Vláda přežila, Paroubek slíbil další pokusy o sesazení

Reportéři Aktuálně.cz
30. 4. 2008 19:55
Sněmovna ani napotřetí nevyslovila vládě nedůvěru
Jiří Paroubek se ujal slova...
Jiří Paroubek se ujal slova... | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ani třetí pokus sociální demokracie o sesazení Topolánkovy vlády nevyšel. Pro návrh na vyslovení nedůvěry hlasovalo pouze 98 poslanců, proti bylo 101 zákonodárců.

Aby byla kabinetu vyslovena nedůvěra, potřebovala opozice získat právě 101 hlasů, což se jí nepodařilo. Návrh podpořili pouze zástupci sociální demokracie a komunistů. Se sociální demokracií sice hlasoval její bývalý člen Evžen Snítilý, vládu však podrželi přeběhlíci z ČSSD Michal Pohanka a Miloš Melčák.

Podle očekávání hlasovali proti vyslovení nedůvěry všichni zákonodárci vládních stran.

Premiér Mirek Topolánek byl po hlasování spokojen. "Musíme si zvyknout na to, že tato vláda má křehkou podporu a opozice ji bude chtít pokaždé testovat. Myslím si ale, že nás to zbytečně zdržuje od práce," prohlásil šéf ODS.

ČSSD výsledek hlasování nevyvedl z míry. Její předseda Jiří Paroubek dal dokonce najevo, že hlasování o nedůvěře vyvolá znovu, když připomněl, že bývalý šéf italské opozice Silvio Berlusconi se vládu Romana Prodiho pokusil shodit devětadvacetkrát a naposledy se mu to podařilo. "My to tolikrát zkoušet nebudeme, ale ještě párkrát ano," potvrdil své odhodlání Paroubek.

Sociální demokraté stanovili termín hlasování přesně půl roku před podzimními volbami do krajů a snahou o svržení vlády tak pro ně odstartovalo první kolo kampaně.

Čtěte více: Paroubek se pokusí svrhnout vládu. Prohrát nemůže
Čtěte blog Jiřího Paroubka: Pane Topolánku, mou důvěru nemáte

Vyvoláním hlasování sledovala ČSSD i další cíle: může obnovit společnou řeč s komunisty, se kterými se pohádala při prezidentské volbě. Zároveň občanům předvede, jak se v opozici snaží.

Aktuálně.cz sledovalo jednání sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě v on-line reportáži.

12:54 - "Byl to jasný výčet nedostatků v činnosti vlády. Každý to mohl slyšet, i vláda, a na místě premiéra bych se nad tím zamyslel," dodal Paroubek. Předseda ČSSD také připomněl, že bývalý šéf italské opozice Silvio Berlusconi se vládu Romana Prodiho pokusil shodit devětadvacetkrát a naposledy se mu to podařilo. "My to tolikrát zkoušet nebudeme, ale ještě párkrát ano," potvrdil své odhodlání Paroubek.

12:50 - "Vláda si svojí politikou kope svůj budoucí hrob. Požadujeme, aby vláda korigovala svoji politiku, proto jsme dnes vyvolali toto hlasování," řekl šéf opozice Jiří Paroubek.

12:45 - "Musíme si zvyknout na to, že tato vláda má křehkou podporu a opozice ji bude chtít pokaždé testovat. Myslím si ale, že nás to zbytečně zdržuje od práce. Nicméně opozice má právo podobné návrhy na vyslovení nedůvěry dávat," řekl po jednání Topolánek.

12:36 - Podle oficiálních výsledků hlasovalo pro vyslovení nedůvěry 98 poslanců, proti bylo 101. Návrh neprošel. 

Chvíle napětí při sčítání hlasů vrcholí, poslanci se zvedají a vyslovují své "pro" nebo "proti" nedůvěře vládě. Topolánek (vlevo) se zvedl, vyjádřil nesouhlas a Paroubek (vpravo) asi mnoho důvodů k radosti neměl, pokus neprošel.
Chvíle napětí při sčítání hlasů vrcholí, poslanci se zvedají a vyslovují své "pro" nebo "proti" nedůvěře vládě. Topolánek (vlevo) se zvedl, vyjádřil nesouhlas a Paroubek (vpravo) asi mnoho důvodů k radosti neměl, pokus neprošel. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

12:30 - Konec hlasování, teď se pět minut budou sčítat hlasy, podle předběžných výsledků se ČSSD nepodařilo vládu sesadit.

12:18 - Žádné překvapení zatím nenastalo. Všichni hlasují podle své příslušnosti, buď ke koaličnímu, nebo k opozičnímu táboru.

