Volby živě: Topolánek vrátil úder, extremisté neuspěli

Petr Holub a reportéři Aktuálně.cz
8. 6. 2009 4:23
Online přenos: Co se dělo ve volebních štábech ODS, ČSSD, lidovců či zelených?
Tak vypadá vítěz eurovoleb: Mirek Topolánek.
Tak vypadá vítěz eurovoleb: Mirek Topolánek. | Foto: Jan Langer

* Zaokrouhleno: ODS 31 %, ČSSD 22 %, KSČM 14 %, KDU-ČSL 8 % * Zisky křesel v EP: ODS - 9, ČSSD - 7, KSČM - 4, KDU - 2 * ODS vyhrála ve všech krajích s výjimkou Olomouckého, kde zvítězila ČSSD

Praha - Je dobojováno. Český statistický úřad nedlouho před čtvrtou hodinou ráno dopočítal všechny hlasy.

A výsledky jsou překvapivé: Češi totiž letos zopakovali výsledky minulých voleb do Evropského parlamentu. Stejná účast, stejně suverénní vítězství ODS.

I když devítiprocentní porážka od Mirka Topolánka předsedu ČSSD Jiřího Paroubka nepotěšila, jeho strana získala sedm europoslanců, jen o dva méně než ODS.

Tragédii nehlásí ani další dvě strany, které dosáhly na křesla v bruselském parlamentu: komunisté se čtyřmi mandáty a lidovci se dvěma obhájili své dosavadní pozice.

Minimální změnu v evropských preferencích za posledních pět let potvrzuje i fakt, že 14 z 22 europoslanců nastoupí již do druhého období.

Velcí luxují scénu

Jednička a dvojka lidovecké kandidátky: Zuzana Roithová a Jan Březina.
Jednička a dvojka lidovecké kandidátky: Zuzana Roithová a Jan Březina. | Foto: Ludvík Hradilek

Potvrzuje se tak trend, že velké strany postupně luxují preference voličů. Tentokrát jim to ulehčily roztříštěné menší strany, jejichž naděje skončily pod stolem.

Nejvíc to musí mrzet liberální strany, které dohromady získaly devět procent hlasů. Evropská demokratická strana, Věci veřejné i Starostové a nezávislí, jejichž program se dá zaměnit, přitom získali přes dvě procenta.

Do liberálního tábora přitom patří ještě Strana zelených, která ovšem skončila těsně nad dvěma procenty. Jejího předsedu Martina Bursíka může těšit jedině to, že konkurenční Demokratická strana zelených nedostala ani procento.

Nejsme euroskeptici ani extremisti

Výsledky evropských voleb musí nejvíc mrzet Janu Bobošíkovovu. Její euroskeptická Suverenita zůstala necelé procento pod hranicí pěti procent, nezbytných pro vstup do Evropského parlamentu.

S hlasy pro Libertas.cz jejího bývalého spojence Vladimíra Železného by získala dalšího 0,9 procenta, které by k úspěchu bohatě stačily.

Další euroskeptické procento přitom odebrala Strana svobodných občanů bývalého Klausova poradce Petr Macha.

Češi jednoznačně odmítli nabídku extremistů. Na příspěvek za hlasy voličů má sice nárok Dělnická strana (1,1 procenta), s Národní stranou a republikány však nezíská ani 40 tisíc hlasů, tedy pod dvě procenta voličů.

03:58 - Český statistický úřad zveřejnil kompletní výsledky voleb do Evropského parlamentu.

1:30 - Na štábu ODS v restauraci Kogo v Dlouhé ulici se ještě slaví. Jan Zahradil děkuje kolegům, jeho řeč provází potlesk a jásot.

1:25- ODS vyhrála ve všech krajích s výjimkou Olomouckého, kde zvítězila ČSSD.

Podle výpočtů Aktuálně.cz jsou zisky křesel v Evropském parlamentu následující: ODS - 9, ČSSD - 7, KSČM - 4, KDU - 2. Občanským demokratům k zisku desátého křesla scházelo zhruba patnáct tisíc hlasů.

