Nový plán? VV mimo vládu a s právem hlasovat s opozicí

Martina Machová Domácí Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Domácí, Jan Němec (redaktor)
28. 5. 2011 18:17
Věci veřejné na volební konferenci přemýšlejí, jestli zůstat ve vládě
Věci veřejné řeší svou budoucnost. Neveřejně
Věci veřejné řeší svou budoucnost. Neveřejně | Foto: Ludvík Hradilek

Hradec Králové - V kuloárech volební konference Věcí veřejných, která se tento víkend koná v královéhradeckém hotelu Černigov zaznívá úvaha, jak by mohlo vypadat další vládní angažmá VV.

"Véčka" by mohla podporovat menšinovou vládu ODS a TOP 09, změnila by se koaliční smlouva a VV by si vymínily podstatnou věc: právo hlasovat o některých zákonech s opozicí.

Tento nápad se údajně objevil i na uzavřené části jednání, kde zaznívaly výzvy, že by VV neměly ustupovat a měly by být razantnější.

"Už teď si s námi dělají, co chtějí, co potom pak," odmítá ale tento nápad jeden z poslanců VV.

Přesto člověk blízký vedení VV naznačuje, že ve středu, kdy by měla K9 řešit rekonstrukci vlády, nebudou Věci veřejné potřebovat návrhy na ministry. "Možná se to zadrhne hned na začátku, na zdravotnictví," dodává.

Oficiálně VV zatím mluví o své účasti ve vládě: Karolína Peake nevyloučila, že by jí zvážila, záleželo by ale na podmínkách. Předseda Radek John naopak prohlásil, že on osobně se "do této vlády" nevrátí.

Plán zůstat v koalici mimo vládu, ale mít zároveň právo hlasovat i s opozicí, naznačoval také projev místopředsedkyně Dagmar Navrátilové, která veřejně prohlásila: "Budeme podporovat každý dobrý nápad, ať už zprava, nebo zleva."

Vít Bárta na volební konferenci VV. Původně chtěl zkusit získat místo předsedy, kvůli aférám na kandidaturu ovšem rezignoval
Vít Bárta na volební konferenci VV. Původně chtěl zkusit získat místo předsedy, kvůli aférám na kandidaturu ovšem rezignoval | Foto: Ludvík Hradilek

Koaliční jednání ostatně už teď drhnou na zdravotní reformě do té míry, že premiuér Petr Nečas (ODS) Věcem veřejným pohrozil, že budou muset z vlády odejít, pokud se nebude koalice s to kvůli jejich obstrukcím shodnout na zdravotní reformě už příští týden.

VV už odhlasovaly na své volební konferenci změnu svých stanov, která omezí vliv sympatizantů strany - véčkařů. Jejich referenda budou jen doporučující, pokud stranické špičky nerozhodnou dopředu jinak. Véčkaři rovněž nebudou rozhodovat o lídrech kandidátek na radnice a městské části.

Podle předsedkyně poslaneckého klubu Karolíny Peake, jež je garantkou nových stranických regulí, vyslyšeli jejich tvůrci požadavky regionů.

Diskuze byla neveřejná. Podle dopředu připraveného plánu vystoupilo 22 straníků, především poslanci a stávající členové vedení. Vít Bárta, který je označován za neformálního lídra VV na seznamu nechybí.

V neděli pak je na programu potvrzení nového vedení, které vybrali registrovaní příznivci VV - véčkaři.

Delegáti tak mohou stvrdit či odmítnout Johnův tým, kdy zástupkyní pokračujícího předsedy má být předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake a dalšími místopředsedy pak Kateřina Klasnová, neúspěšná kandidátka na předsedkyni poslankyně Dagmar Navrátilová, litvínovský poslanec a starosta Milan Šťovíček a teplický zastupitel Tomáš Jarolím.

Průběh sjezdu VV jsme sledovali od sobotního dopoledne online:


Událost

Důležité

Zajímavost

18:39 - Věci veřejné vyčerpaly již svůj sobotní program. Budou pokračovat v neděli potvrzením Radka Johna v čele strany.

