Reakce na soud? Lidovci už volají po silnější vládě

Domácí Domácí
1. 9. 2009 20:20
Přečtěte si reakce klíčových politiků na rozhodnutí ústavních soudců

* Doplňujeme další reakce politiků

Praha - Rozhořčení a slova o zpolitizování Ústavního soudu. Takové jsou první reakce tuzemských politiků na nález soudců, kteří na popud stížnosti poslance Miloše Melčáka odložili platnost rozhodnutí prezidenta Václava Klause o termínu předčasných voleb.

Zatímco Jiří Paroubek hovoří o mezinárodní blamáži, lidovci rovnou vyzvali ostatní předsedy stran, aby se začalo jednat o nové vládě, neboť současný úřednický kabinet bude mít zjevně delší životnost, než se čekalo.

Projděte si plné znění reakcí tuzemských politických špiček.
(kliknutím na jméno politika se dostanete rovnou na příslušnou reakci)

 

Foto: Reuters

Václav Klaus,
prezident

"Jsem vážně znepokojen dnešním rozhodnutím Ústavního soudu o odkladu vykonatelnosti vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny, které znamená faktické odložení voleb do Poslanecké sněmovny na neurčito. Jde o aktivistický a bezprecedentní krok, který bude mít zásadní dopad na  politický systém v naší zemi, kde podle Ústavy České republiky zákonodárná moc náleží Parlamentu. Jeho důsledky je v této chvíli velmi obtížné předvídat.

"Jde o rozhodnutí navýsost politické, nikoli právně-legislativní. Jeho dopad budu podrobně analyzovat. Jsem připraven - spolu s ostatními - hledat na politické scéně rychlé řešení dnešním rozhodnutím Ústavního soudu vzniklé ústavně-politické krize."

 

Foto: Ludvík Hradilek

Jan Fischer,
předseda dočasné vlády

"Samozřejmě je to složitá politická situace, ale je to v prvé řadě pro politiky, aby o ní jednali a hledali z ní východiska. Za sebe chci ujistit veřejnost, že administrativa a exekutiva budou fungovat dál."

 

Předseda Senátu PČR - Přemysl Sobotka při rozhovoru pro Českou televizi.
Předseda Senátu PČR - Přemysl Sobotka při rozhovoru pro Českou televizi. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
 

Přemysl Sobotka,
předseda Senátu

"Ústavní soud se zachoval jako třetí komora českého parlamentu, a to navíc v postavení, které je neměnitelné a neovlivnitelné. Je to historicky poprvé, kdy mění rozhodnutí demokraticky zvolených zástupců v obou komorách, které o volbách rozhodly ústavní většinou."

 

Foto: Jan Langer

Mirek Topolánek,
předseda ODS

"Dnešní rozhodnutí Ústavního soudu pokládám za neodpovědný krok, který může mít zásadní negativní dopad nejen na politický vývoj v zemi, ale i na prohloubení hospodářské krize. Je také zarážející, že formulace dnešního rozhodnutí Ústavního soudu je podle právníků nejasná, nesrozumitelná a nedává další perspektivu.

Analyzujeme v tuto chvíli, co vlastně rozhodnutí Ústavního soudu znamená. Vyzývám tuto instituci, aby co nejrychleji podnikla všechny kroky k vyjasnění situace.

Občanská demokratická strana pokračuje dále v předvolební kampani. Vyzýváme i ostatní politické subjekty, aby spolu s námi hledaly co nejrychlejší řešení."

Druhá reakce Mirka Topolánka po osmé hodině večerní:

"Požádal jsem prezidenta republiky, aby hned na zítřek svolal jednání předsedů Poslanecké sněmovny, Senátu a Vlády ČR a také předsedů parlamentních politických stran. Výsledkem tohoto jednání musí být závazek předsedů Poslanecké sněmovny, Senátu a Vlády, že v nejkratším možném termínu doručí vyjádření Ústavnímu soudu k ústavní stížnosti poslance Melčáka. Tento krok je nezbytný k urychlení jednání Ústavního soudu."

