Levice u Klause: Čekáme na svou šanci

zj, čtk
2. 11. 2006 15:00
Praha - Prezident pokračuje v přípravných schůzkách na zítřejší debatu o řešení povolební krize. Přijal šéfy levice: Paroubka a Filipa. Uvnitř: Analýza povolební situace
Prezident konstatoval, že ne vždycky se s Paroubkovým kabinetem shodl, vztahy mezi Hradem a Strakovou akademií označil však za korektní.
Prezident konstatoval, že ne vždycky se s Paroubkovým kabinetem shodl, vztahy mezi Hradem a Strakovou akademií označil však za korektní. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jiří Paroubek dorazil na Hrad už dopoledne. Prezidentovi během třičtvrtěhodinové schůzky řekl, že sociální demokraté čekají na svou šanci sestavit kabinet.

Prezident podle Paroubka vzal jeho vyjádření na vědomí, ale nijak ho nekomentoval a ani neřekl, jak bude postupovat dál.

"Hledáme partnera pro vládu, ne pro předčasné volby," řekl expremiér novinářům po schůzce. Jak by taková vláda vypadala, nechtěl předjímat do doby, než to bude reálné.

Filip: Podpoříme středolevou vládu

"My proti tomu, aby byl nominován někdo ze sociální demokracie jako předseda vlády, nemáme vůbec nic. Považujeme to za logické," podpořil později sociální demokraty šéf KSČM Vojtěch Filip, který na Hrad přijel ve dvě odpoledne jako čtvrtý z předsedů parlamentních stran.

Komunisté by podle Filipa podpořili středolevou vládu, tedy takovou, kterou by například sestavila sociální demokracie buď s lidovci či zelenými. To se však ani jedna z malých stran nechystá udělat.

Paroubek: Já bych uspěl

Paroubek stále trvá na tom, že by byl úspěšný v sestavování své vlády. "Kdybychom dostali vlastní pokus, tak je to reálné. Prezident to vzal na vědomí, ani jsem neočekával víc," řekl Paroubek novinářům na Hradě.

První šanci svěřil Klaus šéfovi ODS Mirkovi Topolánkovi, jeho menšinová vláda ale nezískala důvěru sněmovny. "Pokud by třeba nastala situace, že by pan Topolánek nebyl odvážný, tak předpokládám, že pan prezident z toho vyvodí ten správný závěr," uvedl Paroubek v narážce na velkou koalici, kterou ODS odmítá.

Debata týdne: Má ČSSD vládnout?
Přečtěte si, co si myslí jiní, a napište, co si myslíte vy

Už včera Václav Klaus mluvil s předsedou ODS Mirkem Topolánkem a úřadujícím šéfem lidovců Janem Kasalem.

Zatím z žádné ze schůzek nebylo možné "přečíst", jakým způsobem chtějí politici odblokovat pět měsíců trvající stav, kdy Česko nemá stabilní vládu s důvěrou parlamentu.

Velký pátek pro politiku?

Zítra dopoledne se sejdou všichni hlavní aktéři u jednoho stolu: prezident a pět předsedů parlamentních stran. Bude to téměř týden poté, co skončily senátní volby a co prezident prostřednictvím svého tajemníka Ladislava Jakla vzkázal, že je třeba nalézt velmi rychlé řešení, v řádu hodin.

"Předsedové stran budou zítra na pana prezidenta tlačit, aby jmenoval člověka, který by sestavoval vládu. On ho jmenuje, až vyhodnotí schůzky s jednotlivými předesedy a zřejmě i zítřejší schůzku, kdy se u něho sejdeme všichni. Předpokládám, že to udělá příští týden," řekl Aktuálně.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.  

Hrad tento výrok zatím nijak nekomentoval.

Mirek Topolánek, Ivan Langer a Petr Nečas ve sněmovně.
Mirek Topolánek, Ivan Langer a Petr Nečas ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát
Vláda do konce roku nebude
ODS a ČSSD mají stále odlišné představy
Prezident Václav Klaus s šéfem ODS Mirkem Topolánkem.
Prezident Václav Klaus s šéfem ODS Mirkem Topolánkem. | Foto: Ondřej Besperát
Klaus a ODS: odlišné představy
Prezident a strana, kterou vedl, chtějí jinou vládu

Zatímco Mirek Topolánek vyjednává podporu pro vládu, která by dovedla zemi k předčasným volbám (a kromě "technického" vedení země by už nedělala žádná další významná rozhodnutí), předseda ČSSD Jiří Paroubek stále trvá na tom, že je třeba vyčerpat všechny pokusy o sestavení vlády - tedy i druhý a hlavně třetí, v němž by pověření už neuděloval prezident, ale šéf sněmovny. V tuto chvíli jím je člen ČSSD Miroslav Vlček.

Vlček slíbil, že v případě třetího pokusu o sestavení vlády rezignuje - což neznamená, že by ČSSD nemohla uspět tak, že by v tajných volbách prosadila na Vlčkovo místo svého kandidáta a tak se k třetímu pokusu o sestavení vlády nakonec dostala.

 

Právě se děje

Další zprávy