Omezení imunity se opět odkládá

Martina Macková
21. 6. 2006 21:47
Praha - Čeští politici si svou doživotní imunitu nenechají jen tak vzít. Když už se nemohou dohodnout jak dál, jednání o změně odloží. Tak jako Senát.

Senát původně nechtěl lidovecký návrh zákona na omezení imunity schválit. Politici ODS z ústavněprávního výboru normu hodlali dokonce ještě radikálněji upravit. Jenže to by v podstatě znamenalo, že by zákon v konečném důsledku neplatil vůbec.

Úpravami by totiž poslali normu zpět do sněmovny a ta by se jím velmi pravděpodobně nemohla zabývat, původní návrh totiž schválila komora ve zcela jiném složení. Byl by tím prakticky zamítnut, stejně jako jiné normy.

Po několikahodinové diskusi senátoři nakonec rozhodli o tom, že jednání o omezení imunity přeruší, do 28. října.

Dva výklady?

Spor se v diskusi vedl o to, zda by sněmovna mohla o upraveném zákonu svých předchůdců jednat, či ne.Senátoři ODS totiž právě u této normy začali tvrdit, že nevidí v jednacím řádu důvod, proč by se neměla sněmovna, i když je zcela jiná, zákonem znovu zabývat.

"Výklad zákona není jednoznačný. Neříká výslovně, že se tím nesmí zabývat sněmovna v jiném složení," řekl Aktuálně.cz senátor Jiří Šneberger (ODS, Plzeň).

"Je to jen zvyk neprojednávat návrhy, které posíláme zpátky," tvrdí také Jiří Pospíšil (ODS, České Budějovice).

Jenže právníci Parlamentu si nejsou tím, jak si politici ODS vysvětlili jednací řád, už tak jistí.

"Paragraf podle mého jednoznačně vylučuje, že by nová sněmovna mohla změněný zákon znovu projednávat," řekl Aktuálně.cz vedoucí legislativního odboru Poslanecké sněmovny Petr Kymlička. Noví poslanci by mohli zákon senátorů projednat jen v případě, že by to bylo zákonné opatření, a to není.

"Před několika lety se vedla diskuse kolem diskontinuity. Většinový názor byl jasný, dodržuje se to," řekl Kymlička. "Nesetkal jsem se s názorem, že by to mělo být jinak," dodal.

Omezit, nebo ne?

Stejný názor má i poslankyně a právnička Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). "Není možné, aby se zákonem sněmovna zabývala, nemůže navázat na činnost předchozí," míní.

Foto: Aktuálně.cz

"Ale Senát by mohl obsah dát do senátního návrhu a pak by sněmovně nic nebránilo ho projednat, Senát by ho ovšem pak musel projednat znovu. Je otázkou, kdo sněmovní návrh nechce podpořit a otevřeně si to přiznat," uvedla pro Aktuálně.cz staronová poslankyně.

Z přetvářky v diskusi nařkli především politiky ODS i mnozí senátoři.

"Šokuje mě usnesení výboru, bylo by to špatné znamení pro občany. Vypadalo by to jako prapodivná hra sněmovny, která si před volbami netroufla odmítnout snížení imunity a byla dopředu domluvena se Senátem. Přišly bychom o zbytky důvěry," řekl Zdeněk Bárta (bezp. Litoměřice) k usnesení ústavně-právního výboru, který se rozhodl zákon změnit.

"Musí znát základní abecedu zákonodárného procesu. Cokoliv jiného než souhlas znamená zamítnutí. Pokud ne, proč nerezignují? Ledaže by to byli prostí zbabělci, kteří se bojí říct, že jsou proti a místo toho tu normu vylepšují. Mrazí mě představa, že toto jsou zástupci veřejnosti, stejně jako představa jejich analfabetismu," řekl Jiří Zlatuška (bezp.,Brno).

Šibalové u policie

Senátor Jaroslav Mitlener (ODS, Mladá Boleslav) argumentoval proti omezení imunity i tím, že parlament nemá jasno v tom, jak by měla nakonec imunita zákonodárců vlastně vypadat.

Nemáme určen cílový stav, to mi vadí. Pojmenujme nejdřív, jak má imunita vypadat a podle toho musí být zákon zformulován. Nevidím návrh, že až budou odhaleni šibalové v policii nebo soudcovská mafie, sníží se imunita na takovou a takovou úroveň," řekl senátor.

Nevěřím tomu, že máme největší imunitu na světě. Na tomto zákoně není možné pracovat, je to předvolební návrh, falešná hra," řekl Mitlener.

Senátor a stínový ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek.
Senátor a stínový ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. | Foto: Archiv Senátu

Máme před sebou návrh zákona, a ten konečně imunitu omezuje a shodneme se snad všichni, že to správné je. Nové návrhy předložte jako novelu, ale dnes to schvalte," vyzval senátory Martin Mejstřík (bezp., Praha).

"Přestaňte hodnotit motivy členů našeho klubu, my to neděláme. Vůbec nevíte, co nás k tomu vede a proč to děláme, tak nás nemůžete nutit k nějakému schvalování," odmítl kritiku senátor Tomáš Julínek (ODS, Brno-venkov).

Chce ODS víc, nebo nic?

Politici ODS už před volbami avizovali, že budou chtít imunitu zákonodárců omezit zcela. Poslankyně Eva Dundáčková tehdy prohlásila, že po volbách předloží návrh zákona, který by to obsahoval.

Nyní senátoři vítězné strany z voleb říkají, že by měli být politici chráněni jen za své slovní projevy a hlasování v parlamentu a jen po dobu, kdy jsou volenými zástupci.

"Návrh pana Kalouska je takový polovičatý. Něco jako chytrá horákyně, ale nic neřeší. Všechny kauzy, které se dnes řeší, stejně začala policie prověřovat až po ukončení mandátu politiků," řekl Šneberger Aktuálně.cz.

Jenže lidovci předložili zákon v mírnější formě schválně. Z obavy, aby prošlo vůbec nějaké omezení. Mají totiž s takovými návrhy zkušenosti. Poslanci si zkoušeli zrušit imunitu neúspěšně sedmkrát od roku 1997.

Po přerušení diskuse k imunitě má Senát čas na to, aby se nové sněmovny i právníků dotázal, zda o změněném návrhu bude jednat. I na případná srovnání s jinými zeměmi.

Šneberger ovšem už před jednáním Aktuálně.cz potvrdil, že v případě, že by se změněným ústavním zákonem nemohla nová sněmovna zabývat, předloží ODS nový návrh zákona s velmi razantním omezením.

 

Právě se děje

Další zprávy