paroubek se s ním dohodne do čtrnácti dnů," reagoval na možný vývoj jeden ze spolupracovníků bývalého premiéra. Sociální demokraté už s ODS konzultovali sestavení vlády minulý týden.

K jakékoli dohodě o vládě je přitom domluva obou největších stran nezbytná. Klaus totiž už před dvěma týdny upozornil, že nepřipustí vládu, která by stála na hlasech jednoho nebo několika přeběhlých poslanců.

Infobox

Předčasné volby z pohledu finančních trhů

  • Jaro 2007
    Vypsání předčasných voleb na nejbližší možný termín by přineslo naději na relativně brzké ukončení poltické nejistoty, a takové řešení by trh patrně ocenil nejvíce (byť prvotní reakce nemusí být jednoznačně pozitivní).
  • Podzim 2007
    Patrně nejhorší varianta pro trh, neboť jednak zbytečně prodlužuje překlenovací období, a jednak nedává nové vládě šanci postavit rozpočet na rok 2008.
  • Podzim 2008
    Reakce trhu by do značné míry závisela na tom, jak by vláda s mandátem do podzimu 2008 vypadala. Pokud by byl překlenovací kabinet složený z odborníků (technokratů), trh by na pozdní termín předčasných voleb patrně zareagoval v pozitivním duchu. Varianta plnokrevně politické vlády duhové koalice s delším mandátem by se patrně setkala s menším nadšením trhu.

Bez stranických špiček a nejdéle dva roky

V případné vládě s podporou ODS a ČSSD by přitom nefigurovali Topolánek ani Paroubek, kteří by však zůstali šéfy svých stran. Sociální demokraté by ve vládě nestrpěli ministra financí Vlastimila Tlustého ani jeho kolegu z vnitra Ivana Langera. Sami by přistoupili na to, že do vlády nevstoupí například místopředsedové strany Bohuslav Sobotka a Zdeněk Škromach.

Právě domluva, jestli ve vládě mají být straničtí ministři a jak vysoké mohou mít stranické funkce, může být jedním z klíčových bodů jednání.

Ani jedna ze stran přitom nepočítá, že by šlo o plnohodnotnou politickou vládu velké koalice, ČSSD by přistoupila na to, že dovede zemi pouze k předčasným volbám.

Jejich termín by byl druhým důležitým kompromisem, ke kterému by museli vyjednavači dojít. ODS zatím prosazuje jaro 2007, ČSSD podzim 2008. Právě tato dohoda bude obtížná, protože například ekonomové vidí jakýkoli jiný termín někde uprostřed jako ohrožení důvěryhodnosti České republiky mezi investory.

Strany spolu mluví

Blížící se dohodu signalizovala v posledních dnech řada indicií. Primátor Bém zatím nevyloučil na pražské radnici spolupráci s ČSSD, i když občanští demokraté mají v zastupitelstvu bezpečnou většinu.

Obnova velkých koalic na velkých radnicích se v posledních dnech navíc stala samozřejmostí.

V nedělní debatě na ČT Paroubek připustil, že jeho strana podpoří návrh senátorů ODS na změnu ústavy. Podle něho by se mohla sněmovna sama rozpustit většinou 120 hlasů.

Topolánek zase naznačil, že svého kolegu z ČSSD informoval o tom, kdo by měl být v příští vládě tzv. evropským zmocněncem, tedy mužem připravujícím předsednictví České republiky v Evropské unii v roce 2009.

V povolebním vysílání Otázek Václava Moravce se předsedové parlamentních stran na řadě věcí shodli.
V povolebním vysílání Otázek Václava Moravce se předsedové parlamentních stran na řadě věcí shodli. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Program: záchrana rozpočtu

Politici obou největších stran se shodli i na tom, že další prioritou budoucí vlády je záchrana deficitního rozpočtu.
Zatím našli dohodu, že schodek rozpočtu v příštím roce sníží prodej akcií energetické společnosti ČEZ.

Budou se však muset domluvit na důležitějších otázkách. Překročením konvergenčního programu v příštím roce se Česká republika vystavuje sankcím Evropské unie, přitom se vládní finance mohou zlepšit pouze zahájením penzijní a zdravotnické reformy. Strany k tomu vyzval ve své sobotní řeči také prezident Klaus.

Politolog Tomáš Lebeda upozornil, že zájem o dohodu může podpořit i fakt, že velké strany letos získaly ústavní většinu ve sněmovně i Senátu, a mohou tedy bez potíží měnit ústavní systém. Tento postup však předseda ODS Topolánek jednoznačně vyloučil.

 

Právě se děje

Další zprávy