Lidovci chtějí omezit ceny volebních kampaní

Eva Benešová
5. 3. 2009 18:50
Nemá to být soutěž peněz, ale programů a osobností, říkají
Jiří Čunek se svými kolegy - na snímku místopředsedové Roman Línek (úplně vlevo) a David Macek (uprostřed).
Jiří Čunek se svými kolegy - na snímku místopředsedové Roman Línek (úplně vlevo) a David Macek (uprostřed). | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Výdaje na volební kampaň si strany v budoucnu možná nebudou určovat samy. Lidovci totiž chystají návrh, podle kterého by se zákonem určila maximální částka, kterou smí politické strany za volební kampaň utratit.

Po jednání celostátního výboru KDU-ČSL to oznámil předseda strany Jiří Čunek.

Zatím ovšem není vůbec jasné, kdy lidovci s tímto zákonem do vlády přijdou, ani jak budou maximální částky vysoké a zda budou pro všechny typy voleb stejné. "Nechtějte po mě žádné podrobnosti. Na výboru jsme o tom zatím nemluvili," reagoval Čunek.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Čunek slaví padesátku, zve do pavilónu na Výstavišti

V tuto chvíli vzniká v odborné komisi KDU-ČSL materiál, ve kterém by byly podrobnosti uvedeny. Lidovci je nechtějí zveřejnit, dokud je v užším vedení neprojednají.

Omezením výdajů na kampaně chce strana podle Čunka dosáhnout spravedlivějších volebních výsledků. "Idea je jasná. Chceme, aby to nebyla soutěž peněz, ale programu a osobností," zdůraznil.

Výkonný výbor KDU-ČSL ve čtvrtek rovněž řešil výsledky včerejší koaliční schůzky, kde strany probíraly změnu volebního systému a ratifikaci Lisabonské smlouvy. Členové výboru přijali výsledek bez větších výhrad.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Poslanců má být 199. Jeden z kola ven, řekla koalice

Pochválili i nový občanský zákoník, který chystá ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Lidovcům se například líbí, že norma posiluje vlastnická práva. Jako příklad uvedli, že bude kladen mnohem větší důraz na vůli zemřelého při rozdělování pozůstalosti, než doposud.

Tyto psy nemá kdo venčit. Jedná se o tuláky, kteří se ohřívají u průduchů moskveského metra. Agentura Reuters snímek vydala jako ilustrační ke zprávě o strmém pádu ruské ekonomiky. A s douškou, že toulavých psů přibývá.
Tyto psy nemá kdo venčit. Jedná se o tuláky, kteří se ohřívají u průduchů moskveského metra. Agentura Reuters snímek vydala jako ilustrační ke zprávě o strmém pádu ruské ekonomiky. A s douškou, že toulavých psů přibývá. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Zákon se mění. Lidský život nemá být ceněn pod psí
 

Právě se děje

Další zprávy