Primátor podle ODS: brankář Bříza nebo zpěvák Kalousek

Kateřina Eliášová
9. 8. 2010 14:30
Do komunálních voleb povede ODS v Praze sedmička lídrů, z ní vzejde kandidát na primátora
Magistrát hlavního města Prahy.
Magistrát hlavního města Prahy. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Pražská ODS narozdíl od ostatních politických stran nakonec nevybrala do komunálních voleb jednoho kandidáta na primátora, ale rovnou sedm.

Jednotliví lídři povedou každý ze sedmi volebních obvodů, do kterých bude Praha v komunálních volbách díky ODS rozdělena. Kandidát na primátora vzejde právě z nich.

Kandidují jak straníci, tak nestraníci. O vítězství v Praze se pokusí současní náměstci primátora Pavel Klega a Rudolf Blažek, starosta Prahy 12 Petr Hána či přímo šéf pražské ODS Boris Šťastný.

ODS sáhla i mezi nestraníky. S kandidaturou souhlasil pražský porodník a gynekolog Bohuslav Svoboda, bývalý reprezentant a manažer hokejové Sparty Petr Bříza a zpěvák Jan Kalousek.

Kdo bude superlídr? Řekneme v září

Co mají lídři na starost

  • Pavel Klega - místní rozvoj, infrastruktura města, podpora podnikatelů
  • Rudolf Blažek - bezpečnost města
  • Jan Kalousek - mezinárodní vztahy, kultura, turistický ruch
  • Bohuslav Svoboda - vzdělání a věda, protidrogová problematika
  • Petr Bříza - sport, volný čas
  • Boris Šťastný - zdravontictví, sociální politika
  • Petr Hána - doprava

Kandidáta na primátora představí pražská organizace až 28. října. "Odmítáme zužování voleb na virtuální souboj o lídra," uvedl Boris Šťastný. Přesto to byla hlavně postava lídra, na kterou se ODS v posledních měsících zaměřila.

Její členové se snažili neformálně oslovit hned několik známých jmen: ekonoma Miroslava Záměčníka, herce a senátora Tomáše Töpfera a v kuloárech se dokonce mluvilo i o zpěvačce Lucii Bílé. Všichni ale odmítli. "Jiná jména, než ta, která jsme zveřejnili, odmítám komentovat. S těmito kandidáty jsem nemluvil," popřel Šťastný, že i výše zmiňovaní byli mezi oficiálně oslovenými.

Kandidátky se uzavírají už v úterý odpoledne, nová jména už nebude možné doplňovat, lze pouze škrtat. Z toho vyplývá, že adeptem o primátorský post po pavlu Bémovi bude jeden ze sedmi představených lídrů.

Šťastný představil rovněž heslo a symbol volební kampaně pražské ODS: na bílém praporu modře vyvedená písmena Tradice a Budoucnost.

"Chceme jasně říct, že ODS je jedinou nositelkou konzervativních myšlenek," uvedl Šťastný. Jednotliví lídři mají do konce října představit programové priority.

 

Právě se děje

Další zprávy