Fischerova vláda sepisuje program. Má být za týden

Domácí Domácí
18. 5. 2009 14:10
O termínu, kdy úřednická vláda požádá ve sněmovně o důvěru se zatím jedná
Vláda Jana Fischera při jmenování na Hradě.
Vláda Jana Fischera při jmenování na Hradě. | Foto: Jan Langer

Praha - Do týdne by měla mít úřednická vláda Jana Fischera připraveno programové prohlášení, s nímž posléze  požádá o důvěru ve sněmovně.

"Všichni ministři splnili zadání a do minulého pátku mi poslali segmenty prohlášení za své resorty," uvedl dnes premiér.

Ve čtvrtek by se podle něho měla vláda sejít na neformálním jednání a tam budou ministři nad první verzí dokumentu diskutovat. Formálně by mohlo být programové prohlášení potvrzeno příští pondělí.

Premiér uvedl, že při sestavování dokumentu, jehož hlavními body bude dokončení českého předsednictví EU a sestavení rozpočtu, bude přihlížet k návrhům jednotlivých ministrů a ještě jej také hodlá probrat s politickými stranami, které se na úřednické vládě dohodly - tedy s ODS, ČSSD a zelenými.

Termín, kdy se bude hlasovat o důvěře vládě, zatím není podle premiéra znám. "Ještě jednáme s předsedou Poslanecké sněmovny Miloslavem Vlčkem," řekl Jan Fischer. 

Nevyloučil přitom možnost, že by se hlasovalo na mimořádné schůzi poslanců. Ti mají řádnou schůzi naplánovánu až po eurovolbách na 9. června.

Vláda musí podle ústavy o důvěru požádat do měsíce od jmenování. Jmenována byla 8. května.

 

Právě se děje

Další zprávy