Vláda přežila hlasování o nedůvěře, Paroubek pohořel

Jakub Antoš, red dom
20. 6. 2007 12:03
Schůzi, kde mohla padnout vláda,jsme sledovali živě

Praha - Jiří Paroubek neuspěl při pokusu napodobit svého předchůdce Miloše Zemana: být šéfem sociální demokracie a zároveň úspěšným prognostikem.

Ve sněmovně neprošel jeho návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Paroubek přitom před čtyřmi dny předpověděl, že Topolánkův tým padne do tří měsíců. Dnes se tedy poprvé mohlo ukázat, jak reálné je jeho politické proroctví.

Vládu podrželi nejen koaliční poslanci, ale také dva bývalí členové ČSSD, poslanci Pohanka a Melčák, díky kterým už dříve vláda vůbec mohla začít vládnout.

Mirek Topolánek však nemá vyhráno - okamžitě po hlasování o vládě svolal Vlastimil Tlustý, největší kritik reformy z řad ODS, tiskovou konferenci, na které oznámí vznik frakce uvnitř ODS.

Čunek i další vady

Sociální demokraté si vynutili hlasování o nedůvěře vládě především kvůli kauze Čunek. A už jejich první vystoupení ukázala, že se pečlivě připravili. Jeden za druhým vystupovali a vypočítávali, co se jim nelíbí na vládě.

Paroubek kabinet označil za vládu zrady, tmářství a vulgarity. Slíbil také, že až se ČSSD vrátí do vlády, zruší některé zákony, s nimiž přichází současná vláda - například ty, které zavádí placení u lékaře.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka zase oznámkoval Mirka Topolánka: je prý nejslabším premiérem od roku 1918.

Aktuálně.cz sledovalo pokus svrhnout Topolánkovu vládu v přímém přenosu.

On line ze sněmovny:

12:04

Ze 198 přítomných poslanců a poslankyň, bylo 97 pro vyslovení nedůvěry a 101 proti.

12:01

Vláda nepadla. Nedůvěru jí opozice nevyslovila. Nyní se čeká na oficiální oznámení výsledků hlasování.

11:35

Poslanci hlasují. Miloš Melčák i Michal Pohanka hlasovali proti návrhu na vyslovení nedůvěry. Z lavic koaličních stran se po jejich hlasování ozval potlesk.

11:27

Hlasovat poslanci začnou v 11:32.

11:23

Hlasování zatím nebude, přihlásil se ještě šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. "Podle mého soudu nemá vláda už teď důvěru občanů. Myslím, že po reformách ještě poklesne." "Všichni poslanci KSČM budou dnes hlasovat pro nedůvěru vládě," prohlásil Kováčik.

11:13

Zatím posledním přihlášeným do rozpravy před hlasováním je předseda poslanců ČSSD Michal Hašek. Vyjmenoval nedostatky, z nichž každý by mohl podle jeho slov stačit na vyslovení nedůvěry vládě. "Vadí nám, že vláda ignoruje většinový názor společnosti o radarové základně USA v ČR. Vadí nám, že vláda není schopna zaujmout jednotný postoj k EU. Vadí nám podivné lanaření přeběhlíků," říká Hašek. Hlavním důvodem, proč je ČSSD připravena vyjádřit vládě nedůvěru, je ale kauza Čunek. "Jsme zde proto, že místopředseda je obviněn z korupce. Jsme zde proto, že Jiří Čunek odmítá vzít tuto situaci na vědomí."

10:55

Slovo dostal bývalý šéf komunistů Miroslav Grebeníček. Výhrady má především k vládní reformě financí. "Pod krycím názvem reforem, vláda nabízí ještě větší přerozdělování ve prospěch stovky tisíc nejbohatších." Kritice podrobil také privatizace a vysoké ceny elektřiny od elektrárenského giganta ČEZu.

10:48

Prezident Václav Klaus dnes během návštěvy Prahy 7 řekl, že by případný pád vlády narušil stabilitu země. "Pokud by se stalo něco negativního, a pokud by to vedlo k pádu vlády, tak samozřejmě stabilitu země by to velmi velmi narušilo. A jako prezident republiky samozřejmě nemohu eventuálně takovouto věc vítat nebo se z ní těšit," uvedl prezident.

10:30

Dalším z řady sociálnědemokratických řečníků je Jan Hamáček. Ten apeloval na zelené, aby se zachovali podle svých zásad a postavili se Čunkově setrvání ve vládě. Zeleným předal také dárek. Zelené tričko, na kterém je nápis "I já jsem Čunkův hlas". To má být narážka na trička s nápisem "Ani já nejsem Paroubkův hlas", která si zelení oblékli před rokem, aby tak demonstrovali, že ani jeden z nich nebude hlasovat s ČSSD proti koalici. "Chtěl jsem jim připomenou, že nesou odpovědnost za přítomnost Jířího Čunka ve vládě a měli by konat," řekl Aktuálně.cz Hamáček.

