Politolog o nástupu Zemana: Je to hra. A ne bez šancí

Eliška Bártová Eliška Bártová
27. 3. 2009 15:10
Jiří Pehe vysvětluje, proč by Klaus mohl jmenovat Zemana premiérem
Autogram od budoucího premiéra? Možná sci-fi, možná ne...
Autogram od budoucího premiéra? Možná sci-fi, možná ne... | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Politolog Jiří Pehe byl jedním z prvních, kdo po pádu vlády vyslovil jméno Miloše Zemana coby možného premiéra.

O tom, že by mohl být bývalý ministerský předseda a šéf ČSSD pověřen vládnutím, se začalo v posledních dnech hovořit i uvnitř sociální demokracie.

Politolog Pehe v rozhovoru pro Aktuálně.cz vysvětluje, proč by právě Zemana mohl Klaus pověřit vedením vlády. Zároveň upozorňuje, že vypuštění informací o nástupu Zemana může být součástí politické hry.

"Beru to zatím jako formu nátlaku na ty dvě strany - a jako hru s nimi," říká Pehe. "Ale otázka je, co je nyní hlavním zájmem Václava Klause. Jeho zájmem může být rozdělit politické pole a vytvořit situaci, kdy bude nejméně rok on tím hlavním politickým hráčem."

Jiří Pehe už možný vývoj situace za účasti Zemana naznačil v říjnu loňského roku na svém blogu na Aktuálně.cz.

Poltický šachista Klaus

Kdo je Jiří Pehe
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Kdo je Jiří Pehe

  • Jiří Pehe působil v letech 1997-99 v pozici ředitele politického odboru tehdejšího prezidenta Václava Havla.
  • Stál také u zrodu hnutí Impuls 99.
  • Je považován spíše za kritika Klausova působení v čele státu.
  • Nyní je ředitelem New York University v Praze a přednáší na Fakultě sociálních věd UK.
  • Je také členem správní rady Open Society Found.

Přehledně:

A.cz: Vy jste jako jeden z prvních přišel s tím, že existuje varianta, že by prezident Václav Klaus pověřil Miloše Zemana sestavením vlády. Jak reálná tato varianta je?

Samozřejmě je reálná stejně jako všechny ostatní. Vycházím z toho, že pan prezident bude mít velký problém dát dohromady vládu politickou. Dokonce bych řekl, že při tom, jaké si stanovil podmínky, je to skoro nemožné. Pokud nedojde k nějaké dohodě Topolánka s Paroubkem proti Klausovi, tak to je skutečně velmi nepravděpodobné.

V takovém okamžiku se nabízí varianta prezidentské vlády, kterou by vytvořil dle svého uvážení, a která by v Poslanecké sněmovně nedostala důvěru a dovládla by až do voleb. V tu chvíli má prezident volnou ruku jmenovat kohokoliv.

A.cz: Proč by to měl být ale právě Miloš Zeman?

Nabízí se částečně proto, že takováto vláda v čele se Zemanem by mohla mít určitou podporu části ČSSD i ODS. Zeman má v ČSSD stále své zastánce. Ostatně - volba předsedy strany ukázala, že Paroubkovi daly hlasy pouze tři čtvrtiny delegátů. Předpokládám tedy, že jedna čtvrtina je spíše proti němu. Zároveň by byl viděn klausovskou částí ODS jako premiér, kterého by bylo možné podpořit.

Jmenování Zemana přes Paroubka a Topolánka by mohlo vést ke smíření části ODS a ČSSD, a kdyby to podpořili komunisté, tak by paradoxně mohl mít i většinovou podporu.

Politolog Jiří Pehe
Politolog Jiří Pehe | Foto: www.pehe.cz

A.cz: Není to trochu příliš sci-fi? Nebyla by to pro Václava Klause sebevražda umožnit de facto nástup levici, komunistům? Zeman je navíc úzce spjat se kontroverzním lobbystou Šloufem…

Nejsem si jist, že by to ve veřejném mínění bylo vnímáno jako nástup levice. Klaus by mohl v této situaci argumentovat tím, že je potřeba mít v čele České republiky zkušeného politika, který již byl premiérem. A tady se nabízí v tomto případě pouze Zeman nebo Tošovský - a ten nepřipadá v úvahu. Takže jediný, kdo byl pro Klause za ta léta přijatelný, byl Miloš Zeman. Zároveň by ho mohl vzít jako odborníka na vládnutí, než jako politickou volbu.

A.cz: Jaká je tedy podle vás pravděpodobnost, že Klasu skutečně osloví Zemana?

Asi 30-40 procent. Můj hlavní argument pro tuto variantu je, že Václav Klaus hraje promyšleně politickou šachovou hru již od svého znovuzvolení. Prvním krokem bylo vyřídit Topolánka, což se mu podařilo. V ODS se nyní v podstatě těžiště vychýlilo ve prospěch klausovců.