1:04 - Po zveřejnění konečných výsledků řekla lídryně lidovecké kandidátky Zuzana Roithová, že je "strašně spokojená." Podle ní jsou výsledky dokladem toho, že strana má stále co nabídnout. "Ukázali jsme, že jsme politickou stálicí," uvedla Roithová. "Je to dobrý start pro podzimní parlamentní volby."

Zároveň uvedla, že si byla jistá, že KDU-ČSL získá mezi 7-9 % hlasů. "Chodila jsem často mezi voliče a viděla jsem, že mají vůli jít k volbám," vysvětlila svůj předvolební optimismus. "Nikdy jsem si nemyslela, že by výsledek negativně ovlivnila kauza Jiřího Čunka. On není člověk, který by podlehl korupci, a naši voliči to tak vnímají."

Podle Roithové vznikla kauza bývalého předsedy "na objednávku". V EP se chce Roithová dál věnovat ochraně práv spotřebitelů a i nadále působit ve výboru na jejich obranu.

0:54 - Nyní situaci komentuje Jiří Paroubek. Prohru přičítá nezájmu lidí o evropské volby, a tudíž nízké volební účasti. "Pro naše voliče jsou volby do Evropského parlamentu volbami třetího řádu," říká Paroubek. Pogratuloval zvoleným poslancům ČSSD. A řekl: "Prohra dnes znamená výhra zítra."

Jednička eurokandidátky Jiří Havel děkuje za 11 procent preferenčních hlasů, které získal. "Také bych chtěl poblahopřát vítězům voleb, občanským demokratům," říká. Pro příště by si přál, aby eurovolby byly více o evropských tématech než tentokrát.

Foto: Ludvík Hradilek

0:49 - U lidovců už se zpívá.

Jde o píseň: "Aby nás pánbůh miloval..."

 

0:46 - Evžen Tošenovský děkuje voličům, kteří mu mezi všemi kandidáty do EP odevzdali nejvíc preferenčních hlasů. "Chtěl bych poděkovat hlavně, že lidé to vzali tak velmi dobře... A že vzali ODS s takovým porozuměním. Je to zavazující výsledek," řekl Tošenovský.

Jednička kandidátky Jan Zahradil odmítá, že by jej pokořilo, že jej Tošenovský díky preferenčním hlasům přeskákal a vlastně je jedničkou on: "Tohle nejsou závody. Tohle jsou body pro ODS navíc a mě to nemá co mrzet," řekl.

0:44 - Tiskovou konferenci pořádají i lidovci. Předseda strany Cyril Svoboda označil výsledky voleb za "velký úspěch". "A to zvláště po tom, co se v lidové straně odehrálo." V Paláci Charitas se slaví. Lídryně kandidátky Zuzana Roithová dostala od předsedy strany kytici. A europoslanec Jan Březina předal svým kolegům plotový koláč. Bouchá se šampaňské.

0:40 - Mirek Topolánek, vítěz voleb, děkuje voličům za odevzdané hlasy.

"Po podzimních volbách jsme potřebovali udělat řadu změn uvnitř strany a já jsem rád, že nám voliči dali důvěru," říká Topolánek."Do kampaně jsme šli s předpoklady, že ve volbách chceme uspět. To, že se to podařilo, to, že jsme dosáhli takového výsledku, mělo několik důvodů. Za prvé, rozhodli jsme se dělat slušnou kampaň. A za druhé, snažili jsme se vést rozumnou kampaň. Jako jediní jsme přišli s evropským programem," vypočítává expremiér.

A žádá, aby ho novináři už "nešoupali do jednoho pytlíku" s ČSSD, která podle něj vedla drsnou vajíčkovou kampaň.

0:35 - Lidovci vstávají od stolu a šikují se v očekávání konečných výsledků voleb. Místo stolu byl nainstalován řečnický pultík s logem strany. Kandidáti společně s předsedou KDU-ČSL Cyrilem Svobodou postávají před televizní obrazovkou. Kandidát do EP Jan Březina si chystá tác s frgálem: placatým koláčem, který získal ochrannou známku EU.

0:14 - Komunisté, kteří při minulých eurovolbách skončili druzí, si o příčku pohoršili, mají zhruba patnáctiprocentní podporu. Předseda KSČM Vojtěch Filip bere výsledek jako vzkaz od voličů, ze kterého se chce poučit před předčasnými volbami do českého parlamentu.

