Omezení imunity? Senát zatím říká ne

Martina Macková
24. 5. 2006 18:50
Praha - Poslanci a senátoři budou možná dál požívat výhody doživotní imunity. Návrh zákona na její omezení se totiž zadrhl v Senátu.

Senátní mandátní a imunitní výbor dnes na svém jednání těsnou většinou odhlasoval, že zákon nedoporučí schválit.

Ze třináctičlenného výboru se ale dnes sešlo k hlasování pouze sedm politiků, sestava však byla usnášeníschopná. Proti omezení imunity byly čtyři politici, pro tři.

Senátoři v plénu mohou, ale nemusí doporučení výboru respektovat.

O normě bude ještě jednat komise pro ústavu a ústavně-právní výbor Senátu, která také předloží své stanovisko. Pokud s omezením imunity nebudou senátoři při konečném hlasování souhlasit, zákon platit nezačne. O normě bude Senát hlasovat v červnu, po volbách do sněmovny.

Jak se zachová plénum?

Podle předsedkyně mandátového a imunitního výboru Heleny Rögnerové (Benešov, nez.) nemusí být doporučení výboru klíčové.

"Bude informační. Každý senátor už je dnes rozhodnut, jak bude hlasovat. O problému se hovoří dlouhodobě, Senát také už několikrát omezení imunity navrhoval. Vždy ale bez odezvy sněmovny. Je to neudržitelné, musí se to změnit," řekla deníku Aktuálně.cz Rögnerová.

Senátorka je zklamaná tím, jak hlasování ve výboru dopadlo. "Je to populistické gesto před volbami, zákon je technicky nedokonalý, špatně formulovaný," to byly hlavní argumenty odpůrců ve výboru.

Politici se obávají toho, že by je případné kauzy mohly dostihnou i po vypršení šestiletého mandátu. A policie by pak měla k dispozici méně důkazů.

"Obávám se toho. Jako starosta Pohořelic jsem zažil, že se před každými volbami vytahovaly naprosto nesmyslné kauzy. Imunita není doživotní, za věci, které se týkají politiky nás mohou popotahovat i po jedenácti letech, pokud bychom působili dvě volebním období," řekl Aktuálně.cz senátor Vladimír Schovánek (Břeclav, US-čtyřkoalice).

"Imunita by se měla zrušit úplně a nebo by se měla ponechat v současném stavu," dodal.

Politici se bojí policie a soudů

Obavami z politické perzekuce argumentovali při hlasování o omezení imunity už někteří poslanci. "Argumentují také tím, že policie pracuje špatně a soudy příliš dlouho a nedá se na ně spolehnout. My se ale přece nemůžete vyčleňovat z toho, co musí podstoupit každý občan," míní Rögnerová.

Jednání výboru je neveřejné. Podle informací deníku Aktuálně.cz ale proti omezení imunity ve výboru hlasovali senátoři Ladislav Svoboda (Kladno, ČSSD), Vladimír Schovánek (Břeclav, US-čtyřkoalice), Jaromír Volný (Příbram, ODS) a Miloslav Pelc (Louny, ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy