ODS věří: Eurovolby vyhrajeme. Má na to svůj průzkum

Kateřina Eliášová
10. 3. 2009 8:08
Lidé více věří Paroubkovi, než Topolánkovi, ukázal rovněž průzkum
Mirek Topolánek se vyjadřuje k výsledku voleb.
Mirek Topolánek se vyjadřuje k výsledku voleb. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Třetina Čechů je už jasně rozhodnuta, že se v červnu zúčastní voleb do Evropského parlamentu. Dvaatřicet procent z nich by dalo svůj hlas ODS, zatímco její největší rival - ČSSD - by získal 29 procent.

Na třetím místě jsou s osmnácti procenty komunisté.

Vyplývá to z výzkumu agentury IPSOS TAMBOR, který si nechala pro vnitřní potřeby zpracovat sama ODS, a který má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Průzkum také ukázal, že nejvěrnější voliči jsou ze skupiny nazvané "aktivní senioři". V této skupině jsou spíše voliči ČSSD, ale i KSČM.

Agentura se v průběhu ledna ptala 2043 lidí ve všech čtrnácti krajích.

Ve srovnání s prvními volbami do Evropského parlamentu v roce 2004 si výrazně polepšili sociální demokraté. Tehdy získali jen necelých devět procent. ODS a KSČM jsou na tom zhruba stejně.

Raději Paroubek, než Topolánek

Ačkoliv by u pevně rozhodnutých voličů vyhrála volby ODS, lidé mají podle výzkumu větší důvěru v šéfa socialistů Jiřího Paroubka, než v premiéra Mirka Topolánka.

Foto: Ludvík Hradilek

A poměr procent ukazuje, že Paroubkovo vítězství není těsné - 32 ku 43 procentům.

Pokud jde o konkrétní osobnosti, výzkum se zabýval i popularitou jednotlivých lídrů do EP. Ukázal, že dotázaní Češi nejvíce důvěřují občanskému demokratovi Janu Zahradilovi a Zuzaně Roithové (KDU-ČSL). Tyto dva politiky však nezná téměř třetina voličů.

Polovina voličů nezná Jiřího Havla, lídra kandidátky ČSSD. Miroslavu Ransdorfovi (KSČM) a Kateřině Jacques (SZ) naprostá většina lidí nedůvěřuje, ukázal průzkum.

Kandidátku zelených ovšem nakonec povede namísto Jacques náměstek ministra Martina Bursíka Jan Dusík. Na toho se výzkum nedotazoval.

Nerozhodnutí čekají na kampaně

Průzkum ukázal, že dvě třetiny Čechů zatím neví, koho půjdou volit a zda vůbec k volebním urnám přijdou. Budou se rozhodovat až na základě kampaně nebo těsně před volbami.

Téměř polovina voličů se bude rozhodovat ve volbách podle strany nebo hnutí. Většina lidí ze skupin, které agentura označila za "Nová generace" a "Mladí staří", se bude rozhodovat podle osobnosti, která bude kandidovat, bez ohledu na stranickou příslušnost.

Volby do Evropského parlamentu považuje za důležité 69 procent lidí, za velmi důležité 21 procent.

Dvě třetiny lidí nechtějí vládu ODS

Pracovníci agentury se lidí také ptali, zda souhlasí se současnou vládní politikou ODS. Ukázalo se, že 64 procent s ní nesouhlasí. Předčasné volby by uvítalo 43 procent Čechů.

Pár stovek odpůrců radaru bedlivě sledovali policisté, akce v klidu začala.
Pár stovek odpůrců radaru bedlivě sledovali policisté, akce v klidu začala. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Výzkum také ukázal, že nejvěrnější a nejvíce loajální k současné vládě jsou Češi ze skupiny "Úspěšní".

Přednosti ODS oproti ČSSD vidí dotazovaní především ve schopnosti řešit problémy v oblasti zahraniční politiky, malého a středního podnikání a ekonomiky.

Pokud jde o předvolební sliby ČSSD dvě třetiny voličů nevěří v jejich naplnění. Výjimkou je skupina "Pasivní stáří", kde v naplnění slibů věří více než polovina voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy