Topolánek povládne Česku dál. Opozice neuspěla

Martina Macková
5. 12. 2007 22:35
Opozici chyběly k vyslovení nedůvěry vládě čtyři hlasy
Předseda KSČM Vojtěch Filip a šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek se radí.
Předseda KSČM Vojtěch Filip a šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek se radí. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociálním demokratům se nepodařilo vyslovit vládě Mirka Topolánka nedůvěru. Chyběly jim čtyři hlasy.

Hlasování nakonec dopadlo 97 ku 101 ve prospěch vlády.

ČSSD neměla šanci uspět - letos už podruhé. I když bylo rozdělení sněmovny původně sto na sto, nyní má vláda oporu ve dvou bývalých členech ČSSD. Miloš Melčák i Michal Pohanka byli proti vyslovení nedůvěry.

Opozici navíc chyběl nemocný poslanec Petr Wolf (ČSSD).

Ani rebelující koaliční politici vládu tentokrát nepoložili. "Beru to jako legální formální pokus. Ale není lepší alternativa jako tato vláda. Bude to přehlídka ztraceného času," řekl už včera premiér Mirek Topolánek.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek včera uvedl, že by bylo dobré se nahlas zeptat: Věříte této vládě? A to ve chvíli, kdy se Čunek do ní vrátí.

Jednání ve sněmovně se proměnilo v mnohahodinovou slovní přestřelku. Sněmovna nakonec v úterý schůzi přerušila a dnes v poledne diskusi o nedůvěře opět odstartovala. Hlasovalo se hodinu po poledni po jménech.

Paroubek s Topolánkem si opět vyměňovali plamenná slova -.čtěte ZDE

Vláda je v rozkladu

Sociální demokraté svůj plán položit vládu oznámili už na konci října. Jako důvod uvedli, že vláda je v krizi, kterou navíc prohloubila aféra okolo odcházejícího ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek už tehdy řekl, že jeho strana jedná o svržení vlády i s poslanci koalice. ČSSD tak opakuje svůj pokus z června, kdy se pokusili vyslovit nedůvěru vládě rovněž kvůli kauze Jiřího Čunka.

A paradoxně právě v den, kdy lidovci a Čunek rozhodli, že se předseda strany vrátí zpět do Topolánkovy vlády.

Melčák, Pohanka: znovu ano

Dva bývalí poslanci opoziční ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka znovu pomohou vládě zůstat u kormidla.

Melčák Aktuálně.cz potvrdil, že bude hlasovat proti návrhu poslanců ČSSD a KSČM. Oba nezařazení poslanci postupují při hlasováních ve shodě. Dá se tedy předpokládat, že Pohanka také zvedne ruku a vládu podpoří.

Vládní koalice si vyslechla kritiku opozice.
Vládní koalice si vyslechla kritiku opozice. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Položit nyní vládu by znamenalo oslabit českou korunu. A to já vážně nechci," řekl Melčák.

Lidovec má výhrady

Poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), který ukázal rebelii kvůli poplatkům ve zdravotnictví v případě schválení ekonomické vládní reformy, tentokrát vládu nepotopí.

"Já tady nejsem, abych podporoval opozici. Pokud mám výhrady, řeknu je nahlas," řekl Aktuálně.cz poslanec.

Vládu tedy podrží a jeho hlas má i rozpočet, i když má stejně jako další pocit, že na platy učitelů by měla trojkoaliční vláda poslat více peněz.

Po minulém hlasování o nedůvěře se vytvořila v ODS frakce kolem Vlastimila Tlustého. Ten ale už dříve popřel, že by socialistům mohl pomoci.

I zelení budou pro

"Existuje jasné usnesení poslanců, kteří odhlasovali už minulý týden jednomyslně, že vládu  podpoří," řekla mluvčí strany zelených Eva Rolečková. Podle ní usnesení nesouvisí s nespokojeností dvou poslankyň s návrhem státního rozpočtu.

Věcná argumentace však brzy sklouzla do roviny osobního napadání. Například po té, co byl poslanci Urbanovi vypnut mikrofon, když překročil dvouminutový interval pro technickou poznámku.
Věcná argumentace však brzy sklouzla do roviny osobního napadání. Například po té, co byl poslanci Urbanovi vypnut mikrofon, když překročil dvouminutový interval pro technickou poznámku. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Absolutně ne," dodala. Riziko případné nepodpory bylo u dvou političek. Olga Zubová, která byla kandidátkou republikové rady zelených na post ministryně školství, uvedla, že pokud se rozpočet neupraví v kapitole, která má navýšit platy učitelů, nemohla by pro něj hlasovat.

Poslanec Miloš Melčák, který k tomu měl také výhrady, nakonec navrhl přidat miliardu. Koalice bude muset nový výdaj schválit, jinak by rozpočet neprošel.

Věra Jakubková, další zelená politička, zase nesouhlasí s přípravou staveb silnic, které nejsou zcela projednané s ekology a není doložena jejich účelnost. Kvůli tomu nezvedne ruku pro vládní rozpočet.

 

Právě se děje

Další zprávy