Poslanci zamítli zákon, aby pomohli rozšířit Temelín

Pavel Baroch
25. 2. 2009 7:16
Česku za to hrozí evropská žaloba od Bruselu
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Sněmovna minulý týden zamítla návrh novely zákon o posuzování vlivů staveb na životní prostředí, za což republice hrozí citelné sankce z Bruselu.

Jedním z důvodů, proč pro předlohu nezvedl ruku dostatečný počet poslanců, je i obava z toho, že by novela mohla zkomplikovat rozšíření jaderné elektrárny Temelín o další dva reaktory, s čímž už počítá společnost ČEZ.

Podle poslance Aleše Rádla z ODS je pro Česko výhodnější pomoci Temelínu, i když by země měla dostat pokutu od Evropské komise.

"Zejména s ohledem na to, že například Česká republika bude muset v nejbližší době přistoupit k budování dalších dvou bloků jaderné elektrárny, zdálo se nám za těchto okolností i výhodnější, aby případně Česká republika nesla nějaké náklady, které budou spojené s nedostatečnou implementací toho evropského názoru na tento zákon, než abychom si sami tady vytvořili do budoucna nějaké komplikace, které nám potom velmi ztíží realizaci potřebných stavebních záměrů," prohlásil Rádl ve sněmovně, když navrhoval předlohu zamítnout.

Poslanec Rádl byl zpravodajem jednoho z klíčových sněmovních výborů - hospodářského. A ten se usnesl, že novelu v navrhovaném znění nechce.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ministr životního prostředí Martin Bursík ze Strany zelených bezprostředně po zamítnutí své předlohy prohlásil, že je ohrožena koalice, pokud vládní poslanci hlasují proti vládnímu návrhu.

Obava z ekologických žalob

Návrh zákona odsouhlasila vláda v září 2008 v reakci na výtku Evropské komise, že platná česká legislativa není zcela v souladu s evropskou směrnicí, protože dostatečně nezaručuje všem občanům případnou soudní ochranu. Možnost napadnout žalobou správní verdikt - například územní rozhodnutí o nové dálnici - je oproti požadavkům EU v Česku omezená.

Jenže právě soudních žalob především od ekologických organizací na různé stavby se mnozí poslanci obávali, a proto odmítli Bursíkovu novelu schválit.

"Na hospodářském výboru se mluvilo o různých případech, o energetických stavbách se také mluvilo," řekl Aktuálně.cz poslanec Rádl. Svůj výrok o pomoci Temelínu si už však nepamatoval.

Rádla ale usvědčuje stenografický záznam z jednání sněmovny z 6. února, kde se předloha probírala v takzvaném druhém čtení. Redakci Aktuálně.cz upozornila na poslancův výrok Asociace ekologických organizací Zelený kruh.

Kongres ODS: Martin Bursík a Kateřina Jacques jako hosté za partnerskou koaliční Stranu zelených
Kongres ODS: Martin Bursík a Kateřina Jacques jako hosté za partnerskou koaliční Stranu zelených | Foto: Ondřej Besperát

Minimalistická novela

Podle ministra Bursíka jeho ministerstvo po konzultacích s jinými resorty, kraji a dalšími úřady zvolilo v novele zákona o posuzování staveb na životní prostředí minimalistické řešení, aby byl dopad na český právní řád co nejmenší.

"Je naprosto nepřijatelné, že zamítnutí vládního návrhu podpořili i vládní poslanci," postěžoval si Bursík. "Takové jednání ohrožuje budoucnost vládní koalice. Takto nemohu garantovat plnění vládní politiky v ochraně životního prostředí."

Brusel už loni pohrozil, že podá na Česko žalobu k Evropskému soudnímu dvoru, pokud republika v brzké době novelu nepřijme.

"Běžný občan stále nemá možnost účinně bránit svoje právo na příznivé životní prostředí před nezávislým a nestranným soudem, například v řízeních o budování skládek odpadů, chemiček nebo kamenolomů," poznamenala Petra Humlíčková ze Zeleného kruhu. 

 

Právě se děje

Další zprávy