18:29 - "Čekal jsem vyhrocenější diskuzi, že přijedou zastánci Kristýny Kočí a ostatních. Je to tu ale naopak klidné a jednotné," komentoval konferenci severočeský poslanec Milan Šťovíček. Podle něj to není tím, že by odpůrci na konferenci rezignovali, ale proto, že jednoduše nejsou. "Je to i signál směrem ke koaličním partnerům," dodal.

18:01 - Po asi půlhodinové přestávce pokračují projevy funkcionářů VV. Straníky z končícího i nového vedení vystřídali šéfové odborných komisí. "Budou hodnotit, co se povedlo a od čeho by Věci veřejné měly napříště ustoupit," řekl Aktuálně.cz jihočeský poslanec Viktor Paggio. "Například ministerstvo bezpečnosti. Jeden člověk nemůže mít na starost stíhačky i policii," uvedl jeden z předvolebních slibů, kdy VV chtěly sloučit ministerstvo vnitra a obrany.

16:35 - Vít Bárta ve svém projevu komentuje informace, které přinesl v pátek deník Aktuálně.cz, že premiér Nečas pohrozil VV odchodem z vlády. Důvodem mají být obstrukce nejmenšího koaličního partnera kvůli zdravotní reformě.

"Před příštím týdnem je potřeba si připomenout, jestli zdravotnictví není ambice trochu strčit před sebe, nebojím se říci jako vrtěti psem," řekl delegátům.  Aféry posledních dní a jejich medializace podle něj měly jen za cíl odříznout jej a Radka Johna z ministerstev, kde se snažili bojovat proti korupci a šetřit. 

"Je potřeba, abychom přestali ustupovat a jasně pojmenovávali, že to není zdravotní reforma, ale první balíček prvních sedmnácti bodu. A při těchto prvních sedmnácti bodech nezapomínat na koaliční smlouvu, která hovoří o čtyřech místech ve vládě a která říká, věci veřejné mají mít prostor proto, aby bojovali s korupcí," zdůraznil.

16:18 - "Bez Vítka Bárty by nebyly Věci veřejné," řekl ve svém stručném projevu odstupující místopředseda VV a místostarosta Prahy 5 Jiří Vejmelka. "Prosím ho, aby umožnil nebo aby podpořil přeměnu Věcí veřejných na standardní stranu," dodal.

16:09 - Delegáti konference do kuloárů příliš nevycházejí. Sedí na svých místech v sále a poslouchají přednášející. "Projevům chybí emoce," hodnotí jeden z delegátů špičky VV defilující u řečniště. Jako nejlepší hodnotí projev Tomáše Jarolíma, který se v případě potvrzení Radka Johna v čele VV stane jeho místopředsedou. "Johnův veřejný projev byl slabší než ten ranní," dodává

16:03 - Dosluhující místopředseda VV a ministr školství Josef Dobeš hodnotí své kroky v čele rezortu. Hlásí se k myšlence snížení sítě škol. Spolupráce s hejtmany se prý nedaří tak, jak si představoval. Zopakoval, že jeho setrvání ve vládě se odvíjí od úspěšného zvládnutí státních maturit.  

15:45 - Nominovaný místopředseda Milan Šťovíček zakončil svůj projev slovy: "Věřím, že naše konference se stane poivěstným odražením se ode dna." Tím skončily projevy navržených místopředsedů, protože už předtím promluvil i Tomáš Jarolím.

15:36 - Další z nominovných místopředsedů Kateřina Klasnová si vzala na mušku vzdělání a pak také rozhodnutí ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09) povolit demolici domu na Václavském náměstí. "Památkový zákon, který by takovým excesům zabránil, je stále v nedohlednu," prohlásila Klasnová.

15:10 - V celém hotelu, kde zasedají VV, vypadl elektrický proud, podobně jako na jejich loňské ideové konferenci. Asi čtvrt hodiny svítila jen nouzová světla.

15:05 - Dagmar Navrátilová, kterou chce Radek John jako řadovou místopředsedkyni, se vymezila vůči vládě. "Budeme podporovat každý dobrý nápad, ať už zprava, nebo zleva," prohlásila.