0:13 - Ve volebním štábu Strany zelených v pražské Stromovce panuje navzdory naprostému debaklu uvolněná atmosféra. Naděje, že by strana přece jen mohla uspět, se definitivně rozplynula. Je dokonce pod dvěma procenty hlasů. Straníci a další hosté se i tak živě baví, občas se ozývá i hlasitý smích, noční večírek je v plném proudu.

0:01 - Lídryně lidovecké kandidátky Zuzana Roithová napjatě sleduje sčítání na počítači. "Minule jsem měla 55 tisíc hlasů," říká. "To budu mít letos podobně..." Zatím získala 36 543 preferenčních hlasů.

23:58 - Podle propočtů Aktuálně.cz obhájí čtrnáct ze současných europoslanců svůj mandát.

23:55 - Zhruba čtyřprocentní zisk stále vykazuje Suverenita Jany Bobošíkové. "Jsem tímto výsledkem velmi mile překvapena, protože koalice Suverenita vznikla velmi nedávno. A nestáli za námi žádní prezidenti, nikdo...," řekla ve zjevné narážce na Libertas a Stranu svobodných občanů Bobošíková. "Beru to jako pokyn: Jděte dál."

Dodala, že se svým uskupením bude chtít jít do podzimních předčasných parlamentních voleb.

23:51 - U lidovců se stupňuje napětí. Dosavadní evropský poslanec Jan Březina zatím nechce výsledky lidovců komentovat. "Myslím si, že jimi ještě velmi zahýbá Praha, proto chci raději počkat, až budou sečteny výsledky z hlavního města," říká Březina.

23:47 - Je sečteno 65 procent hlasů a podle propočtů Aktuálně.cz se hraje už jen o jediné křeslo mezi ČSSD a ODS. ODS má v tuto chvíli jistých devět europoslaneckých mandátů, mohla by získat i desátý. Sociální demokraté jich mohou získat sedm či šest.

Zbytek křesel si rozeberou komunisté (4 křesla) a lidovci (2 křesla).

23:45 - Nálada ve štábu ČSSD povadá. Představitelé strany sledují narůstající náskok ODS a s obavami očekávají sčítání ve velkých městech.

23:40 - Předseda zelených Martin Bursík už tuší, že jeho strana v eurovolbách neuspěje a nebude mít v evropském parlamentu ani jednoho poslance. "Čekáme na konečný výsledek, ale nevypadá to dobře," konstatoval Bursík.

23:32 - Zprávy z Libertas.cz, jejíž lídři - Vladimír Železný, Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel - čekají na výsledky v rodinném domku Schwippelových: Po prvních odhadech odjíždí zklamaný Tlustý z domu Jana Schwippela v Zadní Třebáni.

23:30 - První z kandidujících stran reflektovala výsledky evropských voleb. Liberálové.cz, kteří v průběžných výsledcích po sečtení 46 procent okrsků dosáhli 0,06 procenta hlasů, oznámili, že na podzim nebudou kandidovat. V prohlášení pro média píší, že se rozhodli podpořit jinou stranu.

23:25 - Sečteno 40 procent všech hlasů. ODS má zatím 29 procent, ČSSD 23 procent, 14 procent získali komunisté, na 8 procentech se drží lidovci. Jiná strana zatím nepřesáhla pětiprocentní hranici.

I když se vzdálenost mezi občanskými demokraty a socialisty zvětšuje, nic to nemění na rozdělení křesel v Evropském parlamentu. "Výsledky by se musely výrazně posunout, aby se nepotvrdilo současné rozdělení, podle něhož ODS získá 9 křesel, ČSSD 7 křesel, KSČM 4 křesla a lidovci 2 křesla," říká analytik Aktuálně.cz Petr Holub.

Zlepšují se výsledky nejen ODS, ale také menších pravicových stran. Nad dvěma procenty už jsou hnutí: Starostové a nezávislí, EDS. Blíží se k nim také Strana zelených. Ovšem - SZ se přes pětiprocentní hranici dostane už jen zázrakem.

Naopak jí je stále nejblíže Suverenita Jany Bobošíkové. Její podíl ovšem klesá ke 4,5 procenta.

