ODS a ČSSD: Nejdřív jisté volby, pak důvěra vládě

Eva Benešová
23. 5. 2009 15:40
Velké politické strany chtějí mít nejdříve jisté předčasné volby, tím podmiňují důvěru úřednické vládě
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dvě největší politické strany - ODS a ČSSD - nechtějí hlasovat o důvěře vládě dřív, než budou schváleny předčasné volby. Chtějí mít jistotu, že úřednická vláda nezůstane déle, než má.

Ačkoliv ústavní zákon o zkrácení volebního období už prošel sněmovnou, ještě ho musí schválit i senátoři. A podle některých je možné, že zákon odmítnou.

Pokud by tato varianta nastala, mohla by Fischerova vláda zůstat až do řádných voleb. A toho se chtějí velké strany vyvarovat.

Vzácná shoda ODS i ČSSD

"Dohoda musí platit jako celek, včetně termínu předčasných voleb. Proto by hlasování o důvěře vládě mělo přijít až po schválení ústavního zákona v Senátu," uvedl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podobně se minulý týden vyjádřil i předseda strany Jiří Paroubek. Další podrobnosti ovšem nechtěl komentovat.

Stejný postoj má k termínu hlasování i ODS. "Je to pojistka, abychom mohli vyslovit důvěru vládě. Chceme mít jistotu, že budou předčasné volby," řekl první místopředseda ODS David Vodrážka.

Doplnil, že v ideálním případě by se mělo vyslovení důvěry odsunout až za volby do europarlamentu. "Jde nám o to, aby se z případného nevyslovení důvěry nestalo pseudotéma k volbám," dodal Vodrážka.

Jaký termín preferuje Fischerův kabinet, zatím není jasné. Na požádání o vyslovení důvěry má 30 dní od jmenování. Lhůta tedy vyprší 7. června. Předseda sněmovny má pak dva týdny na to, aby svolal jednání.

O předčasných volbách by se mělo v Senátu jednat zřejmě 28. května. Pokud tedy nebude Fischer s žádostí spěchat, podmínka dvou největších stran se zřejmě splní.

Stejné je to i v případě voleb do Evropského parlamentu. Ty se konají 5. a 6. června, nejpozdější termín pro vyslovení důvěry je až 21. června.

Podle politologa Jan Kubáčka si chtějí strany ve volbách otestovat, jak veřejnost vnímá sestavení úřednického kabinetu. "Je to takové testování nálad veřejnosti. Chtějí zjistit, zda u svých voličů uspěli, a pak se rozhodnout," míní Kubáček.

Proti odkládání hlasování ovšem stojí komunisté a zelení. Ti chtějí hlasování naopak v co nejbližší době. "Cílem zelených je stabilizovat situaci, a proto by si měla vláda jít pro důvěru co nejdříve," vysvětlila postoj strany místopředsedkyně Kateřina Jacques.

Obdobně je na tom KSČM. Podle jejího předsedy Vojtěcha Filipa není vyloučeno, že kabinet důvěru nezíská, budou následovat další dva neúspěšné pokusy o složení vlády a k předčasným volbám se dospěje tímto způsobem.

Dohodu o složení úřednické vlády a předčasných volbách uzavřely tři strany, ODS, ČSSD a zelení. Její součástí je, že nejpozději 9. a 10. října proběhnou volby do poslanecké sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy