Máme program, požádáme o důvěru, řekl premiér

ČTK Simona Holecová, ČTK
22. 5. 2009 0:07
Vláda Jana Fischera by měla programové prohlášení schválit po víkendu
Šéf úřednické vlády Jan Fischer už záhy požádá poslance o důvěru pro svůj tým.
Šéf úřednické vlády Jan Fischer už záhy požádá poslance o důvěru pro svůj tým. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Okamžik, kdy úřednický kabinet statistika Jana Fischera předstoupí před poslance a požádá o důvěru, se přiblížil.

Ve čtvrtek v noci, po dlouhém jednání o programovém prohlášení dočasné vlády, Fischer oznámil, že je v podstatě hotovo. "Předpokládám, že v pondělí vláda schválí definitivní verzi programového prohlášení," řekl krátce před půlnocí novinářům.

Dodal, že bezprostředně po schválení dokumentu požádá předsedu Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka o svolání schůze dolní komory. Pak kabinet požádá poslance o důvěru.

Ministři vlády, jejíž složení ovlivnila ODS, ČSSD a Strana zelených, do noci v Kramářově vile probírali připomínky politických stran. Sociální demokraté si jich nadiktovali sedmadvacet, zelení deset.

"Většinu z požadavků jsme do programu zapracovali, u některých však máme pochybnosti. Nemyslím, že by to ovšem byl důvod, proč svolávat další setkání se zástupci politických stran," řekl Fischer.

Sporným bodem je podle informací Aktuálně.cz zejména požadavek socialistů, kteří odmítají, aby vláda pokračovala v privatizaci Letiště Praha. S tím začal trojbarevný kabinet Mirka Topolánka a Fischer by rád pokračoval.

Vláda, která 8. května nahradila koaliční kabinet premiéra Mirka Topolánka, má ze zadání politických stran za úkol dovést zemi k říjnovým předčasným volbám do Poslanecké sněmovny, dokončit české předsednictví EU a připravit "střízlivý" státní rozpočet.

 

Právě se děje

Další zprávy