23:22 - Jiří Paroubek komentuje průběžné výsledky. Čeká, že strana dosáhne na sedm křesel, osm až devět křesel by považoval za velký úspěch. "Ovšem i zisk sedmi křesel by znamenal, že posílíme naše zastoupení, a z tohoto pohledu je to úspěch," řekl Paroubek. "Každému musí být jasné, že volby na podzim budou o jiných tématech než tyto evropské volby. K těmto volbám voliči ČSSD těžko hledají motivaci, je to pro ně těžká disciplína. Na podzim ji mít budou."

Jiří Paroubek přichází do volebního Štábu ČSSD.
Jiří Paroubek přichází do volebního Štábu ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

23:20 - Lídr socialistické kandidátky Jiří Havel očekává výsledky s klidem. "Nemá cenu se kvůli tomu zlobit," reaguje na průběžná čísla. Prozradil, že po ukončení předvolebních akcí v pátek celý den prospal. A také si postěžuje na nedisciplinovanost voličů ČSSD.

23:19 - V počtu preferenčních hlasů zatím jednoznačně vede dvojka kandidátky ODS Evžen Tošenovský. Jeho jméno na hlasovacím lístku zakroužkovalo už pětadvacet tisíc voličů. Jednička KSČM Ransdorf za ním už hrubě zaostává, má 17 000 preferenčních hlasů.

23:17 - Mirek Topolánek odmítá komentovat výsledky, dokud nebude sečteno. "Zatím to vypadá, že svádíme s ČSSD rovnocenný souboj, což by po tom podzimním masakru bylo vynikající," říká opatrně. Pozastavuje se nad nízkou volební účast. "Domnívám se, že lidi se nechali trochu znechutit tou vajíčkovou kampaní, kterou vedla ČSSD," říká. 

ODS - Mirka Němcová a lídr eurokandidátky Jan Zahradil - sledují pozorně sčítání hlasů.
ODS - Mirka Němcová a lídr eurokandidátky Jan Zahradil - sledují pozorně sčítání hlasů. | Foto: Jan Langer

23:15 - Voličská účast kopíruje chování voličů před pěti lety. "Zdaleka největší účast mají Pražané, kterých přišlo 31 procent. Nejmenší účast hlásí Ústecký a Karlovarský kraj. V obou přišlo jen 21 procent voličů," říká analytik Petr Holub. Ve všech případech je to o dvě procenta méně než před pěti lety.

23:14 - Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se obává, že by nižší volební účast mohla nahrát extremistickým hnutím. "Všechny demokratické strany by se měly spojit a vysvětlit lidem, že tyto volby jsou důležité," mudruje Škromach. Volební zisk své strany odhaduje na devět křesel.

23:11 - Dvojka na kandidátce zelených Kateřina Jacques věří, že strana oproti současným asi 1,5 procentům hlasů posílí. "Zatím jsou sečteny jen malé obce, naši voliči jsou především ve městech," řekla Aktuálně.cz Jacques. Ovšem - kde se procenta zastaví, si Jacques netroufala odhadnout.

23:07 - Politici ODS stále sledují sčítání odděleni od novinářů. Atmosféra je uvolněná, popíjí se alko i nealko. Gurmánská odbočka: občanští demokraté se občerstvují u švédského stolu, kde si lze naservírovat pečené papriky, parmskou šunku či různé saláty.

23:03 - Teprve graf s prvními výsledky, který ukazuje Česká televize, odtrhl lidovce od diskuse. Obrací se na předsedu strany Svobodu, ten nad výsledky krčí rameny.

22:54 - Po hodině sčítání je hotovo deset procent hlasů. Jde o první relevantní data. Z nich lze usuzovat, že vítězem voleb je ODS, která se blíží k 28 procentům hlasů. ČSSD má 25 procent. Rozdíl se postupně zvětšuje. Evropské mandáty ještě získá KSČM se 17 procenty. A KDU-ČSL s 8 procenty. U lidovců lze však čekat, že se jejich výsledky zhorší po započtení velkých měst.

Přes čtyři procenta má Suverenita Jany Bobošíkové. V tuto chvíli je poslední stranou, která má šanci uspět. Žádná z dalších stran totiž nemá přes 2,5 procenta.

