Lídr zelených do eurovoleb je Dusík. Hádky pokračují

Kateřina Eliášová, Markéta Chaloupská
28. 2. 2009 18:53
Volby do Evropského parlamentu proběhnou v červnu
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zelení si dnes vybrali lídra kandidátky do evropských voleb. Stal se jím náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík. Zvolila ho republiková rada strany. 

Nejvíce šancí se přitom dávalo poslankyni Kateřině Jacques, ta bude ale o křeslo v europarlamentu usilovat z druhé pozice. Třetí pak skončil šéf poslaneckého klubu SZ Přemysl Rabas, čtvrté místo obsadila socioložka Jiřina Šiklová a páté Milan Horáček.

Martin Bursík poněkud překvapivý výsledek vysvětlil tím, že poslankyně Jacques se sama rozhodla na první místo nekandidovat a přenechala ho Dusíkovi.

"Protože on reprezentuje téma, které je nejvýraznějším tématem naší evropské kampaně, tedy širší téma klimatu, životní prostředí a vytváření zelených pracovních míst v reakci na dopady finanční a hospodářské krize," řekl.

Kuchtová versus Bursík

Ani dnes se nejmenší parlamentní strana nevyhnula ostré diskuzi. Vysoký počet nominací z krajů totiž získali i zástupci tzv. Demokratické výzvy, která se dá označit za vnitrostranickou opozici.

V jejím čele je Martin Čáslavka a Dana Kuchtová, která loni v září prohrála s Martinem Bursíkem boj o předsednické křeslo.

I "Kuchtovci" měli své favority na kandidátku, ani jeden z nich se však neumístil v první třináctce. Nejvíce favorizovaný byl vedoucí zahraniční sekce strany Jiří Čáslavka a pražský zastupitel a poslanecký asistent Olgy Zubové Daniel Solis.

Podle informací Aktuálně.cz přitom nebyli zástupci Demokratické výzvy bez šance. Včera spolu totiž jednali Martin Bursík a Ondřej Liška na straně jedné a Dana Kuchtová spolu s Martinem Čáslavkou na straně druhé.

Představitelé frakce Zelených, tzv. Demokratická výzva, Dana Kuchtová, Jiří Čáslavka, Martin Čáslavka a Petr Šlegr
Představitelé frakce Zelených, tzv. Demokratická výzva, Dana Kuchtová, Jiří Čáslavka, Martin Čáslavka a Petr Šlegr | Foto: Kateřina Eliášová

Bursík údajně Kuchtové nabídl místa na přední kandidátce za to, že výzvu zruší. Ta to ovšem odmítla.

"No a vidíte, jak to dopadlo," říká teď Kuchtová. Bursík se k tomu odmítl vyjádřit.

Kandidátka zelených do europarlamentu bude mít celkem 24 míst, soupeřilo o ně 42 kandidátů.

Ti si museli kandidaturu odpracovat. Kdo chtěl mít místo na kandidátce, musel na krajských konferencích po celé zemi získat minimálně pět nominací.

 

Právě se děje

Další zprávy