 

Foto: Jan Langer

Jiří Paroubek,
předseda ČSSD

"Rozhodnutím Ústavního soudu (ÚS) vznikla zcela bezprecedentní situace. Nevzpomínám si na obdobnou situaci v žádné v jiné demokratické zemi.

Ústavní a politický systém v ČR, jehož součástí je i Ústavní soud, byl vytvořen kvůli zajištění správy země, ochrany demokracie a zajištění práv jejích občanů. Zvlášť v období hluboké ekonomické krize a v jednom z nejhorších období v novodobé historii ČR potřebuje naše země stabilní vládu se silným mandátem voličů.

Ústavní soud může odložit vykonatelnost rozhodnutí prezidenta o vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny pouze, není-li to v rozporu s důležitým veřejným zájmem, a pokud újma vzniklá tímto rozhodnutím jiným osobám by byla nepoměrně větší než újma stěžovatele.

V tomto kontextu se nám rozhodnutí Ústavního soudu jeví jako jdoucí proti zájmům České republiky a jejích občanů.

ČSSD zkoumá všechny možnosti, jak uskutečnit volby v původním termínu 9. a 10. října 2009 anebo ve velmi blízkém termínu. Hledáme i jiná řešení na bázi návrhu ústavního zákona, který je v této chvíli v Poslanecké sněmovně ČR a který by za určité situace a při shodě všech politických stran a prezidenta republiky umožňoval překlenutí ústavně-politické krize v důsledku vznikající v důsledku rozhodnutí ÚS a konání voleb v původním nebo nejbližším možném termínu.

Bezprecedentní rozhodnutí Ústavního soudu může způsobit mezinárodní blamáž a nevratně poškodit prestiž a vážnost České republiky ve světě.

Chceme udělat všechno proto, aby země co nejrychleji získala stabilní vládu schopnou řešit ekonomickou krizi a potřeby občanů ČR. Pokračujeme proto ve vedení volební kampaně. ÚS by měl ve věci samé rozhodnout neprodleně, během několika příštích dnů - jinak nese odpovědnost za vzniklý chaos.

Zahájili jsme jednání se všemi ostatními parlamentními stranami a s prezidentem republiky a snahou nalézt rychlé řešení."

 

Michal Hašek, jihomoravský hejtman
Michal Hašek, jihomoravský hejtman | Foto: Ondřej Besperát

Michal Hašek (ČSSD),
jihomoravský hejtman

"Při všem respektu k Ústavnímu soudu je to pro mě jako pro právníka naprosto překvapivé a šokující. Podle toho usnesení si chce Ústavní soud vytvořit prostor pro své rozhodování. Otázkou je, o čem chce vlastně uvažovat a jak dlouho tyto úvahy budou trvat. Soudci by měli říct, jaký časový interval budou potřebovat. Jestli to bude rámec dnů, týdnů nebo snad měsíců."

 

Foto: Jan Langer

Ondřej Liška,
předseda Strany zelených

"Jde o předběžné opatření, ke kterému Ústavní soud přistupuje, pokud má nějaké závažné pochybnosti o konečném verdiktu, které chce odstranit. V zásadě pak jsou tři možnosti.

Ta nejhorší - nerozhodne včas a bude rozpuštěna sněmovna, ale nebudou moci proběhnout volby. Pak může včas zamítnou Melčákovu stížnost a volby proběhnou. Třetí je, že mu dají za pravdu a sněmovna doslouží do konce řádného volebního období. My vyzýváme Ústavní soud, aby rozhodl hlavně rychle, protože toto je ústavní nejsitota."

 

Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz
Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Cyril Svoboda,
předseda KDU-ČSL

"KDU-ČSL byla vždy proti účelovému zasahování do Ústavy a změně volebního období jednorázovými novelami Ústavy. Z tohoto důvodu KDU-ČSL jako jediná strana nepodpořila zkrácení volebního období schválením Ústavního zákona č. 195/2009 Sb.

KDU-ČSL byla připravena podpořit zkrácení volebního období buď podle stávající Ústavy nebo přijetím novely Ústavy, která by nebyla jen pro jedno použití, ale měnila by pravidla pro všechny obdobné případy do budoucna.

