Dohoda o toleranci vlády míří ke krachu kvůli poplatkům

Kateřina Eliášová
20. 12. 2008 18:00
Nenechám se Paroubkem vydírat, prohlásil Topolánek
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Několikatýdenní vyjednávání koalice s opoziční ČSSD o toleranci vlády během českého předsednictví míří ke krachu.

Poté, co opozice v pátek večer ve sněmovně triumfovala s úplným zrušením poplatků ve zdravotnictví a se zamítnutím prodloužení zahraničních misí českých vojáků, je podle předsedy ODS a premiéra Mirka Topolánka dohoda téměř nemožná.

"Jakékoli jednání s Jiřím Paroubkem je nesmyslné, my se nenecháme vydírat, a už vůbec ne kvůli misím v zahraničí," prohlásil v sobotu odpoledne Topolánek.

Topolánek týdny vyjednává s šéfem nejsilnější opoziční strany o toleranci během českého předsednictví.

Po Paroubkovi chce vláda klid na práci a také to, aby opozice párovala při hlasování ve sněmovně a Senátu ministry české vlády, kteří budou řídit "bruselská" jednání.

"Já s ním (Jiřím Paroubkem - pozn. red.) další dohodu která bude podmíněna nějakými vyděračskými požadavky uzavírat nebudu," prohlásil razantně Topolánek.

ČSSD: Budeme hodní, pokud budou volby

Sociální demokracie podmínila dohodu souhlasem s předčasnými volbami, s čímž koaliční lídři nesouhlasí.

"Předpokladem dohody je, že všechny strany nějakým způsobem ustoupí a dohodnou se. Mně to tak nepřišlo po jednání s panem Paroubkem, že by o tu dohodu stáli. Možná přijde nějaká jiná dohoda nebo žádná," řekl dnes Aktuálně.cz šéf lidovců Jiří Čunek.

Koalice se včera pokoušela dojednat s ČSSD také podporu pro prodloužení zahraničních misí tak, aby se čeští vojáci neocitli v misích od prvního ledna bez mandátu. Paroubek ale podmiňoval souhlas socialistů za ústupky v poplatcích.

Jednání ale zkrachovala a koalice utržila místo kompromisu dvě těžké porážky.

Boj o poplatky neskončil

Ačkoliv se včera podařilo socialistům a komunistům poplatky úplně zrušit, koalice spoléhá ještě na Senát, který může jejich úspěch zvrátit.

"My v Senátu učiníme takovou koaliční dohodu, aby se poplatky vrátily do Poslanecké sněmovny v takové podobě, ve které je koalice jednoznačně prohlasuje. Jiří Paroubek těch 101 hlasů pro potvrzení toho jejich včerejšího návrhu prostě mít nesmí," prohlásil Topolánek.

 

Jiří Čunek potvrdil, že se koalice o takový návrh pokusí, byť její vlastní poslanci de facto pomohli opozici k vítězství.

Pět poslanců za ODS zmizelo během hlasování ze sálu, s poplatky mají problém dvě zběhlé zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková, ústupky požadují i dva lidovci Jiří Carbol a zejména Ludvík Hovorka.

Čunek věří, že největšího odpůrce Julínkových poplatků se nakonec podaří ještě přesvědčit.

"V otázce poplatků ustoupil v některých věcech, které považoval za možné," řekl Čunek na adresu Ludvíka Hovorky.

Jak bude chtít přesvědčit ODS své neposlušné poslance, také není jasné. "Není to sdělení, které bychom chtěli sdělovat prostřednictvím médií," uvedl Topolánek.

Jak bude takový koaliční návrh o poplatcích vypadat, bude jisté spíše až po Vánocích respektive až v novém roce.

 

Právě se děje

Další zprávy