Jmenováním Zemana by docílil velmi podobného efektu v sociální demokracii. Pro něho je silná semknutá ČSSD velkým problémem v příštích 4 letech, protože pokud vyhraje sociální demokracie příští volby, tak mu Paroubek bude dělat všemožné problémy. V okamžiku, kdyby se stal Zeman předsedou vlády, tak by to rozvrátilo ČSSD a Václav Klaus by dokonale opanoval politickou šachovnici. Touto krizí se Klausovi rozvázaly ruce pro manévrování, protože může udělat cokoliv.

A.cz: Jak by podle vás mohl Klaus tento krok zdůvodnit?

V době krize potřebujeme v čele vlády ekonomického odborníka, zkušeného politika, silnou osobnost, nelze jmenovat politickou nicku. A Zeman všechna tato kritéria splňuje. Je to samozřejmě jakási politicko-analytická teorie, ale nelze ji vyloučit.

Forma nátlaku

A.cz: Z jakých informací vycházíte, když hovoříte o Zemanovi jako o variantě?

Před půl rokem po krajských volbách jsem napsal článek, který se jmenuje Paroubku, pozor, na tahu je Klaus. Vycházel jsem z dobře informovaných zdrojů z okolí Hradu. Tam jsem se bavil s několika lidmi, kteří tuto variantu zmínili, že ji nelze za určitých okolností vyloučit.

A.cz: V tuto chvíli tedy vycházíte ze stejných zdrojů?

Ano, ale od té doby to nemám potvrzeno. Beru to jako, že tato varianta byla ve hře a určitě se o ní v okolí prezidenta diskutovalo a to znamená, že tato možnost je stále ve hře.

Na jedné straně je tato představa skoro šílená, ale na druhou stranu má racionální jádro už ve své iracionalitě.

A.cz: Nemůže to být jen hra - záměrné vypouštění těchto informací s cílem přimět obě strany k vytvoření velké koalice?

Beru to zatím jako formu nátlaku na ty dvě strany a jako hru s nimi.

Ale otázka je, co je nyní hlavním zájmem Václava Klause. Pokud je jeho hlavním zájmem vyvést Českou republiku z krize a čelit světové krizi, pak by měl chtít za každou cenu donutit strany k vytvoření koalice pro pevnou vládu.

Pokud naopak hlavním cílem Klause je rozvrátit, nebo oslabit EU - jak se zdá, že se snaží - a zabránit přijetí Lisabonské smlouvy, tak samozřejmě není jeho zájmem vytvořit velkou koalici. Naopak jeho zájmem může být rozdělit politické pole a vytvořit situaci, kdy bude nejméně rok on tím hlavním politickým hráčem. K tomu by mu úřednická vláda pomohla, ať už v jejím čele bude stát kdokoliv. Zeman by měl přidanou hodnotu v tom, že by byl zdůvodnitelný jako zkušený politik a technokrat, za druhé by dokonal dílo zkázy v ČSSD.

A.cz: Je také možné, že informace o nástupu Zemana může být jen strašení protiklausovské skupinky…

Nikdo se nesnaží vytvářet spekulace a někoho znervózňovat. Já jen doufám, že Jiří Paroubek si dobře zvážil, co udělal, když vyvolal hlasování o nedůvěře. Protože: Jestliže tuto variantu nedohlídli, tak bych se tím dobře bavil, kdybych viděl jejich zděšení, pokud by Klaus opravdu Zemana pověřil.

Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády
Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády | Foto: Ondřej Besperát

A.cz: Zatím však o této variantě otevřeně hovoří pouze lidé z protiparoubkovského křídla ČSSD. Nemůže to být jejich jakási strategie?

Já osobně tuto teorii nezvedám proto, že bych chtěl někomu v sociální demokracii nebo někde jinde ublížit. Také neznám nikoho, v jehož zájmu by to mohlo být - kromě prezidenta Klause. Tato varianta by prospěla pouze Klausovi a Hradu, z čehož mě těžko někdo může podezírat, že bych to propagoval.

Ale musí se s tím počítat, uvažuji analyticky podobně jako Václav Klaus a Václav Klaus je vždy o krok nebo dva napřed před svými politickými protivníky.

A.cz: Ostatně Zeman společně se Šloufem sehrál svou roli již před prezidentskými volbami. Může to se současnými spekulacemi nějak souviset?

Ano, to je další dimenze. Totiž, že Šloufovi a tudíž Zemanovi Klaus vděčí za své znovuzvolení. Tudíž je tam vzájemná potřeba se odvděčit. Takže se tato možnost nedá vyloučit.

 

Právě se děje

Další zprávy