Paroubkův pokus položit vládu nevyšel,kabinet má důvěru

Jakub Antoš
22. 10. 2008 17:50
Sledovali jsme hlasování o nedůvěře vládě online
Exministr zdravotnictví David Rath skončil po 37 minutách. "Vláda Mirka Topolánka škodí naší republice, vláda Mirka Topolánka škodí drtivé většině našich občanů, vláda Mirka Topolánka je ostudou naší země, vláda Mirka Topolánka je tady přes čas a měla by odejít."
Exministr zdravotnictví David Rath skončil po 37 minutách. "Vláda Mirka Topolánka škodí naší republice, vláda Mirka Topolánka škodí drtivé většině našich občanů, vláda Mirka Topolánka je ostudou naší země, vláda Mirka Topolánka je tady přes čas a měla by odejít." | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

* Hlasovat o důvěře se začalo po 6 hodinách debaty * Opozice schůzi na čas přerušila kvůli rozpočtu * Paroubkovy plány na svržení vlády hatí absence některých rebelů * Topolánek: Ve sněmovně funguje koalice Paroubek - Filip - Tlustý

Praha - Čtvrtý pokus opozice položit trojbarevný kabinet ODS, KDU-ČSL a SZ Jiřímu Paroubkovi nevyšel.

Sociální demokraté spolu s komunisty nedokázali získat potřebných 101 hlasů nutných k vyslovení nedůvěry v kabinet Mirka Topolánka.

Levici nepomohly ani zelené rebelky, které opustily před hlasováním jednací sál, ani rebelové v ODS (Tlustý-Schwippel-Raninec), kteří se zdrželi hlasování. Pro vládu pak zvedli ruku přeběhlíci Petr Wolf a Miloš Melčák, další - Evžen Snítilý a Michal Pohanka - se ve středu do sněmovny vůbec nedostavili.

Samotnému hlasování předcházela šestihodinová rozprava. Politici se za jednacím pultem střídali jak na běžícím pásu, chvílemi připomínalo jednání rétorické cvičení.

Hlavní municí byly poplatky u lékaře a "naslouchání lidem".

Jednání se už ráno zaseklo na návrhu státního rozpočtu pro rok 2009. Ten včera sněmovna v prvním čtení zamítla, přičemž neschválila ani příjmy a výdaje, čímž vytvořila patovou situaci.

Zatímco ministr financí Miroslav Kalousek tvrdil, že se zákon o státním rozpočtu řídí jinými pravidly, a tudíž automaticky postupuje do druhého čtení, opozice měla opačný názor.

Schůzi proto na čas přerušila, protože chtěla návrh zákona vrátit vládě. Nakonec ale neuspěla. Po rozepřích se hlasovalo podruhé a zákon tentokrát prošel do druhého čtení.

17:51 - Petr Tluchoř, šéf poslanců ODS, požádal o jednání klubu. Schůze se přerušuje, pokračovat se bude ve čtvrtek.

17:50 - Za řečnický pult si znovu stoupl David Rath (ČSSD). Má za to, že vláda nemá důvěru, protože ve sněmovně nezískala 101 hlasů, tedy většinu.

17:48 - Premiér Mirek Topolánek poděkoval poslancům a zopakoval, jak je pro Česko nadcházející období klíčové: bude totiž předsedat Evropské unii. "Nabízím opozici spolupráci na předsednictví EU," řekl ministerský předseda.

17:45 - Oficiálně je to potvrzené: vláda má důvěru. Vládu podrželo 97 poslanců, pro její odvolání bylo 96.

17:38 - Je dohlasováno, nyní se hlasy sečtou. Z propočtů Aktuálně.cz vyplývá, že vláda nepadla. Oficiální výsledky budou vyhlášeny za několik minut. Hlasování rovněž ještě může být zpochybněno.

17:36 - Petr Wolf, bývalý poslanec ČSSD, je také proti návrhu, tj. podpořil vládu. A to navzdory výhrůžkám, o nichž jako první informoval online deník Aktuálně.cz - čtěte zde.

17:35 - A i poslední (nebo první?) z rebelů v ODS Vlastimil Tlustý se zdržel hlasování.