12:14 - Místopředseda sněmovny Vojtěch Filip ukončil diskusi. Zahájil hlasování o nedůvěře.

12:09 - "Dámy a pánové, hlasujme prosím společně proti vládě, která škodí této zemi," vyzval Hašek své parlamentní kolegy.

12:01 - Šéf poslanců Hašek připomněl, že sociální demokraté navrhli vládě Mirka Topolánka smír během českého předsednictví EU, ale koaliční kabinet nepřijal. "Jak dlouho ještě chcete takhle vládnout?" ptá se Hašek. Věnuje se jak sociální a zdravotní reformě, tak i problematice odposlechů.

11:53 - "Pane premiére, odejděte! Myslím, že vám ani děkovat nebudeme. Tahle vláda nemá mandát. Řečeno slovy klasika: Táhněte do háje," řekl na závěr Škromach.

11:48 - Posledním přihlášeným do diskuse je exministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. "Čas zúčtování přijde, už na podzim. A lidé řeknou, že už mají dost této vlády, vlády Hvězdné pěchoty Mirka Topolánka," doufá Škromach.

11:38 - Doyen Poslanecké sněmovny, sociální demokrat Zdeněk Jičínský, se pozastavuje nad stylem vládnutí ODS. "Tento způsob vládnutí rozkládá základní hodnoty. U ODS se vytvořil zvláštní postoj k moci, necítí se vázáni pravidly."

11:26 - Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka kritizuje vládní daňové reformy. ODS podle něj dělá opak toho, co slibovala. Místo zvýšení daní všem je zvýšila těm nejchudším. Na úlevy bohatým se skládají chudí. "Vaši daňovou reformu platí rodiny s dětmi, důchodci a lidé s nižšími příjmy," myslí si.

11:12 - Exministr zdravotnictví David Rath skončil po 37 minutách. "Vláda Mirka Topolánka škodí naší republice, vláda Mirka Topolánka škodí drtivé většině našich občanů, vláda Mirka Topolánka je ostudou naší země, vláda Mirka Topolánka je tady přes čas a měla by odejít."

Exministr zdravotnictví David Rath skončil po 37 minutách. "Vláda Mirka Topolánka škodí naší republice, vláda Mirka Topolánka škodí drtivé většině našich občanů, vláda Mirka Topolánka je ostudou naší země, vláda Mirka Topolánka je tady přes čas a měla by odejít."
Exministr zdravotnictví David Rath skončil po 37 minutách. "Vláda Mirka Topolánka škodí naší republice, vláda Mirka Topolánka škodí drtivé většině našich občanů, vláda Mirka Topolánka je ostudou naší země, vláda Mirka Topolánka je tady přes čas a měla by odejít." | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

10:58 - "Mám srdeční arytmii, mám důchod 3360 korun. Po zaplacení nájmu a léků, mi zbude 17 korun na jídlo," zní jeden z příběhů, který líčí David Rath.

10:57 - David Rath začíná 21. minutu svého projevu slovy: "A teď pár příběhů ze života." Vypráví o tom, jak se zdravotnické reformy dotknou některých nemocných lidí.

10:52 - "Pane Mirku Topolánku, prosím, stoupněte si za tento pultík a přečtěte, co jste slíbil lidem v té vaší smlouvě s voliči," vyzval Rath premiéra. Chce, aby vysvětlil, proč ODS zavedla poplatky za léky, když ve smlouvě stálo, že ceny za léky se nezvýší. "Pokud snížení znamená zvýšení z dvaceti korun na stovku, tak nějak špatně počítáte."

10:46 - David Rath ke svému projevu připojil i volební agitku. Pustil se do středočeského hejtmana Petra Bendla kvůli privatizaci nemocnic. V podzimních volbách se totiž Rath a Bendl utkají o hejtmanské křeslo.

10:41 - Exministr David Rath kritizuje reformy ve zdravotnictví. Tvrdí, že ve zdravotnictví je méně peněz a že odchází kvalifikované síly. "Začínáme čelit nejhlubší personální krizi," tvrdí Rath. Kritizuje i privatizaci nemocnic a dalších zařízení.

10:26 - Bursík poděkoval sociální demokracii, že díky této mimořádné schůzi dostala vláda příležitost prezentovat své úspěchy. 

Koalice se při vyslovení nedůvěry od opozice zjevně nudí..
Koalice se při vyslovení nedůvěry od opozice zjevně nudí.. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

10:11 - Hovoří předseda zelených Martin Bursík. Hovoří například o doporučeních OECD pro českou ekonomiku, ale také o zateplování škol, o ekologické daňové reformě či zákazu víkendových jízd kamionů.