Přes tuto zásadní výhradu nepodali poslanci KDU-ČSL Ústavní stížnost. KDU-ČSL respektovala daný stav a přijala myšlenku předčasných voleb 9. a 10. října 2009. Učinila tak s ohledem na potřebu řešení ekonomické a finanční krize. Nechtěla tuto krizi rozšířit o krizi ústavní.

Za dnešní stav, kdy je zřejmé, že volby nebudou ve dnech 9. a 10. října 2009, nenese odpovědnost Ústavní soud. Plnou odpovědnost nesou poslanci a senátoři ODS, ČSSD, Strany zelených, KSČM a dnešní členové TOP 09, protože podpořili toto účelové a nestandardní řešení.

Z tohoto důvodu KDU-ČSL varuje před jakýmkoliv dalším nestandardním řešením, zejména před novým jednorázovým zásahem do Ústavy.

KDU-ČSL vyzývá parlamentní demokratické strany a prezidenta republiky k okamžitému zahájení jednání o vzniku vlády s plným politickým mandátem, neboť jediné dnes jisté datum voleb je červen 2010 a Fischerova vláda byla jmenována jen jako překlenovací vláda do předčasných voleb v říjnu tohoto roku.

Česká republika tváří v tvář hospodářské a finanční krizi potřebuje vládu s plnou politickou odpovědností, tzn. vládu, za jejíž kroky ponesou odpovědnost politické strany. Jen takto může Poslanecká sněmovna kontrolovat výkon vlády a občané vědět, kdo nese za řešení krize odpovědnost."

 

Schwarzenberg: Z vlády ještě můžu odejít
Schwarzenberg: Z vlády ještě můžu odejít | Foto: Tomáš Adamec

Karel Schwarzenberg,
lídr TOP 09

"Ctíme rozhodnutí Ústavního soudu ČR. Doufáme, že bere na zřetel situaci země, která potřebuje ustanovit politickou vládu. Doufáme v co nejdřívější stanovení termínu voleb."

 

Foto: Ondřej Besperát

Jiří Dolejš,
místopředseda KSČM

"Stížnost kolegy Melčáka vyvolala vážný problém, na který budou muset soustředit jak politické strany tak i ústavní špičky, tedy prezident.

Není ale všem dnům konec, je to jen pozastavení výkonu zákona při mimořádných volbách. Možnost uskutečnit mimořádné volby tak, jak jsou, tu ještě je. Čím později ale bude konečné rozhodnutí učiněno, tím více problémů nastane a může dojít i ke krizi ústavní."

 

Kandidátka prezidentských voleb Jana Bobošíková má ve své kanceláři obraz s Pražským hradem již delší dobu.
Kandidátka prezidentských voleb Jana Bobošíková má ve své kanceláři obraz s Pražským hradem již delší dobu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jana Bobošíková,
předsedkyně Suverenity

"Suverenita bere na vědomí dnešní rozhodnutí Ústavního soudu ČR. Je jen dalším důkazem totální neschopnosti současné politické reprezentace, která nedokáže ani vyhlásit volby v souladu se zákonem. Nadále pokračujeme v kampani, budeme sledovat vývoj a čekat na nový termín."

 

Jana Volfová se ujala slova a v následujících hodinách sestavuje prakticky novou politickou stranu. Jak se to dělá? Celkem jednoduše...
Jana Volfová se ujala slova a v následujících hodinách sestavuje prakticky novou politickou stranu. Jak se to dělá? Celkem jednoduše... | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jana Volfová,
Strana důstojného života

"Rozhodnutí Ústavního soudu vnímáme jako rozhodnutí kompetentního, vysoce odborného a skutečně nezávislého orgánu ochrany ústavnosti v České republice. Zrušený zákon je jedním ze zmetků, které vyrobili naši zákonodárci.

Strana důstojného života rozhodnutí Ústavního soudu respektuje a volá k odpovědnosti zejména poslance ODS a ČSSD, kteří se své dobře placené práci nevěnují tak, jak se jí dnes musí věnovat každý soustružník nebo uklízečka s nepoměrně nižším příjmem, pokud nechtějí být právem postiženi."

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy