Pithart kvůli říjnovým volbám zvažuje ústavní stížnost

Kateřina Eliášová, Eva Benešová
8. 5. 2009 20:25
Senátorovi se nelíbí úprava zákona zkracující volební období sněmovny
Petr Pithart společně s ředitelem Národní knihovny Vl.Ježkem představil stranickým kolegům kopii Ďáblovy bible.
Petr Pithart společně s ředitelem Národní knihovny Vl.Ježkem představil stranickým kolegům kopii Ďáblovy bible. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Lidovecký senátor Petr Pithart zvažuje, že se kvůli zákonu o zkrácení volebního období sněmovny vedoucí k předčasným volbám obrátí na Ústavní soud.

Zákon hladce prochází sněmovnou a konce května se dostane do senátu.

Podle Pitharta je ale taková úprava ústavy zbytečná, protože česká ústava zná i jiné způsoby, jak dojít k předčasným volbám i bez jednorázových změn.

"Zkrácení volebního období pomocí ústavního zákona jde proti duchu ústavy. Ústavodárce nechtěl, aby měl kdokoliv možnost zkrátit volební období jenom proto, že to chce," uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Co by to mohlo znamenat pro nově jmenovanou vládu Jana Fischera? Že se předčasné volby vůbec nemusejí konat v dohodnutém termínu a tudíž je nový kabinet může teoreticky vládnout až do voleb řádných.

Foto: Ludvík Hradilek
Česko má vládu, která ho dovede k předčasným volbám

A.cz: Budete podávat stížnost k Ústavnímu soudu ve věci zkrácení volebního období ústavním zákonem?

Zkrácení volebního období pomocí ústavního zákona jde proti duchu ústavy. Ústavodárce nechtěl, aby měl kdokoliv možnost zkrátit volební období jenom proto, že to chce. Když si proberete všechny čtyři dosavadní ústavní možnosti, jak dojít k předčasným volbám, tak všechny předpokládají nějaký nezdar.  Teprve pak nastává situace, kdy je nutno volební období zkrátit. Ale ústavodárce nenabízí žádnou možnost jenom proto, že to tak někdo chce.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Není možné, aby si vláda či opozice po dohodě sami volili termín voleb. Kdyby to bylo možné, pak by si vždy mohli zvolit takový okamžik, který by pro ně byl výhodný a mohli tak vyhrávat jedny volby za druhými. Ústavodárce to takhle nechtěl. Pokud si mohu zvolit datum voleb, aby to pro mě bylo výhodné, tak ruším jeden ze základních kamenů ústavy, a to je volba na určitý čas. To tam není napsáno, ale každý to ví. V tomto smyslu jde nynější návrh změny ústavy proti tomu.

A.cz Napadnete tedy poslanci iniciovanou změnu ústavy?

Asi by to u Ústavního soudu mělo být napadeno, ale já jsem ještě nemluvil s nikým, kdo je ochoten něco takového podat. Já se budu opírat o smysl článku ústavy, který se toho týká. V ústavě žádná taková možnost, aby to bylo po vůli někoho, není. Jde mi hlavou, že bych se na soud obrátil. Jsem zvědav, jakým poměrem to projde v senátu, ačkoliv ani tím si nejsem jistý.

A.cz: Takže myslíte, že senát tento ústavní zákon zastaví?

Může to neprojít. Také proto, že ze senátní dílny už jeden návrh na doplnění oněch čtyř možností o pátou před třemi lety vyšel. Doufám, že přinejmenším autoři tohoto návrhu budou stát na svém. V senátu to bylo přijato velkou většinou a nevím, proč by měl senát zapřít tuto svou iniciativu, ačkoliv je stará několik let.

A.cz: Nepovažujete za problém, že by pak nová Fischerova úřednická vláda mohla zůstat až do řádných voleb?

Vládu neřeším. Pro mě je prioritní ústava. Vadilo by mi, kdyby nová „letní" vláda zůstala do řádných voleb, ale porušení ústavy by mi vadilo daleko víc.

 

Právě se děje

Další zprávy