Prémie za volby: 3 miliony pro Bobošíkovou, 22 pro ODS

Domácí Domácí
8. 6. 2009 14:20
Statisíce může očekávat i krajně pravicová Dělnická strana
Jana Bobošíková: Europoslankyní už nebude, teď má zálusk na křeslo šéfky České televize.
Jana Bobošíková: Europoslankyní už nebude, teď má zálusk na křeslo šéfky České televize. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Představitelé řady z více než tří desítek stran a hnutí, které kandidovaly do Evropského parlamentu, od počátku věděli, že nemají šanci dosáhnout pětiprocentního zisku, a překročit tak hranici potřebnou pro zvolení.

Stanovili si proti nižší cíl: jedno procento hlasů, které jim za každý hlas zajistí státní příspěvek ve výši 30 korun. Letos se to povedlo více než třetině partají, celkem třinácti.

Tak například Jana Bobošíková, kterou různé průzkumy označovaly za nejpopulárnější z lídrů a jejíž Suverenita skončila těsně pod pětiprocentní hranici. Za volby inkasuje přibližně tři miliony korun.

Další působení Bobošíkové v politice je přitom nejisté. Zisk 4,3 procent hlasů označila jako pokyn od voličů, aby pokračovala. "Musím nyní jednat s partnery a zvážit strategii, pokud bychom chtěli jít do podzimních předčasných parlamentních voleb," řekla v živém vstupu.

Bobošíková je však zároveň vážnou kandidátkou do křesla nového šéfa České televize. "Samozřejmě, zákon hovoří jasně. Pokud bych ve výběrovém řízení zvítězila, musela bych rezignovat na politické funkce," dodala Bobošková.

Portugalský premiér a šéf socialistů Jose Socrates: jeho strana právě finišuje na mítinku před evropskými volbami
Portugalský premiér a šéf socialistů Jose Socrates: jeho strana právě finišuje na mítinku před evropskými volbami | Foto: Reuters
Volby jsme sledovali online:
 Jak ODS vrátila ČSSD úder
 Voliči v Evropě to spočítali vládním stranám

Otazník nad platbou

Dělnická strana od státu získá přibližně tři čtvrtě milionu. Poměrně nové uskupení Strana svobodných občanů, do jehož čela se postavil Petr Mach z think-tanku Václava Klause, asi 900 tisíc korun.

Naproti tomu Libertas.cz nedávno odsouzeného Vladimíra Železného skončilo pod kýženou procentní hranicí.

Kdo se může těšit na peníze
Autor fotografie: Jan Langer

Kdo se může těšit na peníze

  • ODS
  • ČSSD
  • KSČM
  • KDU-ČSL
  • Suverenita
  • EDS
  • Věci veřejné
  • Starostové a nezávislí
  • Strana zelených
  • SNK ED
  • SSO
  • Dělnická strana
  • Pravý blok
Speciál:

Sporné je, kdy a zda dostane svůj příspěvek Dělnická strana. Partaj, již se vláda pokusila letos zjara zakázat (a ta další už stejný krok avizovala), totiž předložila sněmovně neúplnou výroční finanční zprávu za uplynulý rok.

Ze zákona proto nemá na vyplacení příspěvku za volby nárok.

"Obecně vzato, pokud strana nedodá úplnou výroční zprávu, nebo ji nedodá vůbec, nemá na peníze od státu nárok," potvrdil Aktuálně.cz šéf sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).

Ze zjištění redakce vyplývá, že Dělnická strana neuvedla požadované údaje u svých mecenášů.

"U dárců neměla strana doplněné údaje jako bydliště či datum narození. U některých dokonce byl údaj "dárce neznámý". To ale ve výroční finanční zprávě uvedeno být nesmí, a pokud ano, strana musí peníze vrátit. Pokud neví komu, putují do státního rozpočtu," potvrdil Aktuálně.cz člen kontrolního výboru sněmovny Daniel Reisiegel (ODS).

ODS inkasuje 22 milionů

Nejvíce na právě skončených volbách samozřejmě vydělala vítězná ODS. Celkem jí v pokladně přibude přes 22 milionů. To druhá ČSSD dostane o více než šest milionů korun méně.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
 Online rozhovor: ČSSD prohrál volby puč proti vládě, říká politolog
Analýza: Topolánek téměř triumfoval, černého Petra má Bobošíková

Komunisté dostanou deset milionů, což oproti roku 2004 znamená propad takřka o čtyři miliony korun. Lidovci, kteří se podle informací médií potýkají s finančními problémy, si přijdou na 5,4 milionu.

Poslední ze sněmovních partají - Strana zelených - získá za dvě procenta hlasů cca 1,5 milionu korun.

Celkem stát stranám vyplatí přes 66 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy