Mezi lídry do eurovoleb je nejpopulárnější Bobošíková

Domácí Domácí
22. 5. 2009 16:41
Jednička kandidátky uskupení Suverentia voliče rozděluje. Polovina z nich ji hodnotí příznivě, téměř stjné procento negativně
Jana Bobošíková.
Jana Bobošíková. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Bývalá neúspěšná kandidátka na prezidentku Jana Bobošíková má mezi voliči nejpříznivější hodnocení ze čtyřiadvaceti lídrů kandidátek do evropských voleb.

Agentura STEM zveřejnila výsledky průzkumu, podle něhož na začátku září řeklo 49 procent mezi 1265 oslovenými voliči  o Bobošíkové, že ji hodnotí kladně. Celých 45 procent lidí však na ni má negativní názor. Pouze šest procent uvedlo, že ji nezná.

Druhým nejpřiznivěji přijímaným lídrem je lidovecká politička Zuzana Roithová, kladně ji hodnotí 43 procent voličů, negativně 37.

Teprve za těmito dvěma ženami následují lídři kanidátek dovu největších stran - ODS a ČSSD. Lépe dopadl v průzkumu socialista Jiří Havel, jehož kladně přijímají dvě pětiny voličů. Celá třetina však uvedla, že ho vůbec nezná.

Jan Zahradil z ODS získal příznivé hodnocení také téměř od dvou pětin lidí, ve srovnání s Havlem však mnohem více voličů řeklo, že se na něj dívá nepříznivě.

Výsledky tohoto průzkumu popularity úplně nekorespodují s preferencemi, jaké voliči dali jednotlivým stranám.  Podle nich by se do evropského parlamentu (získaly by aspoň 5 procent hlasů) dostaly ČSSD, ODS, komunisté a lidovci. 

Lídr komunistů Miloslav Ransdrof přitom patří mezi voliči k nejméně oblíbeným lídrům. Naopak uskupení Suverenita Jany Bobošíkové dopadlo v preferencích mezi těmi, kdo mají mizivou šanci se do europarlamentu dostat. 

 

Právě se děje

Další zprávy