Lidovci předloží vlastní plán na předčasné volby

Eva Benešová
14. 4. 2009 13:30
Lidovci nesouhlasí se zkrácením volebního období, zkusí prosadit trvalou změnu ústavy
Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek
Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidovci odmítají zákon na zkrácení volebního období, který dnes přijala vláda. Místo něho se pokusí prosadit trvalou změnu ústavy.

Vládní rozhodnutí, které podpořili i dva lidovečtí ministři, kritizují především proto, že obchází ústavu.

"Právní stát musí dodržovat vlastní zákony. Nelze na chvíli ústavu odkopnout, prosadit si něco jiného a pak se jí zase držet," uvedl ministr Cyril Svoboda.

Jednorázové nebo trvalé řešení

Na nejbližší jednání sněmovny, které začíná 28. dubna, se tak pokusí prosadit senátní návrh na rozpuštění sněmovny. Spočívá v tom, že o vyhlášení předčasných voleb by rozhodovala sněmovna. Ke schválení takového usnesení by bylo potřeba alespoň 101 hlasů. Definitivní slovo by pak měl prezident.

Oproti tomu vládní návrh počítá s tím, že přijetím ústavního zákona by se toto volební období zkrátilo o 8 měsíců a volby by byly vyhlášeny do poloviny října. Jde o mimořádný prostředek, který byl použit už v roce 1998.

Odpůrci senátní verze tvrdí, že získat 101 hlasů ve sněmovně není tak obtížné a jednotliví politici by pak mohli zneužívat předčasných voleb ve svůj prospěch.

"Zákon mimo jiné říká, že konečné rozhodnutí by bylo na prezidentovi republiky. Ten by tedy buď předčasné volby vyhlásil, nebo požadavek odmítl s tím, že k tomu není důvod," odmítl námitky senátor Jaroslav Kubera (ODS).

O zvýšení počtu hlasů, který by byl k vyhlášení voleb nutný, lidovci zatím neuvažují. "Podmínky musí být takové, aby bylo možné splnit je i v době krize," uvedl předseda poslanců KDU-ČSL Pavel Severa.

Severa: Pro vládní návrh ruku nezvedneme

Lidovci také chtějí připravit pozměňovací návrhy k zákonu o zkrácení volebního období, který dnes přijala vláda. Jejich podstatou má být to, že se ustanovení o mimořádném zkrácení volebního období nahradí stanovením podmínek, které musí být splněny, aby předčasné volby mohly být.

"Budeme o tom jednat s ústavními právníky. Nejprve je ovšem nutné vyjednat podporu ostatních stran," podotkl Severa.

Pro vládní návrh, tak jak ho dnes kabinet v demisi odsouhlasil, poslanci KDU-ČSL podle Severy ruku nezvednou.

Vedení strany se nyní chystá svolat nejvyšší orgán KDU-ČSL, celostátní konferenci, která by měla poslance k hlasování o senátním návrhu a odmítnutí zákona o předčasných volbách zavázat.

 

Právě se děje

Další zprávy