Paroubek chce shodit vládu. Hlas mu ale nikdo neslibuje

Kateřina Eliášová
22. 12. 2008 18:45
Pokud Senát změní poplatky, bude hlasování o nedůvěře
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda socialistů Jiří Paroubek opět oznámil pokus svrhnout vládu, i když ani ve spojení s komunisty neovládá ve sněmovně dost hlasů na to, aby se mu to podařilo.

Paroubek a komunisté dají dohromady 97 poslanců, potřebují jich 101.

Pro svržení tedy musí získat ještě některé zákonodárce, kteří zpočátku patřili do řad koalice, ale už se se svými stranami rozešli. Nikdo z nich dnes na přímou otázku deníku Aktuálně.cz neřekl, že by Paroubkovi pomohl.

A u poslanců, kteří se podobně rozešli právě s ČSSD - u Miloše Melčáka, Evžena Snítilého a Petra Wolfa - se očekává, že vládu podrží.

Sám Jiří Paroubek tvrdí, že hlasy má. Na otázku - jaké - mlčí.

Tlustý a spol

Pokud má někdo Paroubkovi pomoci, připadají v úvahu rebelové z ODS: Vlastimil Tlustý nebo Juraj Raninec a Jan Schwippel, kteří už klub ODS opustili.

Kdo z nich zvedne ruku proti vlastní vládě?

Vlastimil Tlustý místo odpovědi popřeje hezké Vánoce, Juraj Raninec nechává svou odpověď na postoj prezidenta.

"Zajímat mě bude názor pana prezidenta, protože po případném pádu vlády je jeho role klíčová," sdělil Aktuálně.cz. V SMS zprávě také napsal, že tato vláda už delší dobu jeho důvěru nemá. Nelíbí se mu například, že v ní sedí Ivan Langer.

"Při případném hlasování o nedůvěře vládě se určitě nebudu řídit přáním pana Paroubka, ale zájmem této země. Klíčové je pro mě nepomáhat nástupu levice k moci," dodal.

Zelené riziko

Vedle této trojice může stát proti vládě také duo nespokojených poslankyň Strany zelených. Olga Zubová a Věra Jakubková také nedávno opustily klub své strany.

Také od nich nepřišla jednoznačná odpověď. "Myslím, že všichni poslanci by mohli opustit siláckou rétoriku a hledat cestu kompromisu a dohod," říká Olga Zubová.

Bič poplatků

Kongres ODS: Poslanečtí rebelové Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel (zleva doprava) jdou na kávu
Kongres ODS: Poslanečtí rebelové Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel (zleva doprava) jdou na kávu | Foto: Ondřej Besperát

Jiří Paroubek si jako důvod pro další vypovězení důvěry vybral poplatky ve zdravotnictví. Hlasovat se prý bude, pokud senát, kde má ODS jednoznačnou převahu, nepotvrdí jejich zrušení.

To odhlasovala minulý pátek sněmovna, přičemž ani sami sociální demokraté jej nenavrhovali. Ještě před hlasováním uvedli na tiskové konferenci, kde seděl i Jiří Paroubek, že se postaví za úpravu poplatků, jak ji navrhovali například lidovečtí zákonodárci.

Jeden z koaličních rebelů Jan Schwippel dnes označil Paroubkovy důvody k vyslovení nedůvěry vládě nesmyslné.

"Snad koaliční politici pochopí, že lepší je domluvit se s vlastními lidmi, kteří si nepřejí nic jiného, než plnění volebního programu," myslí si středočeský poslanec.

Klas pro vládu

V pátek, kdy bylo odhlasováno zrušení poplatků, chyběli ODS také Jan Klas a Libor Ježek. Nepřítomnost omluvili náhlou nemocí.

Klas dnes řekl, že vláda může s jeho hlasem počítat. "Pokud bude schopna i nadále prosazovat další reformní kroky, ke kterým se zavázala ve svém programovém prohlášení," uvedl.

Jiří Paroubek se pokusil od voleb 2006 vyslovit nedůvěru vládě už čtyřikrát. Nikdy neuspěl.

 

Právě se děje

Další zprávy