17:33 - Další z rebelů v ODS, Jan Schwippel, se rovněž zdržel hlasování.

17:32 - Juraj Raninec, rebelující poslanec ODS, se zdržel hlasování.

17:32 - Michal Pohanka, další z bývalých členů ČSSD, se jednání neúčastní. I neúčast ovšem nahrává vládním stranám.

17:30 - "Přeběhlík" Miloš Melčák, původně z ČSSD, hlasuje pro přežití vlády.

17:26 - Zelené rebelky Jakubková a Zubová opustily jednací sál, hlasování se neúčastní.

17:25 - Vojtěch Filip jméno po jménu vyvolává poslance, kteří slovně říkají, zda jsou pro návrh, aby vláda padla, nebo proti.

17:20 - Skončila rozprava. Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip z KSČM oznamuje, že se začne hlasovat o nedůvěře ve vládu.

17:15 - "Stydím se za našeho neslušného, občas i vulgárního premiéra. Říká se, že každá země má takovou vládu, jakou si zaslouží. Já jsem přesvědčený, že každé pravidlo má svou výjimku. Jsem přesvědčen, že naše země si takovou vládu nezaslouží," řekl předseda poslaneckého klubu Michal Hašek.

16:51 - Předseda vlády Mirek Topolánek reagoval na výzvu Davida Ratha, aby po prohraných krajských volbách odstoupil ze své funkce. "Kdyby měl můj soupeř Jiří Paroubek odstupovat po každých  prohraných volbách, tak by ještě čtyři funkce dlužil," pobavil premiér jednací sál.

16:39 - Do třetice se dnes za řečnický pult postavil opoziční enfant terrible David Rath. A napotřetí načal své oblíbené téma - poplatky u lékaře. "Já jsem lékař a nikdy jsem nechtěl žít v zemi, kde mi lidé říkají, že nebyli u svého doktora, že si nevyzvedli léky, protože mají prázdnou peněženku," tvrdí Rath a vyzýval politiky ODS, ať "vyrazí mezi lidi".

16:21 - Dvě rebelující poslankyně Strany zelených - Olga Zubová a Věra Jakubková - nebudou aktivně hlasovat proti vládě. "Já se nehodlám angažovat v této opoziční aktivitě, proto dnes aktivně nepodpořím hlasování opozice," ujistila Zubová.

I Věra Jakubková se hlasování zdrží. Chce dát vládě ještě jednu šanci, aby obhájila své kroky a přesvědčila, že si zaslouží důvěru občanů.

16:08 - Slova se ujal doyen Poslanecké sněmovny Zdeněk Jičínský (ČSSD). Pustil se do všech oblastí vládní agendy. Nezapomněl ani na účast prezidenta Václava Klause na předvolebním mítinku ODS na Staroměstském náměstí v Praze. "Nepamatuji hlavu státu, která by něco podobného udělala," řekl Jičínský.

15:56 - "Je čas, aby tato vláda skončila. Je to ve vašich rukou. Ukončeme už tuto vládu, ukončeme už tuto agónii, kterou tato vláda prožívá," hřímal na závěr své řeči Škromach.

15:51 - Sociální demokraté se snaží působit lidově. Dnes často zmiňují, že chodí mezi lidi. "Kandiduji ve druhém kole senátních voleb, takže v poslední době svůj volný čas trávím mezi lidmi," chlubil se Karel Korytář, který si na volební lístek do kolonky povolání napsal elektroinženýr namísto poslanec. Stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) zase svůj projev zahájil vyprávěním o tom, s čím se mu svěřují "obyčejní lidé". 

15:33 - "Po této vládě nezůstane nic, všechny chybné reformy zrušíme. A bude to jen dobře," slibuje stínový ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vyzval premiéra Mirka Topolánka, aby respektoval vůli občanů vyjádřenou volbami a rezignoval.

15:16 - Rozprava nekončí, slova se opět ujali komunisté - Miroslav Grebeníček a Stanislav Grospič.

15:01 - S kritikou reformy policie, jak ji znovu představil ministr Langer, vystoupil sociální demokrat David Rath. "Kdyby se stal šéfem policie šéf mafie, nemohl by postupovat jinak. Z tohoto se bude policie vzpamatovávat ještě mnoho a mnoho let," domnívá se Rath.

