VV budují kraje, hlavní slovo ale zůstane Praze

Martina Machová Martina Machová
25. 5. 2011 14:01
Deník Aktuálně.cz získal návrh nových regulí, jež budou schvalovat VV na své konferenci
VV chystají revoluci. Změní své vnitřní regule.
VV chystají revoluci. Změní své vnitřní regule. | Foto: Martina Machová

Praha - Je to jedna z největších změn fungování Věcí veřejných. Po fiasku v komunálních volbách a následné ideové konferenci se VV rozhodly změnit vnitřní regule a partaj, která byla dříve čistě pražskou, se rozhodla vytvořit svou stranickou strukturu i v krajích.

Odmyslíme-li neformální schůzky špiček VV v Bártově bytě, řídila dosud regiony převážně pražská centrála. Ta rozhodovala, kdo se stane členem či kde kdo bude kandidovat.

Nově se její role upozaďuje, nicméně nemizí. Vyplývá to z návrhů stanov, které vedení VV rozeslalo klubům k připomínkování a jež má deník Aktuálně.cz k dispozici.

V návrhu architekti nových stanov píší, že krajské vedení bude tvořit sedm až jedenáct členů krajské rady. "Počet si určí sama konference," řekl Aktuálně.cz Pavel Dobeš, který se na stanovách spolupodílel.

Podle něj nové rozkročení VV do regionů autonomní krajské lídry a strana se decentralizuje. Centrála VV ovšem otěže z rukou jen tak nepustila.

První členové krajských vedení jsou již nyní jasní - jsou to poslanci VV.  Pokud jich bylo za region zvoleno více, přednost má ten s nejvíce preferenčními hlasy. Výběr ze značné části kopíruje současné nejužší vedení.

V Praze by to byl současný předseda VV Radek John, ve středních Čechách po odchodu Stanislava Humla Kateřina Klasnová, na jižní Moravě ekonomický expert VV Michal Babák.

Jsou to poslanci, kteří jsou často nominováni za bedlivého dozoru pražského centra. Prošli sice elektronickým hlasováním registrovaných příznivců strany - véčkařů, ale jak výběr skutečně probíhal, ukazuje příklad z Plzně.

Garantkou změny stanov je současná předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake.
Garantkou změny stanov je současná předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake. | Foto: Ludvík Hradilek

Zásahy do kandidátek

Internetové hlasování zde před volbami vyhrál Aleš Hodina, referendum ale vedení strany zrušilo. Prý hlasovalo málo lidí. Při opakovaném hlasování se lídrem stal dnes již bývalý vlivný člen VV Jaroslav Škárka. Dopředu ovšem o žádném limitu nepadlo ani slovo.

Podle stanov by časem k těmto stálým členům mohli přibýt další tři - senátor a europoslanec s největším počtem preferenčních hlasů a předseda klubu krajských zastupitelů.

Kandidáty do eurovoleb přitom dál vybírá stranické grémium, v případě Senátu a hejtmanství pak totéž grémium kandidáty na návrh krajských reprezentací schvaluje. Pokud centrála nesouhlasí, může návrh kraji vrátit, a když se oba orgány nedohodnou, nemusí VV kandidátku v regionu vůbec postavit.

Pět členů vedení si dále volí sama konference, zbytek si delegáti krajských konferencí určí z "předvybraných" kandidátů.
Předsedové všech čtrnácti odborných komisí VV totiž mohou nominovat do krajské rady své zástupce.

V krajských radách ovšem usednou pouze ti, kteří získají od konference většinovou podporu. Pokud takových bude více, než je předepsaný počet členů krajské rady, místo ve vedení získají kandidáti s nejvyšším počtem hlasů.

"Je to motivační faktor - kdo se účastní práce ve straně, má tuto malou výhodu," komentuje záměr Pavel Dobeš. Že by si těmito lidmi uchovávala centrála vliv v regionech, odmítá.

Poslanci Věcí veřejných budou prvními jistými členy krajských vedení.
Poslanci Věcí veřejných budou prvními jistými členy krajských vedení. | Foto: Jan Langer

Motivační faktor VV

"Je na krajích, kolik si jich zvolí. Pokud by se kraj rozhodl mít pouze sedmičlenné vedení, tak to v současné situaci bude jeden poslanec, pět lidí zvolených konferencí a pouze jeden by byl vybrán z kandidátů komisí. A to není většina," argumentuje.

Kromě krajské struktury je největší novinkou véčkařských stanov úprava práv registrovaných véčkařů, kteří jsou vlajkovou lodí strany. Dál budou moci volit předsedu VV nebo vybírat v anketách z kandidátů na lídry sněmovních, senátních, krajských či eurovoleb.

Oproti předchozím volbám nebudou moci hlasovat o lídrech komunálních kandidátek. Ty budou nově v dikci krajských rad.

"Hlasování v referendech bude nově doporučující, závazné pak jen tehdy, pokud tak určí grémium," dodala garantka změn stanov předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake. Závazně by se podle ní mělo napříště hlasovat jen o klíčových záležitostech, jako je vstup do koalice a podobně.

Jak a zda se stanovy Věcí veřejných skutečně změní, rozhodne volební konference, která proběhne o víkendu v Hradci Králové. Kromě vnitřních regulí budou její delegáti potvrzovat i nového lídra, který vzešel z internetového hlasovní véčkařů, které skončilo v pondělí v noci.

 

Právě se děje

Další zprávy