Procentní hranici, která je nezbytná pro zisk státní podpory, překročila tato hnutí: Věci veřejné, Starostové a nezávislí, SNK-ED, EDS, Strana zelených a Dělnická strana.

Ani procento zatím nezískala ambiciózní Libertas.cz, kterou v Česku zastupuje Vladimír Železný a Vlastimil Tlustý.

"Podle současných výsledků by ODS získala devět mandátů, ČSSD o dva a komunisté o pět méně," říká analytik Aktuálně.cz Petr Holub. "Na lidovce zbydou dvě křesla."

22:46 - Situace u ODS? Mirek Topolánek se stále s nikým nebaví. Supluje ho lídr eurokandidátky Jan Zahradil, který komentuje pro tisk první odhady výsledků. "Zatím to vypadá, že padají výsledky z malých obcí, možná ta města či větší obce to ještě zvednou, zatím se zdá, že vedeme, ale je sečteno 2-3 procenta všeho, a to nic nenapovídá, zatím bych z toho nedělal haló..." Sám říká, co by považoval za úspěch: "Devět křesel. To by bylo grandiózní. Osm vynikající. Se sedmi tak zhruba počítáme."

Foto: Jan Langer

22:42 - Atmosféra ve štábu ČSSD je o poznání napjatější. Špičky strany sledují televizní přenos stále separé. Dohadují se, kolik strana získá mandátů. "Jsem raději pesimističtější, viděl bych to na šest křesel. Pak budu třeba příjemně překvapen," říká někdejší ministr vnitra František Bublan. Straně prý zřejmě uškodí vysoká volební účast v Praze.

22:40 - Novopečený předseda lidové strany Cyril Svoboda sleduje průběžné výsledky na počítači se sluchátky na uších. Další členové strany většinou dění nesledují - družně se mezi sebou baví a ochutnávají nabídku rautu.

22:36 - Do volebního štábu zelených právě dorazil předseda Martin Bursík. Netroufl si ovšem tipovat, jak jeho strana v eurovolbách dopadne. "Může to být dvě a půl procenta, i pět procent. Opravdu nevím," řekl Aktuálně.cz Bursík.

22:30 - Je za námi první půlhodina sčítání. Po sečtení procenta volebních okrsků má vedoucí ODS 27 procent, což je o necelé procento více než ČSSD. Do EP by se ještě dostali komunisté se 17 procenty a lidovci s 8 procenty. Těsně pod pětiprocentní hranicí nutné pro vstup do EP je Suverenita Jany Bobošíkové, Strana zelených nemá ani procento. Ovšem - sečteny jsou obce a SZ má své voliče ve velkých městech.

Nejvíce preferencí má momentálně jednička komunistické kandidátky Miloslav Ransdorf - 393. Jen o trochu méně preferenčních hlasů - 377 - má Evžen Tošenovský (ODS).

Pokud by volby skončily s tímto výsledkem, tak by ODS a ČSSD získaly osm mandátů, komunisté čtyři křesla a lidovci dvě.

22:29 - U zelených si krátí chvíli rautem. Na výběr je mezi zeleninovými saláty, kuřecími křidýlky a vcelku pikantními karbanátky.

22:28 - To u lidovců jsou k mání krátké bílé klobásy a bramboráčky. Zuzana Roithová si právě poručila pořádně propečenou. Jinak si tu lze objednat guláš, saláty či sladkosti.

22:25 - Dvojka na kandidátce ODS a bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský předstihl - co do počtu preferenčních hlasů - Janu Bobošíkovou: Momentálně jich má 54. Hojně kroužkován byl podle dosavadních výsledků také stávající europoslanec Richard Falbr.

22:23 - V sídle KSČM v ulici Politických vězňů se netrpělivě čeká na výsledky. Při posledních volbách do EP totiž strana zabodovala, skončila na druhém místě. Nyní tu čeká na výsledky celé vedení strany, kandidáti do EP a současní europoslanci. "Čekáme na výsledek a raději nebudeme tipovat počet křesel," brání se spekulacím místopředseda strany Pavel Kováčik.

22:21 - Do restaurace Kogo Fragola, kde na výsledky čeká ODS, právě dorazil expremiér Mirek Topolánek. Zatím se s novináři nechce bavit a mizí v zadní části prostory. Jinak tu sčítání přihlížejí starostové za ODS, předseda sněmovního klubu Petr Tluchoř a také několik poslanců a senátorů.

