Politolog: Odklad voleb pomůže zeleným i extremistům

Martina Machová Martina Machová
1. 9. 2009 19:40
Přečtěte si rozhovor k aktuální politické situaci s Janem Kubáčekem
Politolog Jan Kubáček
Politolog Jan Kubáček | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nečekaný vstup Ústavního soudu do politiky, který de facto znamená odklad předčasných voleb, může být pro některé strany výhrou.

Je o tom přesvědčený politolog Jan Kubáček, který učí na několika českých vysokých školách a odborných institutech. A je také blogerem na Aktuálně.cz (jeho blog naleznete zde).

Rozhovor proběhl po telefonu jen pár desítek minut po zveřejnění rozhodnutí soudu, jde o jednu z prvních analýz současné situace.

A.cz: Dá se už teď říci, co rozhodnutí Ústavního soudu znamená pro jednotlivé politické strany?

Svým způsobem je to malé vítězství pro Věci veřejné a stranu Zelených, protože jim to umožní prodloužit kontaktní kampaň a pracovat na budování své značky.

Částečně to také může pomoci komunistické nebo Dělnické straně, může jim to pomoci získat protestní hlasy.

A naopak je to nepříjemná zpráva pro TOP 09, která získávala na tom, že volby jsou blízko a ona je něčím novým a neotřelým. Pokud se rozhodnutí protáhne, nebude si TOP 09 moci udržet punc novosti a atraktivity pro voliče.

A.cz: Politici teď unisono vyzývají soudce, ať rozhodnou rychle. Co se stane, pokud "to" nebude rychle?

Kampaně s velkou pravděpodobností zamrznou a politické strany budou muset více spolupracovat s překlenovacím kabinetem Jana Fischera. Současný premiér bude veden k tomu, aby přijal státní rozpočet a českému státu tak nehrozilo rozpočtové provizorium.

A.cz: A co si z toho má vzít takzvaně "obyčejný" volič?

Voliče to může svým způsobem znervóznit, ale na druhou stranu se mu nabízí jedinečná zkušenost vidět politiky v zátěžové zkoušce, jestli jsou ochotni dohodnout kompromis v zátěžové situaci.

A.cz: Vítězem se zdá být "přeběhlík" Miloš Melčák, který by se do sněmovny už znovu nedostal a jehož stížnost na zkrácení volebního období to celé odstartovala. Souhlasíte?

Rozhodně bude skloňovanější a dostane se do právnických a politologických učebnic. Půjde o precedentní vyjádření v novodobé parlamentní tradici.

Ale - jeho politickou karieru to neprodlouží .

Nadto stále nejsem přesvědčen, že by to byl nápad jen pana Melčáka. Z jeho předchozích kroků nejsem přesvědčen, že by byl takový právnický genius, takže musel mít podporu přinejmenším odborníků.

A.cz: Mluvíte o precedentním verdiktu pro učebnice... Existují ještě nějaké obdobně důležité mezníky v novodobých českých dějinách? Nebo jde o unikát?

Pomineme-li rozdělení federace, napadají mne tři takové údálosti. Roky 96 a 97, když poprvé padla vláda, a nastoupil poloúřednický kabinet. A rok 98, když byl přijat jednorázový ústavní zákon a nastoupila poprvé opoziční strana k moci - což bylo psychologicky pro českou veřejnost důležité.

A pak je tu tento moment - zjištění, že předčasné volby by měly být vyhlášeny i určitou právní kulturou.

 

Právě se děje

Další zprávy