Sněmovna kývla a přiblížila Čechy k předčasným volbám

Eva Benešová
28. 4. 2009 17:04
Změna Ústavy, která zkrátí volební období o osm měsíců, putuje do druhého čtení
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká republika je po dnešním jednání ve sněmovně opět o něco blíže předčasným volbám. Poslanci v prvním čtení projednali návrh na změnu Ústavy, která by toto volební období zkrátila o osm měsíců.

Volby by tak místo v červnu 2010 byly už na podzim. Nejzazší termín pro jejich vyhlášení je určen na 9. a 10. října.

Návrh na zkrácení volebního období předložila skupinka poslanců z ODS, ČSSD a Strany zelených. Proti se postavili lidovci a komunisté. Lidovcům vadí především to, že tento způsob zkrácení volebního období není určen Ústavou, a tudíž je podle nich neústavní. Pokusili se proto prosadit senátní verzi, podle které by mohl prezident rozpustit sněmovnu, pokud by bylo pro alespoň 101 poslanců.

Trvalé změny až po volbách

Ve sněmovně ovšem s návrhem neuspěli. Poslanci o něm odmítli jednat.

"My jsme chtěli, ale sociální demokraté to odmítají. Navrhovali jsme změnit volební zákon, snížit počet poslanců na 199 a vymyslet takové řešení, které by bylo aplikovatelné i v budoucnu, ale ČSSD toto všechno odmítla," argumentoval šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.  

Podle socialistů by ovšem snaha změnit volební zákon mohla znamenat vypětí, které není pro schvalování takové normy žádoucí.

Obě velké strany nicméně věří, že "mírný nesoulad s ústavou" nebude překážkou pro to, aby návrh prošel závěrečným čtením v poslanecké sněmovně a v senátu.

Tluchoř: Podpora bude

"Dnes bylo pro více než 150 poslanců, potřeba je 120. Já věřím, že to projde bez problémů. Za poslední týdny mi denně přišlo 30 SMS zpráv, kde mi všichni tvrdili, že návrh nemá šanci, a teď vidíme, kolik lidí bylo pro," tvrdí Tluchoř.

Návrh na zkrácení mandátu by měl projít druhým čtením ve zkráceném režimu a proto by o něm měli poslanci definitivně rozhodnout během dvou až tří týdnů. Poté se dostane ke slovu Senát, kde musí pro zákon zvednout ruku nejméně tři pětiny zákonodárců.

Předčasné volby jsou reakcí na svržení vlády Mirka Topolánka (ODS), která ztratila důvěru poslanců v březnu. Do října by měla Česko vést takzvaná úřednická vláda, kterou nyní sestavuje designovaný premiér Jan Fischer.

 

Právě se děje

Další zprávy