ČSSD oslavuje. Zcela zrušila zdravotní poplatky

Martina Macková
19. 12. 2008 21:22
Koalice spoléhá, že Senát zas návrh vrátí
ČSSD si tleská, ve sněmovně zrušila poplatky.
ČSSD si tleská, ve sněmovně zrušila poplatky. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci ČSSD prosadili svou a přehlasovali slabou vládní koalici. Sněmovna schválila kompletní zrušení poplatků ve zdravotnictví.

"Chtěl bych poděkovat poslancům, že vyslyšeli hlas lidu," glosoval rozhodnutí stínový ministr zdravotnictví a hejtman David Rath.

ČSSD si po hlasování zatleskala, další řečníci hovořili o konci "julínkovin". Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, jehož zásadní součást reforem minimálně ve sněmovně padla, odmítá hovořit o rezignaci.

"Neznamená to žádné zrušení poplatků. Připravíme verzi do Senátu, která bude pro koalici přijatelná," řekl premiér Mirek Topolánek.

"Otvírá to další prostor pro to, abychom dojednali koaliční návrh," míní Tomáš Julínek. Podle něj je to lepší varianta, než kdyby dnes prošly různé verze, které se snažili prosadit jednotliví poslanci. "Věřím, že bude vůle se dohodnout," dodal.

Poslanci zmizeli

Fakta

Jak se platí poplatky a za co:

  • - třicet korun za návštěvu praktického, dětského, zubního lékaře, gynekologa, ambulantního specialisty, klinického psychologa a logopeda
  • - třicet korun za položku na receptu (bez ohledu na počet balení)
  • - šedesát korun za den strávený v nemocnici, platí také doprovod
  • - šedesát korun za den strávený v lázních, léčebně, ústavu a ozdravovně
  • - devadesát korun za návštěvu pohotovosti
  • - poplatky platí i děti, důchodci a chronicky nemocní

Kdo neplatí:

  • - od 1. 8. 2008 novorozenci v porodnici a dárci orgánů
  • - lidé v hmotné nouzi
  • - děti v dětských domovech
  • - lidé, kteří mají infekční onemocnění a jejich léčba je povinná
  • - ochranná léčba nařízená soudem
  • - neplatí se za preventivní prohlídky a u dětí například za očkování
  • - těžce nemocné děti
  • - poplatky se nevybírají u odběru krve nebo za rentgen
  • - hemodialýza

Návrh ČSSD, která s tímto slibem vyhrála volby, prošel i díky koaličním politikům, kteří nejsou ochotni tomu zabránit.

Koalici ve chvíli, kdy se ve sněmovně začal bod o zrušení plateb projednávat, zmizelo pět poslanců. Odešli rebelující zákonodárci ODS Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel, Juraj Raninec. "Celá ODS by měla vědět, že hlasovali pro zrušení poplatků. Znamená to, že v dalším roce bude chybět deset miliard korun v rozpočtu," komentoval Topolánek.

Koalice hlasování o poplatcích prohrála i proto, že Jan Klas a také liberecký poslanec Libor Ježek museli akutně do nemocnice. Opozice je totiž při tomto hlasování nevypárovala. "Končí tímto slušná praxe ve sněmovně," řekl Topolánek.

Raninec ani Schwippel nezvedají své mobilní telefony.

Hlasování se zdrželi i zelení poslanci Přemysl Rabas, Věra Jakubková a Olga Zubová. A také lidovecký poslanec Ludvík Hovorka.

To způsobilo krizi v KDU-ČSL. Šéf lidoveckého klubu Pavel Severa vyzval Hovorku, ať neprodleně složí mandát. Jinak celá strana odejde z vlády, protože už kvůli němu není s to dostát koaličnímu slibu. (Co se děje u lidovců - čtěte ve zvláštní zprávě zde.)

"Zrušení projde, ale návrh se vrátí zpět. Zablokujeme ho v senátu," řekl už před hlasováním Aktuálně.cz poslanec Petr Bratský (ODS). Tento plán potvrdil při proslovu i předseda klubu ODS Petr Tluchoř.

Topolánek by měl odstoupit

Hejtman a poslanec David Rath, který navrhl zrušení poplatků míní, že premiér Mirek Topolánek nedisponuje většinou v koalici. "Normální premiér by za této situace odstoupil," řekl.

"Nevím, co za tím je, že poslanci koalice nehlasují, jak by měli. Ale skutečnost je taková, že koalice nemá většinu ve sněmovně," uvedl.

Tomáš Julínek přihlíží, jak sněmovna ruší poplatky ve zdravotnictví
Tomáš Julínek přihlíží, jak sněmovna ruší poplatky ve zdravotnictví | Foto: Ludvík Hradilek

Poslanec Boris Šťastný (ODS) míní, že premiér by měl radikálně řešit situaci v koalici a v ODS. "Dnešní den je černým dnem pro celou vládu a vládní koalici. Bude to mít zásadní dopad, grémium ODS se musí sejít a najít řešení," míní.

"V každé z vládních stran chybí poslanci. Bez zásadní změny už neprohlasujeme žádný zákon, to může mít fatální důsledky pro celou zemi. Už na kongresu ODS jsme říkali, že nemáme většinu a předseda vlády by měl hledat nový model vládnutí. Všem musí být jasné, že takto to dál nepůjde," dodal.

Koalice se neshoduje

Koalice nebyla schopna se v posledních dnech dohodnout na kompromisním návrhu, který by podpořili všichni poslanci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Hlasovat se tedy má kromě opozičních návrhů také o hned několika různých koaličních návrzích.

Výsledková tabule: Poslanci zrušili poplatky
Výsledková tabule: Poslanci zrušili poplatky | Foto: Ludvík Hradilek

Svoji představu o kompromisu kolem poplatků má ministr Tomáš Julínek (ODS), jinou poslanec Boris Šťastný (ODS) a zcela jinou Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). Svoje představy chce odhlasovat i poslankyně Olga Zubová (SZ).

Zatímco politici ODS ustoupili a chtějí osvobodit od poplatků děti do 15, případně 19 let, lidovecký politik požaduje, aby u lékařů neplatili i důchodci. Na tom, zda mají důchodci platit nebo ne, se dosud není schopna koalice dohodnout.

Pokud by návrhy socialistů prošly, senát se jim bude zabývat až po novém roce.

 

Právě se děje

Další zprávy