22:20 - Sečteno bylo prvních deset obcí. Sociální demokraté předstihli ODS. Podle propočtu Aktuálně.cz má v těchto obcích ČSSD zisk 28 procent, ODS 27 procent. KSČM má 15 procent, KDU-ČSL se blíží k 7 procentům. Výsledky kopírují předvolební předpovědi. Stále se také drží Suverenita Jany Bobošíkové: Po sečtení desítky obcí má její strana přes 5 procent.

22:17 - Ještě další zajímavost z první sečtené obce. Jana Bobošíková získala v Klech vůbec nejvíc preferenčních hlasů. Zatím ovšem jen devět. Oproti předchozím eurovolbám klesla volební účast v této obci zhruba o tři procenta.

22:15 - Mezi lidovci čekajícími na výsledky zatím chybí kandidát na europoslance Jan Březina. Ten by měl dorazit během půl hodiny. To bývalý předseda strany Jiří Čunek ani místopředsedkyně Šojdrová volební klání sledovat se spolustraníky nebudou. Ti, kdo přišli, zatím řeší, kolik procent podpory by lidovci mohli získat. Podle čtyřky na kandidátce KDU-ČSL Marie Jílkové získali lidovci naději při posledních průzkumech veřejného mínění. Ty předchozí prý podle Jílkové byly ještě negativně ovlivněny kauzou bývalého předsedy Čunka.

Mimochodem - kampaň před eurovolbami vyšla lidovce na pět milionů korun.

Foto: Jan Langer

22:12 - A je tu první sečtená obec. První výsledky přišly z obce Kly na Mělnicku. ODS vede s 32 procenty, ČSSD má o 7 procent méně. Zhruba 8 procent získali jistě komunisté a strana Suverenita Jany Bobošíkové. Téměř 5 procent získala dokonce i Dělnická strana.

22:09 - Celý volební štáb zelených v pražské Stromovce čeká na příchod předsedy strany Martina Bursíka. "Když jsem s ním mluvil, právě čekal na tramvaj na Malostranském náměstí," oznámil mluvčí strany Jiří Kubalík.

22:05 - Místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal v živém vstupu odhaduje, že během půl hodiny začnou přicházet první výsledky z malých okrsků. Víceméně jasno by mělo být mezi půlnocí a druhou hodinou ranní. "Sto procent hlasů bude ovšem sečteno - s ohledem na to, že někde mohou vyvstat drobné problémy, až kolem šesté hodiny ranní," říká Drápal.

22:00 - Deset hodin večer. V Česku se oficiálně začaly sčítat výsledky.

21:59 - Lidovci sledují na jedné z obrazovek přenos ČT24, na druhé si promítají fotky s předvolebními billboardy. Místopředseda strany Marián Hošek je přesvědčen, že lidovci ve volbách získají dva poslance. "Dobrá náladu tu panuje proto, že máme vnitřní pocit, že to dobře dopadne," řekl Hošek Aktuálně.cz. "Uvidíme, třeba budeme zklamaní..."

21:55 - Ve volebním štábu ODS v restauraci Kogo Fragola v Dlouhé ulici je zatím klid. S novináři se přišel pozdravit první místopředseda ODS David Vodrážka a jednička kandidátky Jan Zahradil. Čeká se na předsedu Topolánka, po místnosti jsou roztroušené hloučky diskutujících. Téma je všude stejné: tipy, jak to celé dopadne.

21:54 - V atriu paláce Charitas, kde na výsledky voleb čekají lidovci, panuje uvolněná atmosféra. Krátce před 22 hodinou dorazila Zuzana Roithová, která je lídrem kandidátky KDU-ČSL. Přišel také místopředseda strany Marián Hošek. U oválného stolu se sklenkami vína nyní sedí na dvacet členů lidové strany.

21:52 - Dosavadní europoslanec za německé zelené Milan Horáček, který letos kandiduje jako pětka za české zelené, ani případný neúspěch v evropských volbách nepokládá za tragédii. "V propadlišti dějin čeští zelení rozhodně neskončí," řekl Aktuálně.cz Horáček. Dodal, že například němečtí zelení v roce 1990 vypadli z německého parlamentu, za čtyři roky se vrátili a v roce 1998 usedli ve vládě.