14:51 - Pavla Severu vystřídal ministr vnitra Ivan Langer. Obhajuje vládní bezpečnostní politiku. V projevu se věnuje odchodům policistů, jejich aktuálnímu počtu a také jejich platům.

14:45 - Dalším v rozpravě je předseda lidoveckých poslanců Pavel Severa. Vystoupil se společným stanoviskem KDU-ČSL. "Jsem přesvědčený, že tato vláda má před sebou celou řadu úkolů. Všech 13 poslanců podpoří tuto vládu," ujistil Severa.

14:33 - Začala odpolední část schůze. Poslance čeká rozprava. Zatím se do ní přihlásilo 11 zákonodárců.

13:09 - Posledním vystupujícím před polední pauzou byl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. "Přeji všem dobrou chuť, protože tato diskuse se už nevede z racionality, ale z hladu," řekl Kováčik.

Přestávka na oběd končí ve 14:30, poté bude pokračovat rozprava.

12:49 - Do debaty o finanční krizi se nechal vtáhnout i vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

K hlasování o nedůvěře pak řekl, že kabinet by měl v práci pokračovat. "Jedinou cestou pro vládu je, aby vysvětlovala své kroky," myslí si Čunek. "Věřím, že tato vláda je schopna jít dál za dalšími reformami a provést zemi předsednictvím EU," doplnil.

12:42 - Rozprava před hlasováním o nedůvěře vládě Mirka Topolánka se protahuje. V projevech se střídají poslanci KSČM. I když je téma jednání sněmovny pouze jedno - nedůvěra vládě - komunisté se pouštějí do dlouhých rozvah nad světovou ekonomickou krizí.

12:25 - U řečnického pultíku se vystřídali komunisté Vojtěch Filip a Jiří Dolejš. I oni kritizují počínání vládního kabinetu. "Možná, že v této sněmovně hlasy dostanete, ale u občanů tu důvěru nikdy nezískáte," prorokuje Filip.

12:08 - Šéf sociální demokracie Paroubek se omluvil těm, které v sobotu po ohlášení výsledků voleb označil za "politicky naprosto stupidní". Těmi jsou podle Paroubka všichni, kdo v druhém kole senátních voleb dají hlas jiné straně než ČSSD.

12:02 - "Já jsem podobný projev už slyšel, bylo to po volbách v červnu roku 2006," reagoval na Paroubkova slova premiér Topolánek.

Podle něho vláda nemá a nesmí odejít. Svoje důvody shrnul do sedmi bodů. Jsou jimi například: jistota zakotvení země v euroatlantické civilizaci, stabilizace veřejných rozpočtů, záruka úspěšného předsednictví v EU či vůle k nezbytným reformám. "Pouze tento kabinet uvažuje za hranice jednoho volebního období," řekl předseda vlády.

11:58 - Paroubek mluví již čtvrt hodiny. "Tato vláda doslova a do písmene ohrožuje život každého z nás... Není schopna zvládnout blížící se ekonomickou krizi. Vláda vznikla díky korupci," vyjmenovává důvody, proč by měla Topolánkova vláda skončit.

11:43 - Po dvou hodinách se sněmovna vrací zpátky k dnešnímu programu. Úvodní slovo k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě má zástupce navrhovatele - šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek. Svůj proslov vzal zeširoka, hovoří o světové ekonomice.

11:11 - Sněmovna schválila návrh poslance Pavla Suchánka. Návrh státního rozpočtu postoupili výborům k projednání. Pro hlasovalo 100, proti 96 poslanců.

Po třicetiminutové pauze se poslanci vrátí k přerušené 40. schůzi a měli by hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka.

11:01 - V Poslanecké sněmovně pokračují včerejší dohady okolo státního rozpočtu. Poslanci v úterý poprvé v historii zamítli návrh státního rozpočtu. Není zcela jasné, jak v takovém případě postupovat dál. Právě o to se přou poslanci opozice s koaliční většinou. Více zde: Sněmovna zamítla v 1. čtení návrh rozpočtu na rok 2009

10:48 - Sněmovna se vrátila k včera přerušené schůzi o státním rozpočtu. Poslanec ČSSD Bohuslav Sobotka představil návrh usnesení k rozpočtu. Požaduje v něm, aby vláda v následujících týdnech předložila přepracovaný návrh státního rozpočtu, který zohlední nepříznivou situaci na světových finančních trzích.

