Poslanci bojují o výše daní, bude DPH 6 nebo 15 %?

Eva Benešová
20. 2. 2009 11:40
Hádky o sazby daní ohrožují Kalouskovy odpočty DPH. Výhoda pro podnikatele možná nebude
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Přijetí úlev pro podnikatele, kteří by si mohli odečíst DPH za nákup jakýchkoliv automobilů, včetně osobních, je v ohrožení.

Poslanci totiž během opakovaného druhého čtení přilepili k zákonu návrhy na úpravu sazeb DPH. A vládnoucí ODS už varovala, že pokud projde byť jediný z nich, pokusí se ho zastavit v Senátu.

"Přiznávám, že pokud by některá úprava daní prošla, byl by tím zákon vážně ohrožen," reagoval poslanec Michal Doktor (ODS), který je zpravodajem zákona.

Hlavním důvodem je podle něho to, že kdyby některý z návrhů prošel, snížily by se příjmy rozpočtu a výpadek by byl dvojnásobný - za odpočty DPH a za snížení daní.

Změny chce ODS i ČSSD

Návrhů na úpravu sazeb DPH se sešlo hned několik. Opozice prosazuje snížení spodní sazby DPH z devíti na 6 procent.

Od cel k DPH

Původně měl zákon o DPH řešit problematiku cel. Poslanci k němu nakonec přidali odpočet DPH na všechny automobily, včetně osobních.

Nyní si mohou podnikatelé odečíst daň z přidané hodnoty pouze u nákladních a lehkých užitkových vozů, na osobní se nevztahuje.

Odpočty mají pomoci automobilovému průmyslu, opozici se ale příliš nezamlouvají. Ve vlastním plánu naopak mají zavedení takzvaného šrotovného.

"Jde o dočasné opatření, které by platilo do konce roku 2011. Pak by se přehodnotily dopady krize a rozhodli bychom, zda sazbu ponechat nebo vrátit," vysvětlil šéf poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka.

S odlišnými návrhy přišli prozměnu koaliční poslanci Petr Pleva a Vlastimil Tlustý.

Zatímco prvně jmenovaný chce zvýšit dolní sazbu z 9 na 15 procent, rebel z ODS Tlustý prosazuje snížení horní sazby z 19 procent na 15. Pokud by oba návrhy prošly, zůstala by jediná - patnáctiprocentní - sazba DPH.

Platnost? Hned po podpisu prezidenta

Třetí čtení je naplánováno během dvou týdnů, kdy by se měli poslanci sejít na mimořádné schůzi.

Pokud zákon projde dolní komorou parlamentu, musí ho ještě schválit Senát a podepsat prezident Václav Klaus.

"Platnost začíná dnem vyhlášení, takže začne platit co nejdříve po dokončení schvalovacího procesu," dodal Doktor.

 

Právě se děje

Další zprávy