21:34 - Česká televize informuje o průzkumu, který si nechala připravit od agentury SC&C. Ta se dotazovala voličů na Evropskou unii - konkrétně na to, kdo by měl vystřídat eurokomisaře Vladimíra Špidlu. Mandát Evropské komise končí krátce poté, co vyprší mandát europoslanců; noví zástupci v EP pak budou těmi, kdo schvalují novou komisi. Z průzkumu vyplynulo, že by si lidé přáli, aby do Bruselu vláda poslala Jana Švejnara, Pavla Teličku nebo Karla Schwarzenberga.

21:25 - Sociální demokraté čekají na výsledky voleb v restauraci Hybernia v přízemí Lidového domu, kde si vybudovali improvizované volební studio.

Už v sedm hodin večer zasedlo grémium strany. Jednání trvalo přibližně hodinu a půl bez zjevného výsledku - politici žádné vyjádření neposkytli. Straníci sedí odděleně od novinářů, v restauraci panuje ticho a klid. Ovšem raut je pestrý: servíroval se guláš, obložené mísy, ovoce a zákusky.

Foto: Ludvík Hradilek

21:14 - Ve volebním centru Strany zelených v pražské Stromovce je nálada poměrně napjatá. Straníci se obávají, že strana nepřekročí pětiprocentní hranici. "Vidím to tak padesát na padesát," řekl Aktuálně.cz lídr kandidátky Jan Dusík, náměstek ministra životního prostředí. Někteří straníci by ovšem za úspěch považovali i čtyři procenta.

20:29 - První z vedení Strany zelených dorazil do volebního centra v pražské Stromovce místopředseda Ondřej Liška. Spolu s ním přišla i manželka a dvě malé děti - jedno v kočárku.

19:30 - Již od pátku můžete na stránkách Aktuálně.cz sledovat celoevropský online přenos, v němž naleznete střípky z jednotlivých zemí, odhady výsledků i účasti, výroky politiků, odkazy na zevrubné analytické články - či fotografie z posledních mítinků a volebních místností.

Foto: Jan Langer
Celoevropský online den po dni:
Pátek: Zájem o volby je slabý, ukazuje Evropa
Sobota: Čtvrtina Čechů odvolila, teď je na řadě Evropa
Neděle: Unikají výsledky, vlády se bojí výprasku

19:00 - Poslední předvolební průzkumy naznačovaly, že si Češi zvolí jen kandidáty čtyř z 32 volebních stran, a to ODS, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL.

Kde nás najdete?

Průzkumy společností STEM a SC&C pro Českou televizi předpovídaly vítězství ODS se ziskem kolem 30 procent hlasů, ČSSD by dostala kolem 25 procent hlasů. Komunisté se pohybovali kolem 13 procent, lidovci nad šesti procenty.

Ostatní seskupení v těchto průzkumech nepřekročila pětiprocentní hranici, která je dělila od vstupu do Evropského parlamentu. Například Strana zelených se jen ve dvou průzkumech dostala těsně nad tento limit.

Pokud se volební modely naplní, své zastoupení v europarlamentu ztratí jak strana SNK ED, tak hnutí Nezávislí. Své mandáty by neobhájili ani jejich europoslanci Jana Hybášková, Jana Bobošíková a Vladimír Železný, kteří kandidovali za svá nová seskupení - Evropskou demokratickou stranu, koalici Suverenita a Libertas.cz.

Uvedená seskupení se nicméně podle volebních modelů spolu s dalšími čtyřmi pohybovala minimálně nad jednoprocentní hranicí, která by jim zaručovala alespoň příspěvek ve výši 30 korun za každý odevzdaný hlas.

Europoslanci při hlasování ve Štrasburku
Europoslanci při hlasování ve Štrasburku | Foto: Reuters
Nepřehlédněte grafiku:
Přehled programů stran kandidujících do europarlamentu
Foto: Jan Langer
Fotografie z českých kampaní:
Jak politici usilovali na poslední chvíli o voliče aneb komunistické sladké mámení

 

 

Právě se děje

Další zprávy