Nevím, zda budu v říjnu kandidovat, přiznal Bursík

Kateřina Eliášová
18. 5. 2009 20:02
Pokud strana neuspěje, může to být pro ni problém, řekl její šéf
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strana zelených nehraje jen o místa v Evropském parlamentu, ale také o svoji další existenci.

"Pokud by nyní v eurovolbách zelení propadli, bude ve volbách do sněmovny hodně obtížné uspět," připouští necelý měsíc před evropským hlasováním předseda Martin Bursík.

"Velké strany pak mohou po volbách říkat voličům: Zelení se nedostali do Evropského parlamentu, nemá smysl jim dávat hlas," uvedl Bursík v rozhovoru pro Aktuálně.cz. 

Zelení se pokusí přesvědčit voliče, že už nyní se hlasuje o výsledku podzimních voleb a že nová sněmovna bez zelených může znamenat spojení ČSSD s komunisty. 

Bursík v rozhovoru pro Aktuálně.cz taky přiznal, že zvažuje svoji kandidaturu v říjnových volbách. "Bude to záležet na výsledku evropských voleb," řekl.

Paroubek je srab

A.cz: Připouštíte, že nyní už vlastně bojujete o přízeň voličů v předčasných říjnových volbách?

Foto: Ludvík Hradilek

Teď se do značné míry rozhoduje o osudu Strany zelených. Malé strany to mají oproti ODS a ČSSD ve volbách těžší. Současný volební zákon je k nim nespravedlivý a poškozuje je. Jenže Jiří Paroubek se na změně volebního zákona odmítl dohodnout . Z mého pohledu je to srabství. Protože když už jsme se dohodli, že vyřešíme tuto krizi po pádu vlády předčasnými volbami, měli jsme mít dohodu nad volebním zákonem. Topolánek fakt, že nebyla přijata změna volebního zákona, označil za největší neúspěch této vlády. Uvědomuje si totiž dobře, že pro vládnutí potřebuje koaliční partnery.

A.cz: Tedy zelené...

Ano. Lidi se nechávají strhnout zápasem Topolánek versus Paroubek a rozhodují se mezi ODS a ČSSD. Neuvědomují si ale, že k tomu, aby se ustavila vláda, jsou potřební koaliční partneři. Tady prostě nikdo nevyhraje volby tak, aby mohl vládnout sám. Sociální demokracie má své komunisty, které tahá do vlády a já z toho mám vážný strach.

Foto: Repro Aktuálně.cz
Tvrdík online: ČSSD komunisty do vlády nepřivede
ODS v kampani útočí na ČSSD, trumfem má být Paroubek
Nový zápas u lidovců. Rebelové hrají o místo pro volby

Kalouskova strana? Riziko pro lidovce

A.cz: A co lidovci?

Jestli vznikne nová Kalouskova strana, lidovce to rozvalí. Já to osobně vnímám jako velké riziko. Myslím si, že to není dobré rozhodnutí.

A.cz: Neuvažujete o předvolební koalici s jinou menší stranou?

Možná tu budou tendence pro to, abychom se stali součástí předvolební koalice a byli hrází socialistům a komunistům. To je ale pro zelené velký problem. My jsme středová strana, která se nemůže spojit s levicí či pravicí. A spojení s malými stranami? Ne. Už když jsem kandidoval na předsedu, řekl jsem nespojovat se.

S Paroubkem NE

A.cz: A pokud se do parlamentu dostanete? Zvažujete koalici pouze s ODS?

Jiří Paroubek odjíždí s jednání s prezidentem
Jiří Paroubek odjíždí s jednání s prezidentem | Foto: Ludvík Hradilek

Už jsem řekl, že v těchto volbách se rozhoduje o osudu Strany zelených. My víme, že cílem sociální demokracie je vygumovat zelené, protože jsme v roce 2006 zhatili jejich plán na vládnutí s komunisty. My jsme pořád středovou stranu, která má koaliční potenciál, vyjma spolupráce s komunisty. Ale nemůžeme spolupracovat s Paroubkovou ČSSD, která de facto i aktivně přivádí komunisty k moci, jak vidíme v krajích.

Dokud se sociální demokracie nezmění, není pro nás partnerem. Paroubek cítí, že jsme nejdůležitější střed terče. Když nás odstřelí, nebude mít ODS koaličního partnera.

Nevěděl jsem, že Fischer byl komunista

A.cz: Vy jste se ale přece podíleli na tom, že máme nyní premiéra s komunistickou minulostí.

Jo, já to beru jako chybu. Je to vlastně absurdní argumentovat tím, že tady není vhodný člověk na premiéra přechodné vlády, který by nebyl bývalým komunistou. Problém byl v tom, že když nám Topolánek v Kramářově vile oznámil, že to bude Jan Fischer a my dostali jeho životopis. Tam nebylo napsáno, že byl komunista. My jsme to nevěděli. Ano, bylo a je to selhání.

A.cz: A proč jste se neozvali? 

Foto: Ludvík Hradilek

Já to neumím ospravedlnit. A nechci. Já nezpochybňuji odbornou kvalifikaci pan Fischera a jeho odhodlanost dělat premiéra v přechodné vládě. Ale nemám důvod obhajovat, že 20 let po revoluci nominujeme jako premiéra bývalého komunistu. Je to špatný vzkaz.

A.cz: Přesto jste do vlády poslal dva ministry. To proto, abyste aspoň částečně mohli politiku vlády  ovlivňovat?

Absolutně. Šlo o to ukázat se jako strana, která se chová zodpovědně, solidně a státotvorně. A ne si umýt ruce a utéct od toho jako lidovci.

Nevím, jestli budu lídr

Martin Bursík
Martin Bursík | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Máte už v hlavě koncept pro říjnové volby? Jaká bude kampaň, kdo budou krajští lídři?

Mám. Už jednáme okolo toho, jaké silné osobnosti by měly vést oněch 14 krajských kandidátek.

A.cz: Budete pražský lídr?

To já ještě nevím, to bude záležet na výsledku evropských voleb.

 

Právě se děje

Další zprávy