10:04 - Prasklou bublinou č. 2, tentokrát domácí, je podle Filipa stabilizace veřejných financí. "Tato vláda neměla moji důvěru, neměla ji v jiných hlasováních a nemá ji ani teď. Nemám proto důvod měnit své hlasování," ujistil Filip.

9:54 - Do diskuse se přihlásil také šéf KSČM Vojtěch Filip. Mluví o praskání bublin. Jak vláda tvrdí, že jsme skvělí a za hranicemi tyto bubliny praskají. "Praskla i bublina, že umíme zahraniční politiku. A místo České republiky Evropu v Radě bezpečnosti OSN zastupuje Chorvatsko, tedy stát, jehož generály honí policie po celé Evropě."

9:48 - Dalším v pořadí je místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek a stínový ministr zahraničí ČSSD. Kritizuje chování premiéra Topolánka. Připomněl i Topolánkův vztyčený prostředníček a užití nacistického hesla Es kommt der tag. "Jak je možné, že se takhle píše o českém premiérovi," ptá se Zaorálek v narážce na články o Topolánkovi v zahraničních médiích. "Nesmějte se, pane premiére, vy tu nejste sám za sebe," obrací se na šéfa vlády.

Lubomír Zaorálek se ptá v narážce na články o Topolánkovi v zahraničních médiích: "Jak je možné, že se takhle píše o českém premiérovi?" "Nesmějte se, pane premiére, vy tu nejste sám za sebe," obrátil se na šéfa vlády.
Lubomír Zaorálek se ptá v narážce na články o Topolánkovi v zahraničních médiích: "Jak je možné, že se takhle píše o českém premiérovi?" "Nesmějte se, pane premiére, vy tu nejste sám za sebe," obrátil se na šéfa vlády. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

9:42 - Paroubek nechtěně přiznal, že dnešní pokus o svržení vlády nevyjde. "Doufám, že až budete v roce 2010 odcházet, tak nám zanecháte také podobně kvalitní dědictví," řekl.

9.41 - S reakcí okamžitě přispěchal Paroubek, kterému se nelíbí, čím se Topolánek chlubil. "Měl byste poděkovat vládám sociální demokracie, že vám zanechaly takové dědictví," prohlásil šéf ČSSD.

9:37 - Topolánek vypočítává úspěchy vlády. "V peněženkách občanů a firem zůstává o 40 miliard více. Nezaměstnanost klesla na 6 procent. Lidé se přestali vyhýbat práci," vypočítává Topolánek. Popisuje, o kolik stoupnou důchody, o kolik více peněz zůstává díky zavedení poplatkům u lékaře ve zdravotnictví, kolik se postaví nových dálnic, kolik nových aut dostane policie, kolik stříkaček získají hasiči.

9:30 - Následuje smích z opozičních lavic. Premiér pro jistotu ještě jednou opakuje: "Je to vláda dobrá a určitě nejlepší z možných."

9:30 - Po Paroubkovi se ujal slova premiér Mirek Topolánek. "Je to vláda dobrá a určitě nejlepší z možných," tvrdí.

..a premiér Topolánek neudržel smích.
..a premiér Topolánek neudržel smích. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

9:29 - "Vláda nevidí a neslyší, že každým dnem narůstá odpor lidí proti americké základně, a to i tehdy, když ji příští americká administrativa odmítne," prohlásil Paroubek.

9:27 - Paroubek nevynechal ani své oblíbené statistiky a průzkumy veřejného mínění. Seznamuje sněmovnu s tím, jaká část veřejnosti podporuje vládou zaváděné či plánované reformy.  Zmínil i mírně většinový odpor lidí vůči umístění americké radarové základny.

9:21 - Paroubek začal ostrým útokem na nejsilnější vládní stranu i koaliční partnery. "ODS zrazuje své voliče a bude v tom cílevědomě pokračovat," řekl mimo jiné šéf opozice Paroubek. Expremiér rekapituluje údajné neúspěchy Topolánkovy vlády. Snaží se vnést rozpory do koaličních řad. Apeluje na poslance KDU-ČSL. "Je to především hlasování o jejich svědomí."

9:12 - Slova se ujal šéf ČSSD Jiří Paroubek jako zástupce navrhovatele vyslovení nedůvěry vládě.

9:09 - Schůzi sněmovny řídí místopředseda za ČSSD Lubomír Zaorálek. Zahájil ji volbou ověřovatelů schůze, stali se jimi Kateřina Konečná a František Laudát.

 

Právě se děje

Další zprávy