10:32 - Poslankyně Strany zelených Olga Zubová vysvětlila, z jakého důvodu hlasovala spolu s opozicí pro přerušení schůze. Spletla jsem se, řekla.

"Já jsem hlasovala v dobré víře, že je to hlasování o nedůvěře odloženo až po volbách. Já celou dobu říkám, že by bylo lepší, kdyby to nebylo mezi volbami. Z mé strany to byl omyl. Nevěděla jsem, že se tento bod pouze přerušuje," tvrdí Zubová.

10:10 - "Je zcela evidentní, že v této sněmovně existuje koalice Paroubek - Filip - Tlustý. Přesto jsem přesvědčen, že tato vláda má na schválení rozpočtu a má na zamezení vyhlášení nedůvěry," komentoval situaci předseda vlády Mirek Topolánek.

10:07 - "Před senátními volbami není hlasování o nedůvěře vládě na místě," zdůvodnil poslanec Vlastimil Tlustý to, proč hlasoval s opozicí.

10:01 - Opoziční návrh uspěl. Dnešní program - hlasování o nedůvěře - je přerušen. Sněmovna se vrátí k projednávání státního rozpočtu na rok 2009. Předsedající vyhlásil přestávku do 10:45.

Pro návrh Michala Haška hlasovalo 100 poslanců, 98 bylo proti. Spolu s opozičními poslanci hlasovali také Olga Zubová, Juraj Raninec, Jan Schwippel, Vlastimil Tlustý, Jan Klas. Zdrželi se Věra Jakubková a Ludvík Hovorka.

09:55 - Hlasování o návrhu ČSSD na přerušení schůze již proběhlo, ale čeká se na výsledek. Hlasování provází chaos. Předseda sněmovny Miloslav Vlček vyhlásil pětiminutovou přestávku kvůli nefungující tiskárně a po několika vteřinách ji zase zrušil.

"Vy se tady smějete, ale pojďte si to vyzkoušet," vyzval předseda Miloslav Vlček zákonodárce. Následoval smích.

09:43 - "Nejprve musíme vyřešit rozpočet, teprve potom se budeme rozhodovat o nedůvěře vládě," vysvětlil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik důvody, proč chtějí přerušit hlasování o nedůvěře. 

09:40 - "Nevím, co sociální demokraté vyvádějí. Volební úspěch jim evidentně zatemnil rozum," řekl poslanec ODS Jan Vidím.

09:35 - Druhá přestávka během půl hodiny. Nyní chce jednat klub KDU-ČSL. Poslanci mají pauzu do 9:55.

09:28 - Premiér Mirek Topolánek návrh opozice odmítá. Vláda podle něho musí mít jistotu, že ve sněmovně drží většinu. Atmosféra v jednacím sále houstne, poslanci se dohadují, co bude dnes na programu.

09:22 - Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek navrhl, aby se přerušilo hlasování o nedůvěře vládě a pokračovalo se v projednávání státního rozpočtu, které včera skončilo krachem.

09:21 - Skončila úvodní patnáctiminutová přestávka, kterou si vyžádal poslanecký klub ČSSD.

09:18 - Z jednání sněmovny se omluvili odpadlíci ČSSD Michal Pohanka a Evžen Snítilý. Věra Jakubková, druhá z rebelujících zelených, se zdrží hlasování. Hroutí se tak plány šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který doufal, že by mu tito zákonodárci pomohli svrhnout současnou vládu.

08:55 - Poslankyně Strany zelených Olga Zubová podpoří Topolánkovu vládu. "Nebudu podporovat tuto opoziční aktivitu," řekla v rozhovoru pro Českou televizi.

08:48 - Rebelující poslanec ODS Jan Schwippel je stále na vážkách, zda podpoří současnou vládu. Podle vlastních slov se rozhodne až podle toho, nakolik se premiérovi podaří obhájit vládní projekt.

 

Právě se děje

Další zprávy