Spravedlnost, solidarita, sebevědomí - hesla, jimiž se napříště chtějí VV řídit
Spravedlnost, solidarita, sebevědomí - hesla, jimiž se napříště chtějí VV řídit | Foto: Ludvík Hradilek

14:39 - "Loď se naklání, ale nebojte se, z té bouře se dostaneme," prohlásila Karolína Peake, kterou chce Radek John za první místopředsedkyni strany, která se momentálně v průzkumech potácí pod hranicí volitelnosti.

Skandály podle ní přiživují média. "Ale můžeme si za ně i my sami," připustila. "Jsme političtí amatéři, kteří se nechávají nahrávat. Pro novináře jsme pak podezřelí svou prostotou." Směrem k vládě pak prohlásila: "Poškodilo nás, že jsme se stali členy vlády."

Radku Johnovi pogratulovala ke zvolení předsedou a poděkovala mu za to, "že se rozhodl opustit výsluní mediální hvězdy a spisovatele i klid vinného sklípku v Mikulově".

 14:22 - VV jsou úspěšné, prohlásil Radek John. Skandály kolem strany označil za "šíření spekulací, jež čas vyvrátí" a "hypotetické kauzy". Straníky vyzval, aby se dívali hlavně do budoucna - podle něj by se VV měly ve středu "zabydlet nastálo jako stabilní strana". Straníky z krajů pak označil za "ohníčky, které se postupně zapalují". Ujistil spolustraníky, že VV nikdy nedovolí prolomení těžebních limitů na severu Čech. "Máme v této vládě právo veta," pohrozil.

14:15 - Druhý blok konference VV začal projevem na internetu znovu zvoleného předsedy Radka Johna.

13:40 - Špičky VV oznámily, že nové stanovy konference za zavřenými dveřmi přijala. Upozaďují tzv. "véčkaře" hlasující po internetu - nadále nebudou moct vybírat lídry komunálních kandidátek a jejich "referenda" budou jen doporučující. Vzniknou krajské rady VV.

Předseda Radek John zopakoval, že on sám se do této vlády vracet nebude. Karolína Peake, první místopředsedkyně, by svoji účast zvážila - VV by ale musely mít kontrolu nad protikorupční strategií.

12:14 - Delegáti ukončili první blok, který se věnoval "situaci ve VV". Nyní se pustili do nových stanov, které mají vytvořit krajskou strukturu partaje. Dosud totiž Věci veřejné měly jen centrální vedení a místní kluby. Garantem změn je předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake. Kromě proměny stranické struktury chtějí VV změnit i některá práva svých sympatizantů - véčkařů a prodloužit funkční období svého vedení ze dvou na tři roky.

11:55 - V příspěvcích zaznívalo, že koaliční partneři si dělají z VV otloukánka. "Zbytečně moc ustupujeme. Vláda není naší cílovou stanicí," řekl Aktuálně.cz v předsálí zlínský poslanec Martin Vacek.

11:41 - Podle informací Aktuálně.cz převažují na uzavřeném plénu příspěvky typu "více sebevědomí a méně ustupovat".

11:20 - Delegáti diskutují, zda zůstat ve vládě či nikoli, hlásí zdroje Aktuálně.cz, které se účastní jednání. Věci veřejné paralelně vedou svůj online na stranických internetových stránkách. "VV nejsou sekta, takové označení je naprosto pobuřující," cituje online bílinského člena VV Antonína Majera.

11:00 - Věci veřejné jsou dobře střežené. Před jednacím sálem je hned několik ostrých hochů se sluchátkem v uchu, jeden střeží i novináře.

10:45 - Probíhá "vnitrostranická debata". Dveře jsou stále zavřené. Kromě poslanců debatuje i politolog Jan Kubáček, dnes poradce špiček VV.

10:30 - Delegáti konference diskutují, dveře jsou zavřené. Novináři jsou v tiskovém centru. O 14 pater výš...

 

Právě se děje

Další zprávy