10:19

Občanskodemokratický rebel Vlastimil Tlustý svolal tiskovou konferenci ke vzniku parlamentní platformy za naplnění programu ODS. Začíná 15 minut po skončení dnešní mimořádné schůze.

10:07

Bohuslav Sobotka prohlásil, že Mirek Topolánek je nejslabší předseda vlády od roku 1918. Vypočítává jeho chyby, jak je sám vidí. "Nemá morální autoritu, nedokáže se rozhodovat tak, aby nás všechny nedostával do naprosto tristních situací." 

10:01

David Rath si přinesl k řečnickému pultíku českou vlajku a vlajku Evropské unie.

9:48

Šéf komunistů Vojtěch Filip kritizuje systém, v němž je k vyslovení nedůvěry vládě potřeba pouhá většina (tedy nejméně 101 hlasů) ze všech poslanců, zatímco pro získání důvěry stačí tentýž podíl z přítomných.

9:38

Za řečnickým pultem se střídají vysocí představitelé ČSSD a kritizují jednotlivé ministry a vládu jako celek. Na paškál si berou údajnou neschopnost koaličních ministrů pohybovat se v unijních strukturách nebo reformu veřejných financí. "Sečteno podtrženo, tato vláda nezvládá svojí roli, neumí to," bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Z vystoupení prvních sociálně demokratických řečníků je zřejmé, jak bude dnešní jednání vypadat. Už dříve sociální demokraté oznámili, že chtějí využít debatu před hlasováním o nedůvěře vládě k tomu, aby upozornili na údajné nedostatky vládní politiky.

 Vláda versus ČSSD (blogy politiků na Aktuálně.cz)

Foto: Aktuálně.cz

Topolánek

Foto: Aktuálně.cz

Vondra

Foto: Aktuálně.cz

Bursík

Foto: Aktuálně.cz

Langer

Foto: Aktuálně.cz

Rath

Foto: Aktuálně.cz

Sobotka

Foto: Aktuálně.cz

Havel

Foto: Aktuálně.cz

Zaorálek

9:18

Stále řeční předseda nejsilnější opoziční strany Paroubek "Zásah nejvyšší státní zástupkyně přišel v poslední chvíli. Protože nebýt zásahu, mohla být vláda v tuto chvíli už v troskách," myslí si Paroubek. Následuje kritika vládních reforem. Česko podle Paroubka čeká zdražování potravin a energií. "Dalším experimentem z vládní dílny jsou poplatky u lékaře, které zasáhnou sociálně nejslabší," hřímá bývalý ministerský předseda a upozorňuje, že jakmile se sociální demokracie dostane do vlády, poplatky zruší. Je to vláda plná skandálů, vulgarity a tmářství, prohlásil šéf ČSSD.

9:07

Šéf ČSSD Jiří Paroubek začíná jako první řečník. "Poslední kapkou podat návrh na vyslovení nedůvěry vládě bylo to, co se děje v kauze Čunek." "Nám jde především o to, upozornit na nepřijatelné praktiky koaliční vlády," vysvětluje předseda ČSSD Jiří Paroubek důvody, které sociální demokraty vedly ke svolání mimořádné schůze.

9:01

Předseda sněmovny Miloslav Vlček zahájil schůzi. V sále je zatím 165 poslanců z dvou set. Vlček čte seznam omluvených. Schůze bude mít jediný bod: vyslovení nedůvěry vládě, konstatuje Vlček. "Posaďte se, kolegové, ať můžeme začít," prosí Vlček poté, co chce začít mluvit Jiří Paroubek.

8.45

Ve sněmovně je zatím klid, poslanci se teprve scházejí do jednacího sálu. Čeká se, že v průběhu dopolední (a možná i odpolední) debaty budou vystupovat hlavně opoziční politici. ČSSD si jako terč určila Jiřího Čunka, americký radar na Brdech a reformu veřejných financí.

8.30

Vlastimil Tlustý (ODS), jeden z největších kritiků vládní reformy veřejných financí, dnes oznámí vznik frakce uvnitř ODS. Už dopředu ale dal najevo, že to na dnešní jednání o nedůvěře vládě nebude mít žádný vliv. On i jeho stoupenci hodlají hlasovat pro Topolánkův tým.

 

Právě se děje

Další zprávy